Social

DSP Vrancea îi învaţă pe primari cum pot fi angajaţi mediatorii şi asistenţii comunitari

Raluca Manolache
30 sep 2015 3503 vizualizări
Asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au trecut în 2009 la administraţiile locale, rolul acestora fiind de educarea comunităţii pentru sănătate

Pentru că tot mai multe primării vor să angajeze mediatori sanitari romi sau asistenţi comunitari, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vine cu precizări legate de condiţiile de angajare. Aceasta în condiţiile în care asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au trecut în 2009 la administraţiile locale, rolul acestora fiind de educarea comunităţii pentru sănătate, promovarea unor atitudini şi comportamente favorabile unui stil de viaţă sănătos, derularea unor activităţi medicale curative, la domiciliu etc.. “Mediatorul sanitar deserveşte o populaţie de romi numărand 500 – 750 de persoane (copii între 0- 16 ani şi femei de varsă reproductivă). La dispoziţia coordonatorului local al programului de sănătate a copilului şi familiei, în cazul intervenţiilor majore de sănătate publică (campanii de imunizări, depistarea în masă a bolilor, campanii de promovare a sănătăţii etc.) mediatorii sanitari îşi vor extinde raza de activitate şi în celelalte zone cu populaţie de romi din unitatea administrativă deservită. În cazul identificării problemelor deosebite de sănătate publică DSP poate solicita Ministerului Sănătăţii aprobarea angajării unui mediator sanitar pentru deservirea unei populaţii de romi numărand mai puţin de 500 de persoane”, spun specialiştii de la DSP Vrancea. În acest moment, pe raza judeţului îşi desfăşoară activitatea doar opt mediatori sanitari. Aceştia au grijă de romii din localităţile Chiojdeni, Homocea, Mărăşeşti, Panciu şi Slobozia Bradului.

În Vrancea sunt 42 de asistenţi comunitari

DSP Vrancea prezintă primarilor şi paşii ce trebuie urmaţi pentru a angaja un asistent comunitar. “În situaţia în care în comună nu există post, nu există buget, dar se doreşte angajarea unui asistent medical comunitar, vor fi parcurse următoarele etape: etapa I crearea postului – la începutul anului sunt modificate organigrama şi statul de funcţii, UAT solicită  aprobarea ANFP; UAT solicită aviz de legalitate de la Instituţia Prefectului; ANFP oferă aviz favorabil pentru înfiinţarea postului; CL aprobă organigrama şi statul de funcţii prin HCL. Etapa II – finanţarea postului: Buget Ministerul Sănătăţii -UAT întocmeşte o adresă către DSP, prin care solicită angajarea AMC, DSP face adresă către MS pentru a cere aprobarea de post şi finanţarea; MS dă aviz favorabil; UAT primeşte aviz favorabil pentru a scoate postul la concurs. Buget UAT - UAT întocmeşte un memoriu justificativ care se transmite către AJFP; AJFP emite un aviz favorabil. În cazul în care, suma necesară cheltuielilor salariale nu a fost prevăzută de la începutul anului la cheltuieli de personal, se poate asigura finanţarea din bugetul UAT”, mai spun specialiştii DSP Vrancea. 42 de asistenţi comunitari sunt în acest moment în judeţul nostru. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mihaela, acum 3127 zile, 21 ore, 55 minute, 44 secunde
In unele comune din vrancea obtii avizele favorabile de la toate forurile si se impiedica hartiile in consiliul local !!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.