Social

Puteţi merge şi în weekend la CAS Vrancea pentru cardul de sănătate

Raluca Manolache
4 sep 2015 1759 vizualizări
Se doreşte astfel eliminarea cozilor şi pacienţii să nu mai fie puşi în situaţia de a veni de la primele ore ale dimineţii pentru un bon de ordine

După ce Ziarul de Vrancea a scris zilele trecute despre "cozile ruşinii" de la banca sanitară, conducerea instituţiei s-a decis, în sfarşit, să ia măsuri, dar a preferat să le anunţe în ziarul puterii. Astfel, directorul Mihai Copaci a decis modificarea programul de eliberare a cardurilor.  Şi asta după ce asiguraţii, care vin şi cu noaptea în cap la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru a solicita informaţii despre cardul de sănătate sau a intra în posesia acestuia, şi-au arătat nemulţumirea faţă de situaţia existentă în articolul “Cozile ruşinii la CAS! Vin la 3 dimineaţa pentru cardul de sănătate”. Se doreşte astfel eliminarea cozilor şi pacienţii să nu mai fie puşi în situaţia de a veni de la primele ore ale dimineţii pentru un bon de ordine. “S-a luat decizia ca începând cu 1 septembrie, când cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale, să modificăm programul de lucru cu publicul astfel: de luni pânâ vineri între orele 08.00 – 18.00 şi sâmbătă - duminica între orele 08.00 – 12.00”, a precizat Mihai Copaci. În acest moment, la sediul CAS Vrancea se mai află 2.063 de plicuri ce conţin cardul de sănătate, iar în 1.367 de cazuri persoanele pe numele cărora au fost emise nu au medic de familie. De asemenea, oficialii instituţiei au reuşit să mai convingă câţiva medici de familie să preia plicurile astfel încât bolnavii să nu mai fie puşi pe drumuri. Sunt însă şi medici care nu vor să se ocupe de distribuirea cardurilor. În urma unei analize a CAS Vrancea, 16 doctori de familie ce au pe liste pacienţi ale căror carduri se află la “banca sanitară” au refuzat să preia plicurile. Doctorii sunt nemulţumiţi de această situaţie pentru că munca pe care ar face-o ar fi voluntară şi distribuirea plicurilor nu intră în serviciile decontate de CAS Vrancea.

Cardurile se pierd între Poştă şi CAS

Toată această situaţie ar fi putut fi evitată şi dacă poştaşii ar fi reuşit să ducă plicurile destinatarilor de drept. Aceasta şi în condiţiile în care Poşta Română a primit sume importante de bani pentru distribuirea cardurilor de sănătate. Contractul a fost semnat direct de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar casele judeţene de asigurări de sănătate au fost nevoite să respecte aspectele menţionate în contract. Şi în Vrancea s-au alocat de la Bucureşti sume importante de bani chiar dacă sunt şi situaţii în care plicurile s-au pierdut între Poştă şi CAS Vrancea. Nu puţine au fost situaţiile în care oficialii CAS Vrancea au constatat că, deşi în baza de date cardurile figurau emise şi transmise, acestea în realitate nu erau primite de titularii de drept. Această situaţie a fost luată în discuţie şi la Prefectura Vrancea. “În urma unei analize ce s-a realizat cu Prefectura Vrancea a rezultat faptul că există situaţii în care cardurile figurează emise şi transmise, dar nu se regăsesc la destinatari. Prin urmare, săptămâna viitoare vom discuta cu oficialii de la Poşta Română pentru a clarifica aceste situaţii deoarece respectivele persoane trebuie să declare cardurile pierdute”, a precizat Mihai Copaci. De menţionat, că pentru cele aproape 192.000 de carduri emise iniţial, Poşta din Vrancea a primit suma de 527.787 lei plus TVA-ul de 126.668 lei. Banii au fost alocaţi direct de la Bucureşti. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.