Politică

Pentru focșăneni vin timpuri grele!Zonele unitare de încălzire în Focșani

Dan Butnaru
27 dec 2016 25339 vizualizări
Sau istoria a încă unei umilințe românești și a necazurilor poporului român datorate incompetenței guvernanților.

 

În data de 22 Decembrie 2016 în Consiliul Local Focșani majoritatea PSD și aliații a decisdebranșările de la sistemul centralizat de încălzire vor fi interzise. În același timp s-a decis ca cei care sunt deja debranșați vor trebui convinși să se rebranșeze la sistemul centralizat.

 Cum s-a ajuns aici:

În martie 2007, Uniunea Europeană a adoptat o Strategie integrată pentru energie şi schimbări climatice, având obiectivul strategic de limitare a efectului de încălzire global la doar 2°C  în plus faţă de temperaturile din era preindustrială. O altă ţintă importanta în domeniul energetic adoptată de Uniunea Europeană a fost reducerea consumului de energie prin creşterea eficienţei energetice cu până la 20% în anul 2020 în paralel cu reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi de exemplu dioxidul de carbon.    

Guvernele occidentale care domină sferele decizionale în Comisia Europeană au stabilit respectiva strategie ținând cont de realitățile țărilor lor și anume zone industriale puternice producătoare de mari cantități de CO2 dar și largi zone împădurite.  Pentru dânșii singura posibilitatea de a stopa schimbările climatice era reducerea emisiilor de carbon.

Delegația României, fără să țină cont de realitățile țării noastre, zone puternic defrișate și industrie practic decimată, fiind reprezentată de Traian Băsescu și de premierul guvernului PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a adoptat respectiva strategie într-un acces de maximă slugărnicie și fără niciun fel de analiză a documentului. Reveniți în țară s-au început demersurile pentru implementarea în legislația românească a respectivei strategii, moment în care guvernul PNL a observat că noi nu putem reduce emisiile de carbon din domeniul industrial din simplul motiv că nu mai aveam industrie. Practic noi ne redusesem la 0% emisiile de carbon în industrie începând cu anul 1990 prin desființarea acestui sector. O alternativă pentru combaterea schimbarilor climatice ar fi fost de exemplu angajamentul de a stopa defrișările.

Menționarea a acestei stări de fapt înainte de semnarea respectivei strategii ne-ar fi salvat de la alte demersuri. Singurul sector care mai producea emisii de carbon prin simpla existență era sectorul locuințelor deținute de utilizatori persoane fizice. Guvernul PNL a declanșat astfel în 2007 procesul de oprimare a soluțiilor individuale de încălzire în beneficiul sistemului centralizat, proces care pentru focșăneni a culminat în data de 22 Decembrie 2016 prin adoptarea în Consiliul Local Focșani de către majoritatea PSD a proiectului de stabilire a zonelor unitare de încălzire. Pe scurt, într-o zonă unitară de încălzire, este permisă promovarea unei singure soluții de încălzire iar Primăria Focșani a optat pentru încălzirea în sistem centralizat prin societatea ENET S.A.

Cu foarte mici excepții întreg orașul Focșani este împărțit în zone unitare de încălzire. În interiorul acestor zone NU este permisă debranșarea de la sistemul centralizat. Conform studiului adoptat de către Consiliul Local consumatorii care sunt deja debranșați trebuie convinși să se rebranșeze la sistemul centralizat. Cum se va realiza această „convingere” rămâne de văzut dar  se poate presupune că este vorba de amenzi sau taxe suplimentare.

Se blochează astfel în aceste zone unitare accesul altor tehnologii de încălzire, existente în prezent sau care vor apărea în viitor. Acest lucru contravine însă obiectivelor exact aceleiași strategii europene, adoptată cu voioșie de către guvernanții români, lucru menționat însă mai în mijlocul documentului, poziționare care a depășit evident posibilitățile de lectură atât ale guvernului PNL din 2007 cât și ale Primăriei PSD Focșani din prezent. Cităm din strategie  

„Evoluţia condiţiilor climatice va deschide noi posibilităţi, cum sunt energia solară şi energia fotovoltaică. În schimb, verile mai lungi şi mai uscate ar putea afecta alte surse de energie, ca de exemplu energia nucleară şi hidroenergia, ducând în acelaşi timp la creşterea cererii de electricitate pentru instalaţiile de aer condiţionat. Acest fapt subliniază necesitatea diversificării surselor de energie, a dezvoltării energiilor regenerabile, a unei mai bune gestionări a cererii şi ofertei şi a unei reţele electrice care să facă faţă fluctuaţiilor mai mari ale cererii şi ale producţiei de energie electrică”

Pentru focșăneni vin timpuri grele și prin indiferență ele nu vor deveni mai bune. 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:52007DC0354

    

        Dan Butnaru

Dan Butnaru este preşedintele flialei Vrancea a Partidului Verde

 


Citiţi în documentul ataşat Proiectul de hotărare privind  înfiinţarea Zonelor unitare de încălzire în Focșani adoptat 22 Decembrie 2016 în şedinţa Consiliului Local Focșani


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.