Social

Moartea tăcută face ravagii! 20 de lei te costă să afli dacă ai hepatită!

Raluca Manolache
24 iul 2014 8180 vizualizări
Bolnavii de hepatită B şi C sunt condamnaţi la suferinţă prin neactualizarea listei medicamentelor salvatoare u promisiuni au fost, dar în prezent pacienţii nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţă şi şansele de vindecare u această problemă se resimte şi în Vrancea, unde cazurile de hepatită s-au înmulţit în ultimii ani u aflaţi în imposibilitatea de a-şi achiziţiona singuri aceste tratamente, bolnavii sunt obligaţi să stea la mila statului u hepatita cronică este cunoscută ca o boală tăcută pentru că adesea simptomele trec neobservate u pentru depistarea hepatitei se fac "două teste banale", care costă în jur de 20 de lei

O maladie tăcută, hepatita afectează un număr mare de persoane. Mulţi vranceni află din întamplare că suferă de Hepatită B sau C, o boală parşivă care te macină prin interior. Deşi în Europa sunt folosite terapii noi în tratarea acestor afecţiuni, în Romania acestea se lasă aşteptate de caţiva ani. Deşi medicii specialişti şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) au făcut lobby pentru actualizarea listei medicamentelor destinate acestor pacienţi, autorităţile din sănătate par să nu se gandească la cei ce luptă în fiecare zi cu această boală. Promisiuni au fost, dar în prezent, pacienţii cu Hepatită nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţă şi şansele de vindecare. “Cea mai gravă problemă este faptul că nu se actualizează lista cu medicamente gratuite şi compensate. De aici derivă foarte multe drame, atat în cazul Hepatitei C, cat şi în cazul Hepatitei B. Avem un call center şi 80% din apelurile primite fac referire la tratamente. ‹‹Am citit că a apărut un medicament nou. Cand va fi disponibil şi în Romania? Ce să mai facem? Cum putem să avem acces la noile tratamente?›› Acestea sunt doar cateva dintre întrebările venite din partea pacienţilor. Au fost mai multe dezbateri publice pe actualizarea listelor. În ultimul an ni s-a promis de cel puţin cinci ori că lista va fi actualizată şi de fiecare dată am sperat. Şi noi şi unii medici ajunsesem să minţim oamenii fără să vrem. Acum nu mai credem nimic pană nu vedem lista. Autorităţile nu se gandesc la calitatea vieţii acestor oameni. Odată ce boala se agravează bolnavul suferă, familia suferă şi apar costuri adiacente, pe care pacientul trebuie să le suporte”, ne-a spus vranceanca Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).


Bolnavii cu hepatită B au nevoie de medicamente noi

Această problemă se resimte şi în Vrancea, unde cazurile de hepatită s-au înmulţit în ultimii ani, fie că a fost vorba de pacienţi care abia au aflat că suferă de hepatită B sau C, fie că a fost vorba de pacienţi în cazul cărora boala a recidivat. Medicii specialişti atrag atenţia că cei mai afectaţi sunt pacienţii cu hepatită B, pacienţi care aşteaptă şi de trei, patru ani introducerea unor noi medicamente pe listele aprobate de mai marii de la Bucureşti. Şi asta pentru că actualele medicamente şi-au pierdut din eficienţă pentru că virusul hepatic a devenit rezistent la tratament. “Sunt pacienţi care aşteaptă de trei, patru ani apariţia acestor medicamente. Noi, medicii specialişti de boli infecţioase, gastroenterologie şi boli interne, cunoaştem aceste medicamente. S-au făcut studii în Romania în ultimii doi ani, ni s-au prezentat rezultatele studiilor, dar se tergiversează aprobarea acestei liste”, spune medicul infecţionist Doina Carteleanu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, care supraveghează foarte mulţi pacienţi cu hepatită. Ce ar însemna pentru bolnavi noile medicamente? “Înseamnă să salvezi vieţi, să salvezi bani pentru că, oricat de scumpă ar fi, terapia de fapt salvezi bani. Este mult mai scump să tratezi în faze avansate decat în faze incipiente, în care pacientul poate să răspundă la tratament. Hepatita C este o boală vindecabilă”, mai spune Marinela Debu.

Tratamentul poate ajunge şi la 5.000 de lei

Aflaţi în imposibilitatea de a-şi achiziţiona singuri aceste tratamente, în condiţiile în care hepatita este o boală costisitoare, bolnavii sunt obligaţi să stea la mila statului sau pur şi simplu să sufere în tăcere. Efortul financiar pentru asigurarea tratamentului pacienţilor este semnificativ, dar medicii atrag atenţia că odată cu aprobarea acestuia scad alte costuri, care ar putea să apară în momentul în care boala evoluează, iar pacienţii pot necesita transplant hepatic. Pentru unii bolnavi, costul se ridică, lunar, şi la 5.000 lei. Cert este că pacienţii care urmează tratamentele indicate de medici se pot vindeca. “Se pot vindeca şi în acelaşi timp prin tratamentul antiviral al acestor pacienţi cu hepatită cronică prevenim complicaţiile unei hepatite cronice echilibrate. Tratamentul acestor bolnavi, deşi pare scump la prima vedere, nu este. Este mult mai scump de tratat un pacient complicat cu ciroze sau cu transplant hepatitc, cu cancer hepatic. Spitalizările şi tratamentele acestor complicaţii vor costa mult mai mult decat ar costa un tratament cronic pentru o hepatită cu virus C sau B. Un tratament pentru hepatita cronică cu virus C pare mai scump la prima vedere, dar este un tratament fix de 48 de săptămani. La unii pacienţi mai tineri sau cu viremii mici (prezenţa virusului în sange - n.r.)  tratamentul este de 24 de săptămani. Tratamentul pe lună la aceşti pacienţi este de aproximativ 5.000 de lei. La hepatita B, tratamentul pare mai ieftin pe lună, 1.600 lei cu un anumit tip de medicament, 4.000 lei cu un alt tip de medicament. Cu toate acestea, tratamentul la pacienţii cu virus B poate dura cinci ani sau pentru toată viaţa pentru a menţine viremiile nedetectabile şi a preveni complicaţiile, ciroza sau cancerul hepatic. Hepatita B nu este mai periculoasă, este mai greu de ţinut sub control. Procentul de vindecare la pacienţii cu virus B este mult mai mic”, ne-a precizat dr. Doina Carteleanu.

Ce criterii stau la baza aprobării medicamentelor

Tratamentul acestor pacienţi se dă doar cu aprobare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar perioada de aşteptare le poate fi fatală bolnavilor deoarece hepatita se agravează. Lista de aşteptare pentru bolnavii cu hepatită B sau C a dispărut, ca şi varsta pentru acordarea de tratament cu Interferon, dar asta nu înseamnă că nu există anumite criterii ce stau la baza prioritizării dosarelor. Cu toate acestea, medicii specialişti spun că un pacient aşteaptă, pentru aprobarea tratamentului, în medie două luni, aceasta în condiţiile în care în anii trecuţi timpul de aşteptare era mult, mult mai mare. „La momentul actual, în evidenţa Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea nu sunt pacienţi pe lista de aşteptare în vederea obţinerii aprobării de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru începerea tratamentului împotriva hepatitei cronice de tip B, B plus D şi C. Nu a renunţat niciun pacient la tratament din cauza perioadei de aşteptare (care poate fi de până la câteva luni). Au primit tratament, pe parcursul anului 2013, un număr de 231 pacienţi”, ne-a precizat Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. Sunt stabilite şi criterii pentru prioritizarea cazurilor. Astfel, criteriile de prioritate pentru acordarea tratamentului sunt: copiii, boală oncologică asociată, boală profesională, transplant. “Pentru hepatita cronică tip C factorii de gravitate sunt: transaminaze >3 N, viremie >1 mil ui/ ml, histologie cu scor Metavir A3F3. Pentru Hepatita cronică tip B factorii de gravitate sunt: transaminaze >3 N, viremie >1 mil copii/ ml, fibromax A3F1 şi PBH A9F1. OBS: toate criteriile trebuie îndeplinite simultan. Dosarele pot fi respinse în situaţia în care lipsesc anumite documente sau pacientul nu se încadrează în criteriile specificate de protocoale terapeutice”, arată Iustina Papuc.

Ce analize putem face?

Hepatita cronică este cunoscută ca o boală tăcută, pentru că adesea simptomele trec neobservate. Dr. Doina Carteleanu spune că “hepatita cronică este o boală tăcută, cu semne mai puţin zgomotoase pentru pacient, oboseala, scăderea poftei de mancare, balonare, simptome care nu prea alarmează pacientul”. Aceasta recomandă însă realizarea unor analize de rutină pentru depistarea din timp a acestei boli. Se recomandă determinarea valorilor în cazul transaminazelor (TGO, TGP), analize ce costă în jur de 20 de lei. În cazul în care există modificări se recomandă analizele AgHBs şi HCV, investigaţii ce pot ajunge la 40 – 50 lei, care se pot face şi cu trimitere de la medicul de familie. Vorbim de "două teste banale", antigenul HBs, testul de screening, pentru hepatita B şi anticorpii pentru virus C.  În fiecare an, pe 28 iulie se serbează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, iar organizaţiile care reprezintă pacienţii atrag atenţia că hepatita este o afecţiune ce nu trebuie ignorată. "În România, vorbim de peste 600.000 de persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion infectate cu virusul hepatitic B. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii în întreaga lume", afirmă Marinela Debu, preşedintele APAH-RO. (Raluca MANOLACHE)


Cu hepatita nu e de glumit

Hepatita virală B este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de virusul cu acelaşi nume (VHB), care poate evolua către complicaţii grave, ciroză sau cancer hepatic.  Hepatita C este o boală virală infecţioasă produsă de virusul hepatitei C (VHC). Atat hepatita B, cat şi hepatita C se transmit prin fluidele corporale (spermă, secreţii vaginale, salivă), prin sange ori de la mamă la copil, în timpul naşterii. Virusul se transmite prin contacte sexuale neprotejate, reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal  precum periuţe de dinţi, aparate de ras etc. sau cosmetic, medical şi stomatologic, contaminate şi nesterilizate corect. Nu puţine au fost situaţiile în care persoane din judeţ au aflat că suferă de această boală după ce au fost internate în spital, în special în timpul comunismului, cand sterilizarea instrumentarului era deficitară. În fiecare an au loc peste 350 de mii de decese din boli de ficat asociate cu hepatita C. În prezent, nu există date oficiale cu privire la numărul persoanelor infectate cu virusul hepatic C în ţara noastră, însă cercetările recente indică o rată a prevalentei de 3.23%, ceea ce ne situeaza pe un loc fruntaş în UE.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.