Social

Speranţa copiilor din Lieşti, satul vrancean fără grădiniţă

Mihaela Vlădescu
6 sep 2016 3582 vizualizări
Ministerul Educaţiei demarează lucrările la construirea unei grădiniţe cu opt săli de clasă în Lieşti, satul în care nu există nicio unitate de învăţămant

Lieşti, localitatea vranceană cu cea mai mare natalitate, dar fără vreo unitate de învăţămant, va avea grădiniţă. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţice (MENCŞ) a obţinut finanţare externă pentru a construi în satul din comuna Slobozia Bradului, prima unitate de învăţămant preşcolar.

Cei mai mulţi copii din Lieşti nu ştiu cum arată o grădiniţă

Este vorba de o grădiniţă cu opt săli, a cărei valoare este de 3.358,848 mii lei, banii provenind, în proporţie de 85% din fonduri europene. Restul de 15%, care va consta în lucrări de branşamente, echiparea centralei termice şi altele, va fi suportat de autoritatea locală. O grădiniţă, dar cu trei săli, va fi construită şi în localitatea Angheleşti, comuna Rugineşti, valoarea lucrării fiind de 1.743,287 mii lei. Pentru a începe cat mai repede lucrările la cele două clădiri, la cererea primăriilor, Consiliul Judeţean Vrancea a eliberat autorizaţiile de construire care au fost înaintate de IŞJ către MENCŞ. Licitaţiile pentru aceste lucrări au fost realizate deja, iar Unitatea de Management din cadrul MENCŞ a încheiat contractele cu firmele ce le vor realiza. Perioada de execuţie este de un an. În ambele localităţi solicitările de construire a unor grădiniţe erau mai vechi, la Slobozia Bradului fiind un adevărat fenomen creşterea natalităţii în ultimii ani. Satul Lieşti, cu cea mai mare natalitate din comună, nu a avut niciodată grădiniţă, aici numărul copiilor sub 6 ani care au frecventat o unitate de învăţămant preşcolar fiind zero.

16% dintre locuitorii din Lieşti sunt copii preşcolari

Potrivit autorităţilor locale, 99% dintre locuitorii acestui sat sunt cetăţeni de etnie romă şi trăiesc din ajutorul social sau din comerţul cu produse sezoniere. Natalitatea este ridicată în comunitate, în ultimii patru ani în Lieşti născandu-se de patru ori mai mulţi copii decât media naţională, potrivit statisticilor obţinute de la autorităţile comunei. 16% dintre locuitori sunt copii de vârstă preşcolară, iar numărul acestora este în creştere. Dintre cei aproximativ 700 de copii de aici, numai 220 merg la şcoală în satele vecine, cu microbuzul şcolar.  Este de aşteptat ca, odată cu ridicarea grădiniţei la Lieşti, unitatea ce va fi ridicată în acest sat să fie neîncăpătoare. Asta avand în vedere şi faptul că Legea 248/2015, prin care este stimulată participarea în învăţămantul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, prevede acordarea unui tichet social pentru grădiniţă în valoare de 50 lei, lunar, familiilor sărace. De altfel, apariţia acestei legi a condus în primăvara acestui an la înregistrarea, la nivel de comună, a peste o mie de cereri de înscriere la grădiniţă. Despre situaţia de la Lieşti Ziarul de Vrancea a relatat pe larg în ediţia sa din 1 iulie 2016. Articolul poate fi citit aici (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.