Social

"Implică-te! Spune NU violenţei"

Ziarul de Vrancea
6 iun 2016 1743 vizualizări
Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale

Serviciul de Intervenţie în Regim de Urgenţă  (SIRU) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a demarat campania de informare: „Implică-te! Spune NU violenţei”, marcând astfel Ziua Împotriva Violenţei Asupra Copilului, dar şi împlinirea a doisprezecezece ani de la intrarea în vigoare a Legii 272/2004, cunoscută ca Legea Copilului, prin care se interzicea orice formă de violenţă şi tratament umilitor asupra copiilor. Campania are ca obiectiv principal generarea unei schimbări de paradigmă în educaţia copiilor, prin inlocuirea practicilor violente cu alte metode. Potrivit legii, abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violenţă fizică sau emoţională la care sunt supuşi sau expuşi copiii, inclusiv neglijarea de orice fel. Potrivit art. 33 Legea 272/2004, copilul are dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii sale şi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante. Măsurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se află în legătură cu dezvoltarea fizică, psihică sau care afectează starea emoţională a copilului. Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale. Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice formă, precum si privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie cât şi în orice instituţie care asigură protecţia, îngrijirea şi educarea copiilor. Copiii care sunt supuşi la rele tratamente pot face sezizări numărul de telefon 0237/ 983 şi la Telefonul Copilului: 116 111 – disponibil 7 zile din 7, între orele 08:00 – 00:00 (apelabil GRATUIT în retelele Romtelecom şi Cosmote, fără prefix). Serviciul Telefonul Copilului funcţionează în România din anul 2001, numărul solicitărilor primite indicând gradul tot mai mare de informare şi conştientizare a populaţiei. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.