Social

Obţinerea autorizaţiilor sanitare, veşnica problemă a şcolilor vrancene

Ziarul de Vrancea
28 aug 2014 1887 vizualizări
157 de şcoli din judeţ au mari probleme în obţinerea autorizaţiilor de funcţionare u deşi mai este puţin pană cand sună din nou clopoţelul, elevii din două localităţi nu au unde să meargă la şcoală, iar unele şcoli nu au realizat stocul de combustibil pentru iarnă u Ziarul de Vrancea face o trecere în revistă a stadiului pregătirilor pentru începerea noului an şcolar

Cu doar două săptămani înainte de începerea anului şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea a prezentat ieri un raport privind situaţia şcolilor din Vrancea. Probleme sunt la capitolul reabilitare sedii, obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, dar şi la aprovizionare cu combustibil pentru iarnă. 157 de unităţi şcolare vrancene au probleme în obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare. Raportul  Inspectoratului Şcolar Judeţean, prezentat în cadrul Colegiului Prefectural, arată că din cele peste 500 de unităţi de învăţămant din judeţ, atat cu personalitate juridică dar şi structuri ale acestora, numai 164 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar alte 188 au depus dosarele pentru obţinerea avizelor sanitare. Cauzele pentru care nu se pot obţine avizele sanitare sunt diverse: unele au grupurile sanitare în exterior, altele au localul comun şcoală-grădiniţă, ceea ce conduce la imposibilitatea realizării fruxurilor separate pentru fiecare dintre acestea, altele se află în proces de reabilitare, iar altora le lipsesc  apa curentă şi canalizarea. “Ceea ce ne nemulţumeşte pe noi este faptul că în perioada 2005-2008 s-au construit grupuri sanitare noi, conform unor proiecte unitare la nivel naţional, dar în afara unităţilor. În ele s-au investit fonduri, sunt dotate, dar nu pot ajuta şcoala în obţinerea autorizaţiei sanitare deoarece nu sunt legate prin nimic de clădirea în care îşi desfăşoară copiii activitatea”, a precizat şefa IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia. În această situaţie sunt şcolile Bordeasca Veche 1 şi 2, Tătăranu, Tulnici.

Lucrări realizate, dar nedecontate

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a şcolilor, multe dintre acestea stagnează de ani buni, iar în unele cazuri lucrările realizate nu au fost decontate, ceea ce a determinat constructorii să acţioneze în instanţă unităţile respective. Este cazul Şcolilor Şebăneşti – Corbiţa, Cerbu şi Măgura – comuna Jitia. Există şi situaţii aproape dramatice, cum este cazul Şcolii Chiricari din comuna Nereju , care a ars în anul 2012 şi care a funcţionat într-o casă particulară, dar şi a Grădiniţei Slimnic, unde este nevoie de construcţii noi. Şcoala Sihlea este, de asemenea, o unitate care are nevoie de un sediu nou, instituţia de învăţămant funcţionand în fostul castel al familiei poetului Alexandru Sihleanu. Clădirea, însă, nu a fost reabilitată, fiind un adevărat pericol pentru elevi. “Avem unităţi şcolare unde există studii de fezabilitate, lucrări începute şi pentru care primăriile au iniţiat proiecte pe Programul Operaţional Regional (POR), iar unele dintre proiecte au fost declarate eligibile, deci se vor continua lucrările, altele au primit răspuns negativ. Cred că primăriile şi conducerile şcolilor vor colabora în continuare şi vor depune proiecte pe programul de finanţare 2014-2020 al Uniunii Europene”, a mai precizat Vasilica Zaharia.

Proiecte scoase de la naftalină

16 grădiniţe au fost prinse cu ani în urmă în Programul pentru Reforma Educaţiei Timpurii şi aşteaptă să se concretizeze.  “Dintre acestea 8 grădiniţe sunt în stadiul de licitaţie în execuţie (Grădiniţele Biceştii de Jos- comuna Dumitreşti, Chiticari- Nereju, Paltin, Cîndeşti – Dumbrăveni, Jariştea, Nr. 1 Nereju, Burca – Vidra şi Slimnic – Tîmboieşti), 4 grădiniţe cu proiectul tehnic realizat (Grădiniţa Nr 1 Gugeşti, Angheleşti- Rugineşti, Nr. 2. Adjud, Nr. 5 Focşani – Strada Fraternităţii),  3 grădiniţe sunt în stadiul de licitaţie a proiectării ( Grădiniţele 15, 16 şi 18 Focşani) şi una singură (la Slobozia Bradului) a fost finalizată, recepţionată şi dată în folosinţă”, se arată în raportul Inspectoratului Şcolar, prezentat ieri. Documentul mai arată că opt unităţi şcolare necesită continuarea lucrărilor începute: Colegiul Tehnic “Traian Vuia” Focşani, Şcoala Dimaci – comuna Suraia, Şcoala Chiojdeni, Şcoala şi Grădiniţa Bahnele – Vintileasca,  Şcoala Răchitaşu – Andreiaşu de Jos, Şcoala Sihlea şi Şcoala Pietroasele – Cîmpineanca, iar alte opt unităţi de învăţămant necesită efectuarea unor lucrări de reabilitare: Liceul cu Program Sportiv (LPS), Liceul Teoretic Odobeşti, Şcoala Gologanu, Grădiniţa 16 Focşani, Liceul Vidra, Şcoala Şerbeşti – Vidra, Şcoala Tulnici, Şcoala Taratu – comuna Poiana Cristei.

 Magaziile de lemne sunt goale

Deşi începutul noului an şcolar bate la uşă, încă sunt unităţi care au magaziile la jumătate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu combustibil pentru iarnă. “Aprovizionarea este realizată în mare parte, singurele probleme fiind cu unitaţile şcolare de pe raza oraşului Marăşeşti, unde aprovizionarea s-a făcut în procent de 50%”, arată reprezentanţii IŞJ. Nu sunt însă probleme, după cum dă asigurări şefa învăţămantului vrancean, în privinţa igienizărilor curente dar nici a ocupării posturilor cu personal didactic calificat, în Vrancea existand un excedent de cadre didactice în acest an. “Dacă vorbim de vopsit, văruit, reparat în şcoli nu sunt probleme. Procentul de ocupare a posturilor cu cadre calificate este de 96%, dar mai sunt şedinţe de ocupare a posturilor pană pe data de 12 septembrie”, a mai declarat Vasilica Zaharia, inspectorul şcolar general al judeţului. (Mihaela VLĂDESCU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.