Politică

PSD a luat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare

Mihai Boicu
11 dec 2016 1474 vizualizări
Social - democraţii au caştigat alegerile parlamentare, potrivit ultimelor informaţii înainte de finalul votării, cu un scor în jurul a 45% u liberalii au puţin peste 20%, iar USR este a treia forţa politică u ALDE era cotat cu puţin peste pragul de intrare în Parlament u dacă scorul se repetă în Vrancea, cele mai multe mandate vor merge la PSD, în timp ce PNL este sigur doar de un mandat de deputat u prezenţa la urne a fost mai bună decat la alegerile din anul 2012 u la ora 20.00 votaseră aproape 40% din alegătorii din judeţ, respectiv aproape 125.000 de persoane u monitorizarea electronică a alegerilor aproape că a eliminat incidentele electorale

PSD a caştigat alegerile de ieri, în ceea ce priveşte numărul de voturi obţinute, dar întrebarea care se pune este dacă va caştiga şi guvernarea. Deocamdată, împărţirea mandatelor de parlamentare nu este sigură în Vrancea, doar primele locuri de la PSD şi PNL fiind confirmate. La PSD siguri pe mandatele lor sunt Angel Tîlvăr la Camera Deputaţilor şi Cristian Dumitrescu Senat, în timp ce la PNL este deputat Ion ştefan. Avand în vedere rezultatele exit – poll-urilor, este foarte posibil ca şi social democratul Dragoş Barlădeanu să obţină din prima un mandat de deputat. În continuare, mai sunt trei mandate de împărţit, unul de senator şi două deputat, unde contează şi voturile obţinute de partide la nivel naţional. Este posibil ca PSD, din calculele actuale, să mai obţină un deputat prin redistribuire, ceea ce ar însemna ca şi Nicuşor Halici să intre Parlament. Candidaţi cu şanse să obţină un mandat de deputat mai sunt Liviu Bostan, de la PNL şi Maricica Vrabie, de la ALDE. Despre USR rămane de văzut cată priză a avut partidul condus de Nicuşor Dan în Vrancea. În comparaţie cu alte alegeri, scrutinul de ieri a fost foarte liniştit, iar la Biroul Electoral Judeţean au ajuns, în principal, întrebări cu privire la procedura care trebuie aplicată în unele cazuri nu şi sesizări. Turismul electoral a fost eliminat prin introducerea scanării actului de identitate şi verificarea în timp real dacă alegătorul a mai votat la o altă secţie. La aceste alegeri s-a mai introdus o măsură de sigură şi anume filmarea numărării voturilor, deoarece la alte scrutinuri, inclusiv la alegerile locale din 5 iunie, au fost multe semne de întrebare.

PNL riscă să rămană doar cu un parlamentar

Rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne arată o victorie la scor mare a PSD, dar rămane de văzut dacă acestea vor fi şi cele finale, avand în vedere experienţele anterioare. În toate sondajele, PSD era cotat aseară cu aproximativ 45% dintre opţiunile alegătorilor. O eventuală preluare a guvernării depinde însă şi de scorul obţinut de ALDE şi dacă acest partid va trece de pragul electoral. Cel puţin la acest moment, toate rezultatele obţinute arată că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu are peste 5% din voturi. Din informaţiile vehiculate pe surse, social – democraţii ar fi primit sarcină să sprijine cu voturi ALDE pentru a intra în Parlament. Evoluţia voturilor arată că PSD a ajuns la orele pranzului pană spre 50%, dar a început să scadă după ora 15.00, cand ponderea votanţilor de dreapta a crescut, iar social democraţii au scăzut cu circa cinci procent. Acest lucru a început să se vadă şi în rezultatele USR, care, potrivit unor informaţii pe surse, depăşise chiar şi 10%. PNL se situa în toate sondajele efectuate un pic peste 20%, ceea nu dă speranţe foarte mari liberalilor. La un asemenea, scor este foarte posibil ca PNL Vrancea să rămană doar cu  un deputat şi, într-o variantă optimistă, un al doilea la redistribuire. La Senat, un al doilea mandat se joacă la redistribuire între social – democratul Mihai Nedelcu şi liberalul Cătălin Toma, preşedintele PNL Vrancea, primul pornind cu prima şansă la scorul actual. Plecand de la calculele făcute la alegerile trecute, pentru ca PNL să obţină un senator doi deputaţi scorul organizaţiei trebuie să fie de peste 25%, ceea ce pare destul de puţin probabil în condiţiile actuale. O altă problemă care se pune este cat de bune sunt exit – poll-urile efectuate, pentru că orice procent. Altfel sunt calculele PSD cu ALDE în Parlamentele şi alta este situaţia dacă liberalii lui Tăriceanu nu trec pragul.

Prezenţă mai bună decat în anul 2012

Prezenţa la vot la alegerile de ieri a fost ceva mai bună decat la alegerile parlamentare din anul 2012, dar cu mult mai mică decat la alegerile locale, ceea ce arată interesul scăzut al alegătorilor pentru alegerea reprezentanţilor în Parlament în comparaţie cu alegerea primarilor şi consilierilor locali. Pe tot parcursul zilei, diferenţa faţă de anul 2012 a fost de circa două procente în plus. În urmă cu patru, în Vrancea s-au prezentat 39,52% dintre alegători. Ieri, la ora 20 deja votaseră peste 125.000 de persoane, reprezentand aproape 40% din cei 316.400 alegători aflaţi pe listele electorale. Focşaniul nu a mai fost cu mult în urma ruralului la vot. La 20.00 scorul era de peste 41%, cu aproape 32.500 de alegători care votaseră. În rural, au fost comune cu o prezenţa mai bună, cum ar fi cazul la Barseşti, dar şi cu participare redusă la vot, cum ar fi Popeşti, care nu ajunsese la 30% pană la ora 20.00. Un scor mare avantajează PNL şi dezavantajează PSD pentru că, de regulă, electoratul de stanga este mult mai disciplinat, în timp ce alegătorii de dreapta se mobilizează mai greu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.