Home | Politică | Dezbaterea din şedinţa Consiliului Local Focşani privind zonele unitare de încălzire

Dezbaterea din şedinţa Consiliului Local Focşani privind zonele unitare de încălzire

Publicat de 2096 vizualizari 3 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
În şedinţa de CL s-au stabilit zonelor unitare de încălzire din municipiul Focşani În şedinţa de CL s-au stabilit zonelor unitare de încălzire din municipiul Focşani

Stabilirea zonelor unitare de căldură a aprins spiritele în Consiliul Local.Opoziţia consideră că se încalcă drepturile cetăţenilor şi Constituţia.Consilierii PSD consideră că nu se încalcă drepturile, ci se respectă doar angajamentele faţă de finanţatorul european

Proiectul de hotărâre privind însuşirea „Studiului pentru definirea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focşani” şi stabilirea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focşani alimentate cu energie termică în sistem centralizat a fost intens dezbătut în ultima şedinţă a Consiliului Local pe anul 2016. La discuţii au intervenit consilierii Radu Niţu, în calitate de preşedinte de şedinţă, care a amintit celor prezenţi că proiectul nu suportă amanare, consilierul PMP Costel Barsan, consilierul PNL Neculai Tănase, consilierul PSD Bogdan Emilian Matişan, primarul Cristi Misăilă. Explicaţii au mai adus Cristina Dăscălescu, funcţionar din cadrul Primăriei Focşani şi Manole Merchea, director ENET S.A.. 

Consilierul Barsan a propus amanarea proiectului pentru că ar încălca Constituţia

Consilierul PMP Costel Bîrsan a propus amanarea aprobării proiectului  pentru că ar fi ambiguu şi o parte dintre consilieri ar fi nelămuriţi. ”În esenţă este un proiect care de fapt interzice debranşarea de la sistemul centralizat al cetăţenilor municipiului Focşani, ori lucrul acesta poate să îmbrace nişte aspecte nelegale, încalcă drepturile omului şi încalcă chiar şi Constituţia”, a propus consilierul Barsan. La randul lor, consilierii PNL au considerat, prin vocea lui Neculai Tănase, că nu pot vota un asemenea proiect condiţionand cetăţeanul să nu aleagă o alternativă de încălzire. “Ni se pare că este o condiţionare neconformă a cetăţeanului de a putea folosi un serviciu sau a nu-l folosi. Nu este normal ca cineva care vrea să se debranşeze de la un serviciu public să nu se poată debranşa.  Dacă ENET-ul vine cu o ofertă mai bună atunci cetăţeanul nu trebuie condiţionat, vine singur şi se branşează, se debranşează, face ce doreşte dânsul, dar în condiţiile economiei de piaţă şi la libera concurenţă. Noi nu putem vota aşa ceva”, a specificat Neculai Tănase.  

Cristi Misăilă: “Noi trebuie să facem politica Consiliului Local şi a acţionariatului SC. ENET S.A. 

În intervenţia sa, primarul Cristi Valentin Misăilă a explicat că  există Legea nr. 325 din 14 iulie 2006 privind Legea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, cu modificările şi completările ulterioare, în care la art. 8, alin. 2, lit. ”i” se specifică foarte clar obligaţia Consiliului Local de a aproba prin Hotărâre de Consiliu Local “zonele unitare de încălzire”. De asemenea, primarul a extras din lege şi definiţia acestor zone în care se specifică foarte clar că “zona unitară de încălzire este zona în care municipalitatea promovează un singur tip de încălzire”. Astfel, “Consiliul Local este unicul acţionar la SC ENET SA. Noi trebuie să facem politica Consiliului Local şi a acţionariatului acestei societăţi comerciale, avem obligaţia să stabilim aceste zone unitare de încălzire unde noi nu mai putem să adoptăm o altă politică. Nu ne mai permitem să facem alte investiţii decât cele care au fost realizate într-un sistem centralizat”, a mai specificat primarul Cristi Misăilă. 

Bogdan Matişan: “În mandatul trecut ne-am dat cu toţii acordul de a respecta mai multe reguli pentru obţinerea finanţării ENET”

Consilierul PSD Matişan a amintit că în mandatul 2008-2012 au fost cu toţii de acord cu angajamentul pe care municipalitatea şi l-a luat în faţa finanţatorului european de a respecta mai multe reguli pentru obţinerea finanţării la ENET. Temele pentru care municipalitatea şi-a dat acordul atunci pentru obţinerea finanţării ENEt au fost legate de protecţia mediului, eficienţa sistemului prin continuarea reabilitării reţelelor către consumatori,  păstrarea actualilor consumatori şi atragerea altora în plus, stabilirea zonelor unitare de căldură plecand de la un punct termic reabilitat ş.a.. “Nu sunt delimitări empiric făcute de noi sau pur şi simplu după ureche, sunt făcute de specialişti. Mai mult decât atât, zona unitară spune că dacă într-un bloc, într-o zonă reabilitată, există peste 60% consumatori din sistemul centralizat, aceştia nu se vor mai putea debranşa, pentru că dacă au loc debranşări se dezechilibrează tot sistemul, asta am înţeles eu la vremea respectivă şi asta înţeleg că se întâmplă şi acum. Sunt nişte angajamente care se iau pe termen lung, investiţia este pe termen lung, nu se poate face nimic peste noapte”, a argumentat consilierul Bogdan Matişan.  

Costel Barsan: “Nu suntem în sclavagism”

Consilierul PMP a mai adus în discuţie faptul că dacă angajamentele luate faţă de forul European au fost greşite, nu se poate persista în greşeală, iar cetăţenii nu pot fi aduşi în sclavagism şi robia unui singur sistem de încălzire. “Eu nu spun că ar fi ENET-ul sau altul, dar din punctul meu de vedere cetăţeanul trebuie să fie liber să-şi aleagă singur modalitatea de încălzire. Că se încălzeşte la ENET, că se încălzeşte cu gaze, electric, că la bec sau deloc, este treaba lui, el ar trebui singur să decidă, nu să-l obligăm noi”, a specificat consilierul Barsan. La acuzele directorului Merchea precum că ar avea interese personale să nu voteze acest proiect, consilierul Barsan a răspuns că “singurul interes pe care îl are este cel al cetăţeanului” şi că doar cetăţeanul are dreptul să decidă ce mod de încălzire va avea.

Despre modul cum cetăţenii se pot branşa sau debranşa la sistemul centralizat de încălzire, primarul a mai adăugat că acest lucru va fi explicit doar după ce ENET va elabora regulamentul. Cetăţenii pot opta pentru orice formă de încălzire, dar nu pe cheltuiala administraţiei care nu-şi va mai permite alte investiţii. “Operatorul serviciului public de alimentare cu energie termică SC ENET SA are obligaţia ca în termen de 60 de zile să actualizeze şi să prezinte spre aprobare procedurile de debranşare, rebranşare în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 91/2007 a Preşedintelui ANRSC şi cu prevederile studiului pentru definirea zonelor unitare din municipiul Focşani. Când va fi finalizat acest regulament atunci vom discuta clar dacă va putea sau nu va putea fi debranşat, dar noi trebuie să aprobăm aceste zone unitare de încălzire, urmând ca peste 60 de zile, atunci să purtăm aceste discuţii pe regulament”, a concluzionat Cristi Valentin Misăilă. 

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi „pentru”, 1 vot ”abţinere” al consilierului Costel Bîrsan şi 7 voturi ”împotrivă” ale consilierilor PNL devenind Hotărârea nr. 514. (Z.V.)

 

Citiţi şi:

Rentabilizarea ENET cu prețul confortului focșănenilor;

Pentru focșăneni vin timpuri grele!Zonele unitare de încălzire în Focşani

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicate)

avatar
kkk 04-01-2017
sunt sigur c'o sa fie o coada imensa la rebransari... cine n-ar lasa un cost lunar sub 200 lei pentru unul peste 400, pentru apa calda optionala si caldura pana'n mai?
avatar
dalida 04-01-2017
Inainte sa ne debransam, ajunsesem la uriasa suma de 649 lei doar la ENET - incalzire, pentru luna ianuarie, in conditiile in care noi aveam in apartament cel mult 20 grade!!!!!!!!!!!! Apa calda aveam datorita boilerului - inca 150 lei pentru ELECTRICA si 150 lei intretinerea standard. Deci, rotunjit, 950 lei lunar DOAR pentru astea 3, Acum, SLAVA DOMNULUI!!!!, avem centrala si adio si boiler!! La Electrica, de circa 6 luni, factura este pana in 50 lei sau sub 0 (factura negativa!!!!), la ENGIE avem pana in 250 lei pe luna, pe timp de iarna, iar intretinerea standard in jur de 100 lei lunar. DECI, FACETI VOI CALCULELE SI VEDETI DACA MA MAI POATE CONVINGE CINEVA SA MA INTORC LA ENET!!! NICI MOARTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
Coriolanus 04-01-2017
Nu vreau sa par lipsit de interes pentru "problemele cetatenilor" dar, pretul pentru incalzirea centralizata, cea furnizata de ENET, este foarte mare comparativ cu incalzirea individuala cu centrala proprie pe gaz. Daca tot este asa performant sistemul centralizat, de ce sunt preturile asa mari? Intr-un imobil care, asa cum spuneti dumneavoastra, are 60% incalzire centralizata, s-a facut un studiu de ce restul persoanelor nu au trecut pana acum la incalzirea individuala? Eu spun asa, daca in acelasi bloc, pretul pentru cei care au centrale proprii este mai mic, sa plateasca ENET diferenta de pret si va spun eu ca nu se mai debranseaza nimeni. Daca nu, atunci fiecare cetatean are dreptul sa opteze pentru ce forma de incalzire doreste.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
12
Report as inappropriate
total: 3 | afişare: 1 - 3

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.04
Soarele apune: 20.15

Calendar ortodox: Sf. Ap. Iason și Sosipatru, Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și DAdas din Ozovia (Dezlegare la pește)
Calendar catolic: Ss. Petru Chanel, pr. m. *; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr. *; Valeria, m.

Maxima zilei: Adevăratul element magic în cadrul relaţiilor este să nu-i judeci pe ceilalţi.( Wayne Dyer )

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5289 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 1565 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail