Social

Farmaciile vrâncene luate la bani mărunţi de CAS Vrancea

Ziarul de Vrancea
26 nov 2015 1275 vizualizări
In Vrancea se fac controale de amploare în farmacii vizând consumul de medicamente

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a efectuat în aceste zile o amplă acţiune de în farmaciile vrâncene, pentru a verifica modul în care acestea respectă eliberarea reţetelor pentru medicamente subvenţionate. “Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a trimis o adresă prin care s-a dispus efectuarea unor controale la toate farmaciile din judeţ privind consumul de medicamente raportat către Casă, pentru că au fost sesizări ale distribuitorilor privind taxa Clowback. Au existat diferenţe între consumul raportat de farmacii la noi şi consumul raportat de deţinătorii de autorizaţii de punere în piaţă, respectiv fabricile şi distribuitorii de medicamente” ne-a declarat Mihail Copaci, preşedinte-director general al CAS Vrancea. Controalele vor fi finalizate în cursul zilei de vineri, iar pentru fiecare farmacie în parte se va face un raport de control. În funcţie de rezultatul controalelor, se pot da măsuri de avertisment sau alte sancţiuni.

Farmaciile n-au voie să vă propună cel mai scump medicament

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări.  Conform prevederilor legale, farmaciile au obligaţia de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personale, mai precis medicamentele compensate şi gratuite. Atunci când un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată. Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din partea pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescriptie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului. De asemenea, farmaciile au obligatia legală de a informa şi prezenta, la loc vizibil,  drepturile pacienţilor în relaţia cu acestea. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ana, acum 3070 zile, 7 ore, 42 minute, 23 secunde
degeaba atata valva....nu se vede ca s-au eliberat medicamente oncologice la morti...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.