Politică

Speculații pe o temă de interes.Cine va fi următorul prefect de Vrancea și ce rol va juca

Ionel Sclavone
9 mar 2017 2970 vizualizări
Guvernul PSD a amânat din nou, până cel puțin la următoarea ședință, eliberarea din funcție a prefectului de Vrancea Sorin Hornea. Ceea ce părea o formalitate se dovedește a fi un proces de durată. Amânarea deznodământului și lipsa de transparență a PSD Vrancea are drept consecință creșterea suspansului și dă naștere la speculații pe această temă. În lipsa unor declarații oficiale, persoane mai mult sau mai puțin apropiate de cercurile puterii lansează în spațiul public tot felul de teorii, pornind de la motivele pentru care se tărăgănează înlocuirea lui Hornea și sfârșind cu numele viitorilor prefecți.

 

Deși, conform propriilor afirmații are bagajele făcute, așteptându-și înlocuitorul, prefectul Sorin Hornea se menține încă pe poziție. PSD n-a luat în discuție cazul său, ceea ce prelungește suspansul și dă naștere la speculații.


Conform uneia dintre acestea, Hornea ar putea rămâne la Prefectură și în următorii patru ani, cu acordul lui Marian Oprișan. Ca prefect, a fost un personaj comod care a evitat conflictele.  Cu mici excepții și-a păstrat neutralitatea politică și nu a avut luări de poziție deranjante pentru PSD. În plan public, n-a ieșit în evidență foarte tare și a preferat se manifeste cu discreție. În plus, este destul de apropiat de unii dintre colaboratorii baronului de Vrancea.

N-ar fi o surpriză prea mare dacă ar rămâne în continuare prefect. De altfel, n-ar fi prima oară când Marian Oprișan ar adopta o asemenea decizie, de a menține într-o funcție de conducere un om din altă tabără politică. A făcut-o și după alegerile din 2000 când le-a permis unor directori, numiți de guvernarea CDR, să-și păstreze scaunele. Singura condiție a fost ca respectivii să semneze adeziunea la PSD.

O asemenea variantă ar fi susținută  și de alte informații (tot neoficiale, este adevărat) din interior, conform cărora Oprișan nu ar avea de unde alege un prefect pe placul său. Cineva cu destulă notorietate dar îndeajuns de docil încât să-i urmeze comenzile fără să comenteze și să pună întrebări. 

Iulian Matache, principalul favorit

Șansele cele mai mari pentru a-l înlocui pe Sorin Hornea le are, se pare, Iulian Ghiocel Matache, fost ministru al Transporturilor, câteva luni, în guvernul Ponta. El este soțul Danielei Matache președintele Tribunalului Vrancea. După ce a părăsit ministerul, în 2015, Matache a revenit la Consiliul Județean ca sfătuitor al președintelui Marian Oprișan și s-a retras în luna martie a anului trecut.


O perioadă, numele său a fost vehiculat ca posibil ocupant a poziției de City Manager al Primăriei Focșani. În preajma alegerilor parlamentare, s-a spus că și-ar fi dorit un mandat călduț de deputat și, pentru că i-a fost refuzat s-ar fi supărat pe Marian Oprișan și s-ar fi retras din viața publică.

De câteva săptămâni, au apărut alte informații, confirmate neoficial de unii lideri locali PSD, potrivit cărora, fostul ministru ar fi în cărți pentru funcția de prefect și că propunerea ar fi fost înaintată, deja, la Guvern în vederea promovării. Ca prefect, Iulian Matache va face ceea ce i se va cere, chiar dacă, uneori nu-i va conveni. Personaj comod, lipsit de ambiții politice nu va încerca să iasă din rolul pe care i-l va atribui Marian Oprișan.

Lupta pentru putere îi separă pe Dragnea și Oprișan

O altă teorie vehiculată pornește de la relația, nu tocmai amicală, dintre Marian Oprișan și Liviu Dragnea, președintele PSD. Deși l-a lăsat succesor, în locul său, la conducerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Dragnea nu-l consideră pe Oprișan un membru al echipei sale. În ciuda rezultatelor bune obținute  la ultimele alegeri, baronul de Vrancea și-a pierdut pierdut parte din  influența în PSD. Până în prezent, n-a reușit să-și impună nici un colaborator în vreo funcție importantă la nivelul Guvernului.


Faptul că nici unul dintre membrii marcanți ai Guvernului și ai PSD nu i-au onorat invitația de a participa la manifestările prilejuite de aniversarea Unirii de la 24 ianuarie 1859 confirmă că Marian Oprișan nu mai este ce a fost în partid.

În timpul protestelor din februarie, împotriva cabinetului Grindeanu și a OUG 13, el s-a menținut în expectativă. A strâns semnături pentru susținerea Guvernului dar, până nu s-au tranșat lucrurile, nu s-a manifestat public nici în favoarea lui Dragnea și nici în opoziție cu acesta. A așteptat să vadă de partea cui vor înclina sorții victoriei în partid. Mișcarea nu i-a scăpat nici tătucului din Teleorman care nu este un ageamiu în ale luptei pentru putere.

Tel Drum, alt posibil motiv de deranj între cei doi baroni

Un alt posibil motiv de supărare dintre Dragnea și Oprișan este legat de afaceri. În 2012, Tel Drum, firma controlată de Dragnea s-a înscris la licitația organizată de Consiliul Județean Vrancea pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, a cărui valoare a fost estimată la 53.688.423 lei fără TVA. Evaluarea ofertelor s-a întins pe parcursul a mai bine de un an iar rezultatul licitației a fost anunțat în octombrie 2013.


Tel Drum a pierdut ceea, foarte probabil, nu i-a picat bine lui Liviu Dragnea cu atât mai mult cu cât, în urmă cu câteva luni, îl ajutase pe Oprișan să ocupe funcția de președinte al UNCJR.


Un prefect care să fie o sulă în coastele lui Oprișan

În acest context, liderul PSD are tot interesul să impună, în locul lui Hornea, un prefect care să-i fie loial și prin intermediul căruia să controleze și să submineze autoritatea baronului de Vrancea la nivelul primarilor și a organizației județene de partid.


Cel mai potrivit pentru un asemenea rol este notarul Ciprian Nica. Dacă ar fi desemnat la șefia prefecturii, fostul deputat, ar fi sula din coastele lui Oprișan. Nu este un secret pentru nimeni cei doi nu se înghit și că, în trecut, au căutat să se neutralizeze reciproc.


Alt posibil concurent la poziția de sulă în costele șefului de la CJ ar fi și George Băeșu, directorul ANRP.  Marginalizat de Oprișan care l-a văzut ca pe o amenințare și a căutat să-i blocheze ascensiunea, Băeșu și-a construit cariera fără ajutorul acestuia și cu siguranță ar vrea plătească niște polițe.

PSD vrea să repolitizeze funcția prefectului

Jocul devine și mai interesant având în vedere declarația  premierului Sorin Grindeanu potirivit căreia există un proiect de lege, aflat în dezbatere publică, prin care prefecții și subprefecții să fie scoși din rândul funcționarilor publici și să fie asumați politic. Până în 2004, când, la solicitarea Uniunii Europene, au căpătat statut de înalți publici, prefecții făceau parte din rândul oamenilor politici.

Având în vedere că numirea prefecților, este un subiect de mare interes, pe fondul lipsei de transparență a PSD, până când situația se va clarifica, nu putem decât să prezentăm, cu rezervele de rigoare, teoriile care circulă prin spațiul public.(Ionel Sclavone)

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.