Ultima oră

VIDEO!!!! “Deşteaptă-te, romane” a răsunat în Piaţa Unirii pe ritmuri de fanfară

Raluca Manolache
29 iul 2014 608 vizualizări
e Ziua Imnului, în Piaţa Unirii a defilat detaşamentul de onoare care în acest an a fost format din militari, pompieri şi jandarmi u militarii au scos la defilare drapelele marilor unităţi decorate pentru meritele deosebite în îndeplinirea misiunilor din Afganistan

“Deşteaptă-te, romane”, imnul naţional al Romaniei, a răsunat ieri pe ritmuri de fanfară la Focşani. Autorităţile locale, judeţene, militarii din Garnizoana Focşani, dar şi pompierii, jandarmii, şi-au dat întalnire în Piaţa Unirii pentru a sărbători “Ziua Imnului Naţional”. Evenimentul a fost deschis de o ceremonie religioasă, iar mai apoi oficialii au ţinut rand pe rand discursuri legate de importanţa acestei zile. “Imnul Naţional, alături de drapel, de stemă sunt simbolurile sacre ale poporului roman, popor care sub aceste simboluri a participat şi s-a jertfit pentru realizarea Independenţei, Marii Uniri de la 1918, al Doilea Război Mondial dar şi la evenimentele din 1989 care au condus la căderea regimului totalitar de la Bucureşti. Acum 166 de ani, undeva la Ramnicu Valcea s-a intonat pentru prima dată Imnul Naţional "Deşteapă-te, romane". Aşa cum spun şi versurile, noi toţi, atat cei care îmbrăcăm haina militară, indiferent de culoarea acesteia, trebuie să fim mandri de aceste simboluri şi este un moment în care naţiunea poate să-şi arate recunoştinţa faţă de jertfele poporului roman în faţa acestor simboluri”, este mesajul transmis de generalul Virgil Ovidiu Pop, comandantul Garnizoanei Focşani.
 

"Imnul ne apropie de rădăcini"

Şi prefectul Cătălin Kanty Popescu spune că Ziua Imnului Naţional este o sărbătoare cu o deosebită încărcătură emoţională, pentru că, alături de Ziua Drapelului de Stat şi Stema Ţării, Imnul României este un simbol al statului român. "Imnul este unul dintre reperele naţionale care ne definesc şi ne oferă unicitate în lume. Aceste momente în care suntem aproape de valorile naţionale au menirea să ne conştientizeze şi să ne apropie de rădăcinile noastre. Respectul şi preţuirea faţă de identitatea neamului sunt valori care nu se pot degrada, indiferent de transformările societăţii. Imnul Naţional este pentru fiecare dintre noi simbolul apartenenţei la acelaşi neam şi la aceleaşi valori spirituale, de care suntem mândri”, a spus prefectul judeţului. După acest moment “Deşteaptă-te, romane!” a răsunat pe ritmuri de fanfară, în timp ce autorităţile au fredonat imnul.

Drapelele de luptă, decorate


Detaşamentul a defilat cu drapelul de luptă al unităţii, drapel decorat cu Emblema de Onoare a Armatei Romaniei cu însemne de război pentru meritele deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice în teatrul de operaţii Afganistan

Nu a lipsit nici defilarea detaşamentului de onoare care în acest an a fost format din militari, pompieri şi jandarmi. Detaşamentul de onoare a defilat purtand drapelul de luptă al unităţii, drapel decorat în urmă cu cateva săptămani. Atat drapelul de luptă de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Princatelor” Focşani, cat şi drapelul de la Brigada 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza” Focşani au fost decorate cu Emblema de Onoare a Armatei Romaniei cu însemne de război pentru meritele deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice în teatrul de operaţii Afganistan. 29 iulie a devenit Ziua Imnului Naţional din anul 1998, la propunerea Senatului, în amintirea zilei de 29 iulie 1848, cand “Deşteaptă-te, romane!” a fost cantat pentru prima dată . Pe 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste "Deşteaptă-te, române", devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 Imnul Naţional al României. (Raluca MANOLACHE)

Pe pagina webtv a Ziarului de Vrancea puteţi urmări imagini de la acţiunea organizată în Piaţa Unirii

 

Imnul Naţional va răsuna în Piaţa Unirii

Imnul Naţional va răsuna în Piaţa Unirii. Militarii din Garnizoana Focşani, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, sărbătoresc astăzi „Ziua Imnului Naţional” „Deşteaptă-te, romane” prin organizarea unei ceremonii militare şi religioase în Piaţa Unirii.

Ceremonia va începe la ora 10:00, oră la care preotul garnizoanei va oficia serviciul religios, reprezentanţii instituţiilor participante vor evoca semnificaţia zilei, iar muzica militară şi întreaga asistenţă vor interpreta imnul naţional. Ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare.
La ceremonie vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor civile, militare şi religioase din garnizoană, precum şi cadre militare active, în rezervă, retragere şi veterani de război. 29 iulie a devenit Ziua Imnului Naţional din anul 1998, la propunerea Senatului, în amintirea zilei de 29 iulie 1848, cand “Deşteaptă-te, romane!” a fost cantat pentru prima dată. A fost interzis apoi, pentru ca după Revoluţia din decembrie 1989 să devină imnul naţional. “Deşteaptă-te, romane” conţine patru strofe, selectate dintre cele 11 strofe ale poeziei “Un răsunet” al cărui autor este poetul paşoptist Andrei Mureşanu. Compozitorul părţii muzicale este Anton Pann. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.