Social

Studiile clinice pe psihiatrie, afacere periculoasă cu “miros” de mită

Gabriel Sava
31 mai 2016 10493 vizualizări
Anchetatorii au ridicat documente de la Spitalul Judeţean după ce s-a descoperit că angajaţi din sistem desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente u medicii câştigă sume mari de bani pentru efectuarea de studii medicale

Vrancea se numără printre judeţele vizate de o nouă anchetă privind fraudele în domniul medical al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) din cadrul IPJ Vrancea au participat la acţiune de ridicare de înscrisuri din arhiva Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani, referitoare la secţia de psihiatrie. Reprezentanţii spitalului iau, ca de fiecare dată în situaţii similare, “poziţia mutului”. Pornind de la medicul şef de secţie Gabriela Florea, care a refuzat să dea măcar ochii cu jurnaliştii şi continuând cu cei din conducere care nu deţineau prea multe informaţii. O sursă din cadrul secţie de psihiatrie a declarat că, de la momentul preluării conducerii de către Gabriela Florea, în secţie nu s-au mai făcut studii, motiv pentru care suspiciunile anchetatorilor ar viza perioada în care secţia a fost sub conducerea medicului Elena Tocari.  

Ce spun procurorii?

Procurorii au anunţat că “efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, care vizează şi Vrancea. În acest sens au fost efectuate 26 de percheziţii la cabinetele unor medici din Bucureşti, Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la sediile şi punctele de lucru a 5 societăţi cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor. Totodată, au fost ridicate înscrisuri şi probe la un număr de 31 de unităţi sanitare, între care s-a numărat şi Spitalul Judeţean din Vrancea. Procurorii spun că din “actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei". Din cercetările efectuate a reieşit că un medic psihiatru de la un spital din Arad, având şi calitatea de cadru didactic la o universitate din acelaşi oraş, a solicitat şi a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate persoanele în cauză nu suferă de afecţiuni psihice, însă în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra fictiv ca bolnavi psihic. Mai mult, unora dintre pacienţi le condiţiona internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcţie de numărul de pacienţi înrolaţi. "Studiile clinice erau efectuate fără consimţământul informat al subiecţilor, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia. Pentru obţinerea semnăturii pe declaraţia privind consimţământul participării la studiu, medicul psihiatru acţiona în două modalităţi: fie prezintă documentul pacienţilor sau aparţinătorilor acestuia (în situaţia pacienţilor fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenţi să contrafacă semnătura”, se explică mecanismul infracţional.

Fraude de la înregistrarea documentelor şi până la externare

Medicul şef Gabriela Florea (stânga) a refuzat să stea de vorbă cu presa

“Pentru a asigura numărul de pacienţi prevăzut în protocoale, medicul psihiatru includea în studii și pacienţi care nu suferă de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicaţiile acestuia, medicii rezidenţi şi asistenetele medicale consemnau în foile de observaţie simptomele necesare includerii în studiu, omiţând total sau parţial consemnarea simptomelor reale. Pe parcursul derulării studiilor, medicul psihiatru consemna în foile de observaţii și în celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea după cum urmează:
- administrarea medicamentelor experimentale chiar în situaţia în care pacientul nu se mai prezenta la vizite și nu intra în posesia acestora. în acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje și aruncate sau depozitate în fișetele din incinta secţiei;
- efectuarea de teste și prelevarea de probe biologice ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar și în situaţia neprezentării regulate a pacienţilor la vizite sau a deteriorării grave a stării de sănătate a subiecţilor ca urmare a administrării medicamentaţiei din studiu. în astfel de situaţii, rezultatele textelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienţi anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secţiei de Psihiatrie. Totodată, acesta nu consemna în foile de observaţii administrarea unei medicamentaţii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu. în situaţia în care pacienţii nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menţinuţi în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanţe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienţilor nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secţiei. Potrivit dispoziţiilor medicului psihiatru, la externare pacienţilor înrolaţi în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafăcute care se înmânau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menţiona includerea pacientului în studiu.

Prin modalităţile descrise se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienţi și efectuarea chiar fictivă a cât mai multor vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor. Verificările financiar-fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, suportul tehnic de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar suportul informativ este asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Dosarul s-a constituit pe baza unor sesizări transmise Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Serviciul Român de Informaţii”, se mai indică în comunicatul PÎCCJ.

La Focşani nu a vorbit decât fosta şefă a secţiei

Fosta şefă a secţiei de Psihiatrie, medicul Elena Tocari, ne-a confirmat că la nivelul secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean s-au făcut studii medicale, dar acestea erau controlate inclusiv de la Ministerul Sănătaţii. “Studiile sunt legale, aprobate de Ministerul Sănătăţii, de Agenţia Naţională a Medicamentului, s-au făcut toate conform protocolului, cu aprobarea direcţiei spitalului, a Comisiei Juridice Medicale. Nu ştiu ce s-a întâmplat şi care ar fi problemele”, a spus dr. Tocari. Întrebată dacă a fost înştiintată de ancheta în curs, medicul spune că nu a primit nimic şi că toată documentaţia studiilor este arhivată în arhiva spitalului. “Nu am fost înştiinţată şi nici nu ştiu că s-a întâmplat aşa ceva. Noi avem arhivat totul. Toată documentaţia de pe studii, însoţită de proces verbal, aşa cum prevede legea”, a afirmat medicul Elena Tocari, ţinând să precizeze că totul s-a desfăşurat în mod legal. “A mai fost şi o comisie de la minister ca să verifice foi de observaţie şi absolut totul. Nu ştiu ce putea să se întâmple”, ne-a mai spus fosta şefă a secţie de Psihiatrie. Întrebată dacă şi alţi colegi psihiatri au participat la aceste studii, medicul a confirmat. “Studiile nu le poate face un medic, le face o echipă. Au participat doamna doctor Florea, domul doctor Şarpe, doamna doctor Ilie Mădălina, doctoriţa Chitic, au fost toţi colegii mei”, a spus medicul. La polul opus al comunicării s-a aflat actuala şefă a secţiei, medicul Gabriela Florea care nu a putut fi contactată în vreun fel pentru a-şi exprima un punct de vedere. Cu toate acestea, o sursă din cadrul secţiei ne-a precizat că, de la momentul la care dr. Florea a preluat şefia la psihiatrie, în urmă cu trei ani, nu s-ar mai fi derulat astfel de studii la Focşani. (Gabriel SAVA)








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lulu, acum 2879 zile, 11 ore, 18 minute, 24 secunde
Cobaii sanatatii in Romania i-i stiam la Oncologie, dara si la Psihiatrie au intrat capusele, este foarte grav!
, acum 2877 zile, 14 ore, 42 minute, 10 secunde
De ce trebuie sa generalizam si sa denigram? Daca exista un caz nu inseamna ca asa s-a lucrat peste tot. Ne mai miram ca ne pleaca doctorii din tara?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.