Social

Povestea tristă a copilului Marin Bătrânu. Ce puteţi face pentru aceşti pui de om!

Ziarul de Vrancea
5 feb 2016 2088 vizualizări
Marin Bătrânu s-a născut într-o familie săracă lipită, iar din pricina handicapului a fost dat la orfelinatul pentru copiii cu dizabilităţi. Oficialii instituţiei speră să-i găsească o familie care să aibă grijă de el. La noi în judeţ 300 de asistenţi maternali au grijă de 664 de copii, din care 151 au dizabilităţi. 900 de lei lunar şi dublul alocaţiei lunare sunt stimulente pentru persoanele care iau în plasament un copil cu dizabilităţi.

La finele lunii trecute, Marin Bătrânu a ajuns la Spitalul Judeţean. Nu pentru prima şi probabil nici pentru ultima. Deşi numele ne-ar duce cu gândul la o persoană mai în vârstă, Marin este un copil de aproape trei ani, dar care, din cauza unui handicap, o duce greu. Povestea lui Marin începe în 2013. La numai o lună de la naştere, părinţii, fără posibilităţi financiare, l-au lăsat în grija instituţiilor statului. “Copilul a fost admis în serviciile noastre la sesizarea medicului de la dispensarul din Băleşti. A fost luat în regim de urgenţă pentru că părinţii nu mai reuşeau să aibă grijă de el şi să îi ofere toate cele necesare, având în vedere condiţia lui”, ne-a declarat Maria Matieş, asistent social la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea. S-a instituit mai întâi măsura de plasament la un asistent maternal, dar ulterior, având în vedere problemele de sănătate ale copilului, s-a luat decizia internării într-un centru pentru minori. Şi aşa, Marin Bătrânu a ajuns la Centrul de Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi aflat în proximitatea spitalului, astfel încât accesul la serviciile medicale de urgenţă să poată fi cât mai facil. Marin necesită asistenţă medicală permanentă. Diagnosticul la ultima internare a fost “sindrom febril, microcefalie, retard psihic şi motor sever, hipotrofie, statură ponderală”, potrivit asistentei şefe de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, Aurica Vasilică. Problemele de sănătate pe care le are fac ca vizitele acestuia la Secţia de Pediatrie să fie frecvente, astfel că a devenit un cunoscut al spitalului. 

Se caută asistenţi maternali care să aibă grijă de copii ca Marin

Marin este doar unul dintre copii de la Centrul de Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi, care găzduieşte în total 25 de copii cu handicap grav şi foarte grav. Pentru toţi aceştia, DGASPC încearcă, pe cât posibil, să instituie ca măsură de protecţie ingrijirea acestora de un asistent maternal. “Suntem în căutare de asistenţi maternali dispuşi să ia astfel de copii, pentru că este şi spre binele lor, a copiilor, să fie trataţi individual. Susţinem chiar ideea de a desfiinţa acest centru de recuperare şi căutăm alternative de a înfiinţa module de tip familial tot în proximitatea spitalului”, ne-a declarat Daniela Nicolaş, director general al DGASPC Vrancea. Potrivit directorului DGASPC, acest lucru nu presupune neapărat că se vor face noi angajări în sistem, ci mai degrabă că se vor activa asistenţi maternali din randul celor care există deja în evidenţele instituţiei. Asistentul maternal se activează odată cu plasarea copiilor. “Avem asistenţi maternali pregătiţi, atestaţi, în corpul de rezervă. Dintre aceştia urmează să identificăm pe cei care au disponibilibatea de a îngriji copii cu dizabilităţi”, ne-a spus Daniela Nicolaş.  Asistentul maternal nu se angajează prin concurs ca orice alt angajat al structurilor de stat. I se încheie contract de muncă şi este activat în sistem atunci cand un copil este luat în plasament. În prezent, la nivelul DGASP Vrancea sunt în evidenţă 151 de copii cu dizabilităţi în asistenţă maternală şi 55 în structurile de tip rezidenţial. În structurile de tip rezidenţial sunt găzduiţi acei copii care au dizabilităţi severe şi care necesită permanent asistenţă medicală. 

“Cei mai eroi dintre eroi”

Pentru copiii cu dizabilităţi instituţionalizaţi, Centrul de Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi este locul cel mai accesibil unde pot primi îngrijiri, deoarece aici au asistenţă medicală permanentă. Din acest punct de vedere, apropierea de spital reprezintă un avantaj. “În centru copii sunt foarte bine îngrijiţi şi avem asistenţi maternali foarte devotaţi. Sunt cei mai eroi dintre eroi. Beneficiem şi de sprijinul cadrelor medicale din spital, ceea ce este foarte important”, ne-a mai spus Daniela Nicolaş. Sigur, se caută mereu soluţii de plasament în asistenţă maternală şi există şi posibilitatea ca aceşti copii să meargă în plasament la o familie substitut. Cei care ar fi dispuşi să se ocupe de un copil cu dizabilităţi au la dispoziţie două opţiuni: să devină asistent maternal profesionist sau să îl ia în plasament. Plasamentul simplu se poate face la o persoană sau familie cu o condiţie materială bună şi disponibilitate de timp. De asemenea, familia trebuie să fie cât mai aproape de Focşani, deoarece aceşti copii pot avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. "Familia trebuie să aibă capacitatea necesară de a îngriji un astfel de copil, care presupune, înainte de toate, o atenţie specială", spun oficialii din sistemul de protecţie a copilului.

900 de lei pentru plasamentul unui copil cu handicap


Statul stimulează persoanele care doresc să se ocupe de un astfel de copil cu o indemnizaţie de circa 900 de lei lunar, la care se adaugă alocaţia de stat, care în cazul copiilor cu dizabilităţi este dublă. În cazul unui asistent maternal, la indemnizaţie şi alocaţie se adaugă salariul minim pe economie, în calitate de angajat al DGASP. Cert e că aceşti copii presupun o atenţie specială, atenţie care cu siguranţă nu se poate cuantifica în bani. “Sunt familii cu suflet, care doresc să îngrijească un copil indiferent dacă este cu handicap sau un copil normal, fără probleme de sănătate”, ne-a mai spus asistentul social Maria Matieş. Familiile sunt informate cu privire la starea de sănătate a copilului şi urmează chiar şi un curs de pregătire. Fiind vorba despre copii cu dizabilităţi, uneori familia trebuie să ia în calcul inclusiv un eventual deces. “Pentru unii copii, speranţa de viaţă este chiar foarte mică, aşa că, persoanele care îi au în plasament trebuie să fie pregătiţi înclusiv pentru aces caz”, ne-a spus Daniela Nicolaş. În Vrancea au fost aprobate 350 de posturi de asistent maternal, iar în acest moment există 300 de asistenţi maternali activi, care au în îngrijire 664 de copii, dintre care 151 cu dizabilităţi. Informaţii despre cum puteţi deveni asistent maternal puteţi obţine contactând DGASPC la numerele de telefon 0237.230.789 sau 0237.230.788 sau la adresa de mail dgaspcvn@yahoo.com. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2996 zile, 12 ore, 36 minute, 58 secunde
Ca putere de exeplu ar putea lua domna Nicolas un astfel de copil in ingrijre. Ca bani are, timp are, spatiu are, vointa ii mai trebuie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.