Social

Testaţi-vă: 504 femei s-au testat gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin!

Raluca Manolache
3 iul 2015 1009 vizualizări
Nu toţi medicii de familie din Vrancea şi-au dorit să intre în acest program naţional u adresabilitatea a scăzut foarte mult deoarece doctorii de familie au fost preocupaţi de implementarea cardului de sănătate şi au „uitat” de acest program

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, unitate unde s-a realizat singura reţea de screening pentru reducerea mortalităţii prin cancer din judeţ, a reînnoit contractele cu medicii de familie pentru derularea programului gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. S-au semnat noi contracte deoarece, la 1 aprilie, s-a modificat legislaţia cu privire la derularea acestui program, femeile urmând să beneficieze de teste gratuite până la sfârşitul anului viitor. 101 medici de familie din judeţ au semnat aceste contracte, dar adresabilitatea a scăzut în ultimele luni deoarece medicii incluşi în program au renunţat să mai facă trimiteri. Aceasta şi pentru că în ultimele luni, doctorii de familie au trebuit să implementeze cardul de sănătate. Cu toate acestea, de la începutul anului, 504 femei au beneficiat de teste gratuite Babeş Papanicolau. 38 de femei testate au primit vestea că sunt expuse riscului de cancer de col uterin. Anul trecut, 2.000 de femei au trecut pe la medicii de la Spitalul Focşani şi au fost testate în mod gratuit.

Cum poţi beneficia de acest test gratuit

De aceste teste gratuite pot beneficia femeile cu vârste cuprinse între 25 – 64 ani. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. În cadrul programului, pacienta merge la cabinetul medicului de familie şi aici se stabileşte dacă poate fi inclusă în acest program. Potrivit procedurii, pacienta primeşte un formular care asigură înscrierea în program şi se poate astfel programa pentru recoltarea probelor. Rezultatul testului este transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.