Social

Prea puţine farmacii în Vrancea: 5.000 de locuitori la o farmacie!

Raluca Manolache
28 iun 2015 1581 vizualizări
n Vrancea sunt 87 de farmacii aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea u tot în 2012, Vrancea figura printre judeţele cu cele mai puţine paturi destinate bolnavilor

Prea puţine farmacii în Vrancea! Concluzia aparţine Observatorului Român de Sănătate care a realizat un raport privind “Activitatea sistemului public de sănătate din România”. Raportul publicat de Observatorul Român de Sănătate evaluează mai mulţi indicatori care măsoară capacitatea şi activitatea spitalelor din România, dar şi accesul pacienţilor la serviciile furnizate de farmacii. Astfel, conform acestui raport, Vrancea figura în 2012 printre judeţele cu cele mai puţine farmacii.  “Municipiul Bucureşti a avut în 2012 cea mai ridicată densitate a farmaciilor (0.57 la 1.000 de locuitori, echivalent cu 1.754 locuitori la o farmacie), urmat de Bihor şi Iaşi, ambele cu până la 2.000 locuitori revenind unei farmacii. Judeţele Călăraşi, Vrancea şi Ilfov au avut cea mai scăzută densitate a farmaciilor, înregistrând aproximativ 5.000 de locuitori la o farmacie. Distribuţia intra - judeţeană a farmaciilor în raport cu mediul de  rezidenţă al populaţiei urban-rural arată că în majoritatea judeţelor proporţia farmaciilor aflate în mediul rural este inferioară ponderii populaţiei rurale”, se arată în acest raport. În acest moment, în Vrancea sunt 87 de farmacii aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Aceste unităţi primesc bani de la bugetul de stat în contul medicamentelor eliberate pacienţilor care cotizează la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate sau pacienţilor incluşi în programele naţionale de sănătate. De altfel, în ultimii ani, marile lanţuri au câştigat tot mai mult teren şi asta după ce o parte din farmacii fie au dat faliment, fie patronii acestora nu au mai dorit să aibă o asemenea afacere şi au vândut licenţele. Printre lanţurile de farmacii deschise în oraş se numără Sensiblu, Catena, Dona şi Ropharma. De altfel, singura farmacie cu program non-stop din Vrancea aparţine reţelei Ropharma. 

“Bătaie” pe paturile din spitale

Şi la capitolul număr de paturi în spitale situaţia nu este una foarte bună în judeţ. Tot în 2012, Vrancea figura printre judeţele cu cele mai puţine paturi destinate bolnavilor. “Municipiul Bucureşti a concentrat şi  cea mai mare densitate de paturi de spital, cu aproximativ 11 paturi la 1.000 de locuitori. Cluj şi Iaşi au peste 9 paturi la 1.000 de locuitori, în timp ce şase judeţe au mai puţin de 4 paturi la 1.000 de locuitori: Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Vrancea. Numărul de paturi per capita se arată a fi direct proporţional cu PIB –ul judeţean per capita. De exemplu, niciun judeţ din macroregiunea Nord -Est, cu excepţia Iaşi - ului, nu avea mai mult de 6 paturi de spital la 1.000 de locuitori. Pe de altă parte, trei dintre cele patru judeţe ale macroregiunii Vest au raportat mai mult de 6 paturi de spital/1.000  locuitori –doar Arad a raportat o medie de 5.4 paturi/1.000 loc”, se mai arată în raport. În acest moment, spitalele din Vrancea le pot oferi pacienţilor aproape 1.300 de paturi finanţate. Este vorba despre numărul de paturi pentru care spitalele pot primi bani de la CAS Vrancea. (Raluca MANOLACHE)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.