Politică

Ineficiența administrației Oprișan garantată cu bugetul județului

Ionel Sclavone
13 feb 2017 1677 vizualizări
Consiliul Județean va aproba în ședința de astăzi constituirea garanțiilor pentru creditul bancar ce urmează a fi contractat pentru asigurarea banilor necesari finalizării proiectelor pentru care administrația Oprișan a pierdut finanțarea europeană. Dacă hotărârea va trece, instituția va gira împrumutul cu veniturile proprii, în acest sens urmând să-i fie instituită o ipotecă pe conturi. Consilierii județeni au aprobat contractarea unui împrumut pe nouă ani, în valoare de 24,795 milioane lei, de la CEC Bank. Banii vor fi utilizați pentru a refinanța alt credit angajat de la Trezorerie în 2015, pentru finalizarea proiectelor pentru care s-au pierdut banii europeni. Conform condițiilor de creditare, beneficiarii împrumuturilor de stat n-au voie să schimbe destinația banilor.

 

Consiliul Județean va aproba constituirea garanțiilor solicitate de CEC Bank pentru creditul pe care urmează să-l acorde în vederea asigurării finanțării proiectelor pentru care administrația Oprișan a pierdut fondurile europene. Este vorba de „Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în Judeţul Vrancea“, „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petreşti şi îmbunătăţirea infrastructurii de acces“ și „Înfiinţare şi dotare baze de salvamont S+P+E în comuna Nistoreşti şi în comuna Păuleşti şi reabilitare bază salvamont Vila Rucăr din Soveja Judeţul Vrancea“.  Consiliul Județean a eșuat în implementarea acestora, nereușind să le încheie în termenele prevăzute prin contractele de finanțare, și a fost obligat să le continue din bani proprii.

Banii de la CEC vor fi utilizați pentru a refinanța un alt credit de 42 de milioane de lei, angajat de la Ministerul Finanțelor Publice, prin Trezorerie.  Oficial, noul împrumut a fost aprobat în plenul Consiliul Județean pe motivactualele condiții de creditare ale băncilor comerciale ar fi mai favorabile decât cele impuse de Trezorerie.

Pe de altă parte, trebuie spus că, potrivit normelor legale, beneficiarilor creditelor de stat le este interzisfolosească banii în alte scopuri decât cele pentru care au fost împrumutați. Sumele nu pot fi utilizate decât pentru asigurarea finanțării investițiilor pentru care s-a pierdut finanțarea europeană. Or acest lucru presupune un control mai riguros asupra modului în care sunt cheltuite fondurile, ceea ce, probabil, nu este tocmai pe placul baronului PSD.


Oprișan primește mandat în alb pentru semnarea contractul de creditare

În cadrul aceluiași proiect de hotărâre pentru constituirea garanțiilor, ce urmează a fi aprobat în ședința de astăzi, consilierii județeni vor vota, la pachet, și împuternicirea lui Marian Oprișan de a semna contractul de creditare cu CEC Bank.

Draftul documentului nu a fost atașat proiectului de hotărâre, astfel încât cei ce vor lua decizia nu-i vor cunoaște conținutul. Oprișan va primi un mandat în alb iar consilierii județeni nu vor fi puși la curent cu eventualele clauze nefavorabile Consiliului Județean sau prin care banca își rezervă dreptul de a modifica condițiile creditării pe parcursul celor nouă ani. În cazul împrumutului contractat din Trezorerie, marja de 3% adăugată dobânzii ROBOR, rămâne fixă pe toată durata creditului.

Guvernul Cioloș a finanțat proiectele europene nefinalizate la 31 decembrie 2015

În noiembrie 2015, CJ Vrancea a aprobat la inițiativa lui Marian Oprișan referitoare la contractarea unui împrumut în valoare de 42 milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de 10 ani, pentru asigurarea finanțării celor trei proiecte.

„În vederea încadrării în termenele de finalizare ale acestor proiecte și asigurării prefinanțării proiectelor menționate mai sus, propunem contractarea unui împrumut 42.000.000 lei de la Trezoreria Statului cu o dobândă ROBOR la trei luni plus o marjă de 3,00 puncte procentuale și care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului“, se arăta în referatul care a stat la baza hotărârii.

Creditarea din Trezorerie pentru finalizarea proiectelor europene a fost reglementată de Guvernul Cioloș în martie 2016, prin Ordonanța de Urgență nr. 8/2016. Actul normativ a permis autorităților publicecontracteze împrumuturi în vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor, pentru proiectele a căror valoare nu depășea pragul de 5 milioane euro. Guvernul a luat măsura pentru a evita situațiile în care Comisia Europeană ar fi solicitat, pentru proiectele întârziate, returnarea sumelor decontate până la finalul lui 2015.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.