Nu faceţi abuz de mâncare de Sărbători!
Cei care nu vor putea sta alături de cei dragi la masă în prima şi a doua zi de Crăciun se vor putea înfrupta din produsele tradiţionale pe care sigur le-ar fi consumat şi acasă. Aceştia vor primi la masă sarmale de vită şi porc în foi de varză cu mămăliguţă, friptură cu diferite garnituri, cârnăciori, dar şi tradiţionalul cozonac. Medicii le atrag însă atenţia gurmanzilor să aibă grijă cât şi ce mănâncă pentru a nu ajunge la spital. Persoanele care au ţinut post şi cele care au afecţiuni cronice digestive, diabet, boli cardiace, renale sau hepato-biliare trebuie să acorde multă atenţie faţă de alimentele consumate. Astfel, consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice. Alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale, legume, fructe, lapte şi derivate. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj. Este recomandat şi exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, dans. Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, în canităţi mari poate produce deshidratarea acestuia. Ca să nu mai vorbim de riscul de scandaluri şi violenţe. Sărbători cu bine! (R. MANOLACHE)