Social

Pregătiri pentru Ziua Veteranilor de Război

Silvia Vrînceanu
26 apr 2016 1882 vizualizări
Din păcate, la 71 de ani de la încheierea războiului veteranii sunt onoraţi doar formal, iar unii se luptă încă prin tribunale pentru drepturile lor

Militarii Garnizoanei Focşani, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război - filiala Vrancea, şi autorităţile administraţiei publice locale sărbătoresc „Ziua Veteranilor de Război” prin organizarea unei ceremonii militare şi religioase la Mausoleul Eroilor situat în Cimitirul Nordic din Focşani. Ceremonia militară se va desfăşura joi, 28 aprilie, începând cu ora 10:00, şi va consta în oficierea serviciului religios, evocarea semnificaţie Zilei Veteranilor de Război, depunerea coroanelor şi jerbelor de flori şi defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare, după cum se arată într-un comunicat de presă al Garnozoanei Focşani. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1222 din 10 octombrie 2007 şi prin Legea 303 din 13 noiembrie 2007, a fost instituită, pentru prima dată în România, Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în fiecare an pe data de 29 aprilie, „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României”.

Aveţi mai multă grijă de veterani!

Chiar dacă au mai rămas din ce în ce mai puţini veterani ai celui De-al Doilea Război Mondial, încheiat în urmă cu 71 de ani, autorităţile noastre nu se îngrijesc ca acestora să le fie un pic mai bine măcar în ultimii ani ai vieţii. Unul dintre aceştia este Vasile Acsinte din Focşani, care se luptă de 25 de ani să-şi recapete gospodăria de la Nereju pe care comuniştii i-au confiscat-o şi au transformat-o în şcoala satului Chiricari. Ziarul nostru a scris povestea sa AICI. Veteran de război şi luptător în rezistenţa anticomunistă din munţii Vrancei, Vasile Acsinte a obţinut cu greu doar o parte din despăguburi şi, la vârsta lui, ajutându-se de două bastoane, merge şi acum la Tribunal pentru a intra în posesia terenului care a aparţinut familiei sale. Când să-i dea căsuţa înapoi, o mână misterioasă i-a dat foc, iar despăgubirile modeste le-a încasat cu mare greutate de la primăria localităţii. După ani de puşcărie, muncă forţată la canal şi deportări prin Bărăgan, venerabilul vrâncean speră că omenia nu a murit: "E prea mare nedreptatea în România", spune prea încercatul om, pe care l-am întâlnit recent pe stradă alături de avocatul care îi reprezintă interesele. Dacă sănătatea îi va permite, Vasile Acsinte va lua parte joi la ceremoniile dedicate camarazilor de arme. (S. V.)

•    Pierderile României în cel de-al Doilea Război Mondial sunt de obicei estimate ca fiind peste 800 de mii, atât civili cât şi militari, deşi statisticile dau cifre diferite. 

Cele mai multe dintre pierderi au avut loc după 22 iunie 1941, când Germania Nazistă a invadat URSS. Pierderile militare româneşti au fost de aproximativ 300.000 de oameni. Totalul morţilor este de 93,326 (72.291 în timpul alianţei cu Puterile Axei şi 21.035 de partea aliaților): totalul dispăruților şi prizonierilor este de 341.765 (283.322 în timpul alianţei cu Puterile Axei şi 58.443 de partea aliaților) numai 80.000 au supravieţuit captivității în Uniunea Sovietică. Sursele ruseşti menționează 54.600 de morți din cei 201.800 români prizonieri în Uniunea Sovietică în timpul războiului. Cifrele nu includ cei 40.000 - 50.000 de morţi în armata ungară. Anul trecut, graţie eforturilor făcute de ambasadorul României în Federaţia Rusă, vrânceanul Vasile Soare, soldaţii români dispăruţi epe teritoriul Uniunii Sovietice au un cimitir al lor. Cimitirul militarilor români de la Rossoşka este primul cimitir al militarilor români de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Situat în localitatea Rossoşka (ru) din regiunea Volgograd a Federației Ruse, cimitirul a fost inaugurat pe 25 octombrie 2015, în cadrul unei ceremonii oficiale la care au participat reprezentanți ai României şi ai Federației Ruse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.