Politică

Alegeri "la bilețel" în conferința județeană a PNL Vrancea

Ziarul de Vrancea
30 apr 2017 4304 vizualizări
Câteva curiozități petrecute sâmbătă la alegerile județeane ale formațiunii politice - alternativă teoretică la actuala putere PSD-istă: delegații au votat întocmai cum era scris pe un bilețel care a circulat printre participanții la alegeri, iar funcțiile în filiala Vrancea a PNL au fost ocupate conform indicațiilor conținute acolo: aproape 100 de buletine de vot au fost anulate pentru unul din scaunele de adjunct ale lui Cătălin Toma; primari PNL pedepsiți pentru că au alte păreri decăt deputatul Ion Ștefan care a demonstrat că deține controlul total asupra filialei

Actulizare articol 01.05.2017 -ora 10,45

 

 

PNL Vrancea și-a ales conducerea cu bilețele și multe voturi anulate

 

Senatorul Cătălin Toma a fost ales președinte PNL Vrancea, în cadrul unor alegeri în care actuala conducere a organizației a învățat cum se fac jocurile în partid.Numele celor care trebuie aleși au circulat pe bilețele printre delegați.La una dintre cele două funcții de prim-vicepreședinte, primarul din Vizantea – Livezi a pierdut funcția, după ce o aproape 100 de voturi, o treime din total, au fost anulate.”Întâmplător”, primarul Dragoș Ciobotaru s-a aflat în tabăra adversarului lui Toma.La momentul de față, PNL Vrancea are doi șefi,  senatorul Cătălin Toma și cel care are în realitate puterea, deputatul Ion Ștefan, care și-a impus oamenii în funcții.Într-un comunicat transmis  ieri noapte tarziu intitulat ”Punct de vedere PNL Vrancea”, reprezentanții PNL susțin că alegerile s-au desfășurat corect, nu au fost contestații, iar speculațiile țin de ”atacuri nefondate”

 

 

 

Senatorul Cătălin Toma a fost ales pe 29 aprilie 2017 ,președinte PNL Vrancea, funcție  pe care a ocupat-o până acum ca interimar. La alegeri au participat 294 delegați liberali din totalul de 330 de delegați care ar fi trebuitfie prezenți. Pentru funcția de președinte a mai candidat Paul Emil Ciubotaru, în timp ce al treilea candidat, Pompiliu Norocel Stroe, s-a retras din cursă înainte de alegeri. Cătălin Toma a obținut 174 de voturi, în timp  ce 92 de liberali l-au votat pe Paul Emil Ciubotaru. 28 de voturi au fost anulate. La alegeri au fost prezeți europarlamentarul Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Lucian Micu, primarul interimar al orașului Roman. Ambii candidați au pus accent pe colaborarea cu primarii și organizațiile locale, dar și pe lupta împotriva dominației PSD în județ. ”Făcând parte dintr-o echipă astăzi avem obligația să dăm naștere unui proiect politic care se numește PNL Vrancea, nu proiectul lui Paul sau proiectul altei persoane. Proiectul meu personal sunteți dumneavoastră, organizațiile pe care le reprezentanți și sunt convins că mulți dintre dumneavoastră vă doriți că acest PNL din care faceți parte și pe care unii l-au blamat, din păcate, din interior, enorm, vă doriți ca acest PNL să dea câți mai mulți primari, câți mai mulți consilieri locali, județeni și să câștigăm și noi alegerile în 2020”, a spus Cătălin Toma. Paul Emil Ciubotaru a spusnu este interesat fie în media națională a partidului ”pentru că o înfrângere cu 1-0 sau 3-0 este tot o înfrângere”. ”Dorința unui membru simplu dintr-o comună de a ajunge primar sau consilier local este egală cu dorința altora de a ajunge parlamentari sau consilieri județeni. Toți suntem importanți și cu toții muncim pentru acest partid. Pe mine nu mă sperie nici PSD, nici baronii locali și, după cum ați observat, nici parlamentarii noștri”, a menționat Paul Emil Ciubotaru.

 

Toma și Ștefan și-au asigurat victoria

 

Paul Emil Ciubotaru a plecat în cursă fără a fi cotat cu prea multe șanse, dar a reușitobțină un număr destul de mare voturi, după nemulțumirile provocate în partid  de modul în care s-au desfășurat alegerile la PNL Focșani, cea mai mare organizație. Despre acest subiect publicat  în Ziarul de Vrancea puteți  citi  aici.  Rezultatul alegerilor din PNL Vrancea nu este o surpriză, deoarece organizația municipală, controlată acum de  Cătălin Toma și Ion Ștefan, a avut cei mai mulți delegați. Înaintea alegerilor pentru organizația PNL Focșani ținute pe 22.04.2017 cei doi parlamentari ar fi făcut presiuni pentru ca omul de afaceri liberal  Liviu Macovei care-și anunțase intenția de-a candida pentru funcția  de președinte se retragă din cursa electorală.Iar acesta a renunțat în cele din urmă, lăsându-i cale liberă lui Nicu Tănase. Sub controlul acestuia,având  în vedere  că PNL Focșani și-a trimis cei mai mulți delegați votanți la conferința județeană de alegeri , în ciuda nemulțumirilor provocate în teritoriu, Cătălin Toma precum și membrii PNL preferați de Ion Ștefan  nu au avut nici un fel de surprize   în adjudecarea funcțiilor.Contracandidatul lui Cătălin Toma,Paul Emil Ciubotaru a fost mai războinic în declarații după alegeri, pe Facebook. ”Vreau să-l felicit pe deputatul Ion Ștefan și pe președintele PSD Vrancea pentru victorie, chiar dacă a câștigat Cătălin Toma. Având în vedere că am plecat de la 0 și am obținut 92 de voturi valabile și 28 nule din 250 consider că am avut o prestanță onorabilă, mai ales că nu am fost parte a niciunei cooperative. Le urez colegilor mei din noua conducere succes în continuare, iar oamenii din teritoriu le stau la dispoziție dacă vor să mai vadă pe cineva de la Focșani în următorii trei ani”, a spus Paul Emil Ciubotaru.

 

O treime din voturi anulate pentru o funcție de prim – vicepreședinte

 

Așadar PNL Vrancea va fi condus  de senatorul Cătălin Toma ca președinte.Aceasta însă teptetic Pentru că în realitate puterea este deținută de deputatul Ion Ștefan, care și-a impus oamenii în structurile de conducere județene dar  și-n cele de la organizația PNL Focșani  după cum a vrut. Înainte de alegerile pentru Biroul Permanent Județean din conferința de sâmbătă 29.04.2017 ,de la restaurantul Laguna, printre membrii partidului au circulat liste cu cuprindeau numele celor ce trebuie votați pentru a fi aleși.Acest amănunt pare a fi fost gâdit de cei care-au deținut frâiele organizatorice ale  conferinței de alegeri, mai alesnumărul candidaților pentru funcțiile de vicepreședinți a fost destul de mare. Cu o majoritate asigurată și indicații precise, nu a fost loc de surprize. Modul în care s-au pregătit și s-au desfășurat alegerile s-a văzut în schimb și mai clar la una numărarea voturilor pentru una dintre funcțiile de prim – vicepreședinte PNL Vrancea adică unul dintre adjuncții lui Cătălin Toma . În acest caz o treime din voturi au fost anulate, lucru imposibil într-un scrutin normal și care ar fi dus la un imens scandal dacă s-ar fi întâmplat la alegerile locale, într-o localitate oarecare! Pentru funcția de prim – vicepreședinte, Departamentul Strategii Politice și Comunicare, au candidat consilierul județean Pompiliu Norocel Stroe, fostul președinte PNL Focșani și care s-a retras din alegerile pentru funcția de președinte la județ și Dragoș Ciobotaru, primarul comunei Vizantea – Livezi. Pompiliu Norocel Stroe a ieșit câștigător cu 107 voturi, iar Dragoș Ciobotaru a luat 82 de voturi. Pentru a se ajunge la acest rezultat însă, nu mai puțin de 97 de voturi au fost anulate. Practic, o treime din alegători nu au știut voteze, ceea ce este puțin probabil, mai ales când vin cei mai importanți oameni din organizații. Dacă într-o comună, la alegerile pentru primar, un asemenea rezultat ar fi dus imediat la implicarea organelor de anchetă, la partid o contestație e greu de câștigat, în lipsa altor dovezi, deși rezultatul e dubios de la distanță. ”Întâmplător”, în mod convenabil pentru câștigătorii alegerilor, Pompiliu Norocel Stroe se află de partea lor, în timp ce Dragoș Ciobotaru a fost în tabăra adversarului lui Cătălin Toma.

 

Semnele de întrebare nu au dus la contestarea alegerilor

 

Primarul din Vizantea – Livezi a afirmatnu va contesta rezultatul alegerilor, pentru că nu are alte dovezi, în afara rezultatului cu semne de întrebare. ”Alegerile de ieri au validat o nouă conducere a PNL Vrancea, prin votul delegaților prezenți și prin numărarea acestor voturi. La prima parte, din ce am înțeles, am stat bine, am fost votat de aproximativ 170 de delegați, iar contracandidatul meu de 107. La numărătoare nu am stat așa de bine însă, voturile contracandidatului au rămas, 107, ale mele au ajuns la 82 și 97 au fost anulate. Din lipsă de dovezi, mă supun deciziei, felicit pe cei aleși și mergem mai departe! Rămân în PNL și dacă va fi nevoie de mine sunt pregătit să pun umărul la treabă!”, a spus Dragoș Ciobotaru. Al doilea prim – vicepreședinte este Daniel Moroșanu, consilier local la Vidra, membru PNL care a pierdut alegerile de anul trecut pentru funcția de primar și care a condus comisia de organizare a alegerilor din organizație. Reprezentanții PNL susțin modul de desfășurare a alegerilor este unul corect, iar restul sunt s peculații. ”PNL Vrancea respinge orice informații de natură să umbrească modul de desfășurare a alegerilor. Candidații au avut reprezentanți în comisia de numărare a voturilor și chiar au asistat la numărătoare. Nu s-au depus contestații și nu s-a cerut renumărarea voturilor de către vreun candidat. Orice alte speculații țin doar de eventuale atacuri nefondate la adresa PNL”, precizează PNL Vrancea într-un punct de vedere.


 Scenarii despre anularea voturilor

 

 Întrebarea care se pune este cum a fost posibil să fie anulate o treime din voturi pentru funcția de prim- vicepreședinte obținută de Pompiliu Norocel Stroe. Prima ar fi ca unul din trei oameni participanți la conferința județeană de alegeri a PNL Vrancea, să nu știe cum se votează, ceea ce la ceilalți candidați nu s-a întâmplat. A doua variantă ar fi ca voturile să fi fost  anulate intenționat chiar de către delegați, numai că niciunul dintre candidați nu a stârnit vreo nemulțumire care să aibă ca rezultat un asemenea protest la vot. Mai rămâne o a treia variantă, anularea după votare. În acest caz problema este că în comisia de vot au fost nouă persoane, câte patru propuse de ambii candidați la funcția de președinte și una agreată de ambele tabere. Pare destul de puțin probabil ca să existe cineva care să nu vadă ceva. Aici ar fi de menționat că s-a vehiculat și varianta că Paul Ciubotaru i-a cerut sprijinul deputatului Ion Ștefan, iar acesta a promis îl ajută și că va pune oameni de încredere în comisia de vot, ca să nu existe surprize. Până la urmă, indiferent de scenariile vehiculate, ceva s-a întâmplat de s-au anulat atâtea voturi și, în mod convenabil, a câștigat cineva din tabăra actualei conduceri a PNL Vrancea.Cât despre  imaginea cu care iese PNL Vrancea după organizarea  în acest mod a propriilor alegeri?Pare  un detaliu minor.Care conform celor constatate nu a constituit o preocupare pentru niciunul dintre deținătorii actuali ai puterii, în organizația din județul nostru ,care se prezintă drept alternativă la PSD.(Mihai BOICU)

 

Prim – vicepreședinți

 

Pompiliu Norocel Streo, consilier județean (Departament Strategii Politice și Comunicare)

Daneil Moroșanu, consilier local (Departament Politici Publice)

 

Vicepreședinți

 

Gabriel Bărculescu – inginer - (Departamentul Strategii și Relații Politice)

 

Cristi Irimia – ex-jurnalist & jurist - (Departamentul Imagine, Comunicare, Relații cu Mass-Media și Purtător de cuvânt)

 

Liviu Bostan – profesor  (Departament Politici economice, Mediu de Afaceri, Dezvoltare Regională, Fonduri Economice)

 

Florin Nedelcu – inginer - (Departamentul pentru Politici Sociale, Relații cu Sindicatele, Patronate, ONG-uri și grupuri de cetățeni)

 

Valerică Zamfirescu – ex-primar (Departamentul pentru Politici privind Administrația Publică, Justiție, Siguranța națională, Ordinea Publică și Siguranța Cetățeanului)

 

Nini Săpunaru – economist – consultant fiscal - (Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu și Dezvoltare Rurală)

 

Gabriela Marchitan – cadru didactic - (Departamentul pentru Politici în educație, Cercetare, Cultură, Culte, Minorități și Sport)

 

Raluca Ioan – medic - (Departamentul pentru Politici în Sănătate)

 

Deputatul Ion Ștefan este vicepreședinte de drept.

 

 

 

Alexandra Crivăț a fost aleasă trezorier, iar Ion Oprea cenzor.

 

 

 

Alți 15 colegi liberali au fost aleși membri ai BPJ, astfel:

 

 

 

Fănică Popa – primar Bolotești

 

Aurel Boțu – primar Tulnici

 

Vasile Petrea – primar Homocea

 

Ștefan Caba – primar Bîrsești

 

Nistor Bratosin – primar Urechești

 

Alin Olteanu – consilier județean

 

Victor Ciumac – consilier județean

 

Alina Drumea – consilier local Focșani

 

Ana Maria Dimitriu – consilier local

 

Nicu Tănase – consilier local Focșani

 

Silviu Banu – consilier local Paltin

 

Eduard Lambrino – inginer

 

Constantin Georgel – ofițer (r)

 

Maricel Lazăr – administrator firmă

 

Ionuț Copăcescu – administrator firmă

 

 

Foto 1 Senatorul Cătălin Toma a fost ales în fruntea PNL Vrancea pentru următorii patru ani

 


Foto 2 Paul Emil Ciubotaru i-a felicitat, după alegeri, pe deputatul Ion Ștefan și președintele PSD Vrancea


Foto 3 Alegerile au avut loc după o perioadă de interimat asigurată de Cătălin Toma


Foto 4 La alegeri au fost prezenți 294 de delegați dintr-un total de 330

 

Articol edidat pe 30.04.2017

 

După alegerea senatorului Cătălin Toma ca președinte al filialei Vrancea a PNL (Reamintim acesta  l-a învins pe contracandidatul său, Paul Ciubotaru, cu 174/92 de voturi, cel de-altreilea candidat, Pompiliu Norocel Stroe, retrăgându-se din cursă în seara dinaintea alegerilor) sâmbătă, 29.04.2017, cei aproximativ 300 de liberali vrânceni prezenți la conferința județeană de alegeri, denumită  oficial Comitetului de Coordonare Județean, și-au ales în continuare structura de conducere a filialei județene pentru următorii 4 ani. Astfel, peneliștii vrânceni au ales doi prim-vicepreședinți  în persoana lui Daniel Moroșanu - fostul candidat PNL la postul de primar al comunei Vidra la ultimele alegeri locale, și a consilierului județean Pompiliu Norocel Stroe. Cel care s-a retras din cursa pentru președinția filialei Vrancea a PNL în seara dinaintea alegerilor.

Au mai fost, de asemenea, aleși în Biroul Politic Județean al PNL Vrancea 8 vicepreședinți. Ei sunt  următorii :

-fostul deputat și președinte al PNL Vrancea, Nini Săpunaru (care-și face astfel reintrarea în viața politică locală din care fusese declarat de către colegii săi scos înaintea alegerilor locale din vara anului trecut, din motive de reformă în partid)

-fostul primar al comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu (care și-a pierdut fotoliul d


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vigilentul, acum 2545 zile, 15 ore, 24 minute, 1 secunda
Circoteli de doi lei despre ce si cum s-a votat la PNL,s-a votat cu sau fara biletel in cabine de vot si atunci despre ce vorbim?Ca sunt pareri si pareri asta-i alta discutie dar sa invoci aberatii citeste integral
Gigi PNL-istu, acum 2545 zile, 21 ore, 35 minute, 42 secunde
Asta nu e partid ci o adunatura de cocalari care are drept sef un bulibasa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.