Politică

La Slobozia Ciorăşti s-au umflat facturile la asfaltarea drumurilor din comună

Mihai Boicu
15 feb 2017 3814 vizualizări
In comuna Slobozia Ciorăşti s-a realizat un program de asfaltare a drumurilor din trei sate, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării u primăria a solicitat efectuarea unor lucrări suplimentare u Curtea de Conturi a constatat că facturile au fost umflate prin practicarea unor preţuri mai mari u şi la Păuleşti s-au descoperit lucrări neexecutate de plătite

Foto




u î


Curtea de Conturi a constate mai multe nereguli la realizarea unui proiect de asfaltare a drumurilor din comuna Slobozia Ciorăşti, finanţat de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Contractul pentru pentru obiectul de investiţii ”Modernizare străzi satele Slobozia Ciorăşti, Jilişte şi Armeni, comuna Slobozia Ciorăşti” a fost câştigat, în urma unei licitaţii, de firma Roman Impex Prest SRL Bacău, care îi aparţine fostului deputat PSD Victor Roman. Valoarea lucrărilor pentru care s-a încheiat contract este de 3,2 milioane lei. În anul 2015, Primăria Slobozia Ciorăşti a solicitat realizarea unor lucrări suplimentare în cadrul aceluiaşi proiect, în valoare totală de aproape 500.000 lei. Curtea de Conturi a verificat situaţiile de lucrări şi a constatat că preţurile facturate au fost mai mari decât cele ofertate. De asemenea, în timpul controlului s-a solicitat verificarea lucrărilor şi s-a constat că sunt existenţa unor lucrări neefectuate, dar plătite. Potrivit Curţii de Conturi, beneficiarul a acceptat situaţii de plată cu date eronate şi fără a verifica preţurile cu cele din ofertă. Plăţile fără bază legală au fost de peste 170.000 lei, din care circa 150.000 au reprezentat diferenţele de preţuri, cote de cheltuieli indirecte şi de profit din situaţiile de plată în comparaţie cu cele din oferta financiară. Primarul Elena Gîrneaţă a justificat că a fost încheiat un contract pentru realizarea unor lucrări suplimentare deoarece în contractul iniţial încheiat în anul 2014 nu au fost cuprinse capete de străzi cu lungimi mici şi fără legătură între ele, iar cetăţenii au solicitat şi asfaltarea acestora. Curtea de Conturi nu a luat de bună motivarea primarului, arătând că lucrările realizate suplimentar sunt similare cu cele din contractul iniţial şi, în aceste condiţii, nu puteau fi utilizate preţuri mai mari decât cele din oferta financiară în baza căreia Roman Impex Prest SRL a câştigat contractul.

Probleme au fost şi la Păuleşti

Probleme similare cu lucrările au fost constatate de Curtea de Conturi la două obiective de investiţii derulate în comuna Păuleşti: modernizare şi extindere alimentare cu apă şi modernizare drumuri de interes local. Alimentarea cu apă a fost realizată de două firme din Galaţi, care au încasat bani pentru mai multe lucrări neexecutate. Valoarea prejudiciului s-a ridicat la circa 130.000 lei, constând în lucrări neexecutate şi penalităţi. Modernizarea drumurilor a fost realizată de firma Sotirex SRL Bacău, care i-a aparţinut iniţial afaceristului Victor Roman, iar acum este controlată de prietena acestuia. Curtea de Conturi a constatat că Sotirex nu s-a realizat aşternerea unui material geotextil şi nu s-a efectuat nicio lucrare pe drumurile laterale, deşi firma a luat banii pentru ele. Printre cauzele care au condus la aceste abateri au fost situaţii de plată cu date eronate, o inventariere formală a obiectivelor şi nefuncţionarea sistemului de control intern. Încă din timpul controlului s-a început recuperarea sumelor şi a materialelor de la cele două societăţi. Obiectivele de investiţii de la Păuleşti au fost finanţate de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. (M. B.)










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2615 zile, 21 ore, 43 minute, 17 secunde
Naravul din fire n-are lecuire !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.