Politică

Bătaia de joc a administrației PSD în Vrancea - O nouă licitație pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna

Ionel Sclavone
1 dec 2016 3990 vizualizări
Consiliul Județean a scos la licitație contractul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la sediul Prefecturii Putna. Valoarea prestațiilor a fost estimată la peste 1,3 milioane de euro, sumă care conține și TVA urmând ca recepția să se facă după un an și jumătate de la atribuirea contractului. Reabilitarea sediului Prefecturii Putna a început în urmă cu nouă ani, în decembrie 2007, execuția fiind încredințată grupului Vega, constructorul favorit al baronului Marian Oprișan de la momentul respectiv. Deși în fiecare din ultimii șase ani a alocat bani pentru finalizarea lucrărilor și „i-a amenințat“ pe vrânceni că va recepționa și va reda circuitului public clădirea, Oprișan n-a reușit să se țină de promisiune. De fiecare dată, baronul a tăiat finanțările repartizate acestor lucrări, invocând alte priorități. Anunțul a apărut în SEAP la două săptămâni după ce „Ziarul de Vrancea“ a arătat că fosta prefectură reprezintă simbolul eșecului administrației PSD-Oprișan în Vrancea.

Procedura de achiziție pentru continuare reabilitărilor la sediul Prefecturii Putna a fost publicată pe în SEAP pe 29 noiembrie. Obiectul contractului constă în restaurarea și consolidarea imobilului din Focșani, monument istoric încadrat în categoria A de interes național. Acesta este format din trei corpuri de clădire și terenul aferent. Fiind vorba de un monument istoric, lucrările vor fi executate se vor realiza cu stricta respectare a prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, urmând a fi supravegheate de specialiști atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.
Deși în toate rapoartele de activitate din ultimii ani Marian Oprișan s-a lăudat că sediul fostei prefecturi este finalizat în proporție de 90%, documentația tehnică îl contrazice. Potrivit memoriului tehnic întocmit de proiectant, Ludocris SRL, până la recepția corpului principal de clădire mai sunt de executat o multitudine de lucrări de arhitectură interioară, de la montatul scărilor și a pardoselilor, refacerea tencuielilor și vopsitul pereților și a plafoanelor și până la reabilitarea acoperișului. De asemenea, trebuie refăcute instalațiile sanitare și electrice precum și racordarea la rețeaua de gaze naturale. 
Pe lângă acestea, conform documentului, vor trebui executate lucrările pentru reabilitarea celui de-al doilea corp al clădirii, demolarea anexelor și refacerea spațiilor exterioare.
Conform caietului de sarcini, intervențiile au fost estimate la 4.875.390,26 lei, sumă la care se adaugă TVA. Durata de execuție a fost apreciată al 18 luni de la data atribuirii contractului sau de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Ofertele pot fi depuse până pe 4 ianuarie 2017, urmând ca evalarea lor să se facă până la 30 ianuarie. Contractul va fi atribuit în urma derulării unei proceduri simplificate de achiziție/cerere de ofertă, criteriul de departajare a ofertanților fiind prețul cel mai scăzut.
Anunțul de participare a apărut în SEAP la două săptămâni după ce „Ziarul de Vrancea“ a arătat că imobilul, spoit cu var la exterior dar abandonat și lăsat în paragină la interior, reprezintă simbolul eșecului administrației PSD-Oprișan  în județul nostru.

Monument istoric, devenit bătaia de joc a autorităților vrâncene

Clădirea fostei prefecturi Putna a fost scoasă din circuitul public în 1992, la doi ani după cutremurul din 1990 care i-a fost afectată foarte grav structura de rezistență.  Stuată în centrul municipiului Focșani, pe strada Republicii nr. 71, fosta prefectură este o clădire etalon pentru județul nostru, având un spațiu construit de peste 3.500 pătrați și 86 de încăperi. Până în 1996 Primăria Focșani a investit în reabilitarea sa peste 50 miliarde de lei vechi. Ulterior, construcția a fost abandonată din lipsa fondurilor.
În mai 2004, imobilul a fost preluat de Consiliul Județean printr-un protocol încheiat cu Primăria Municipiului Focșani. Lucrările de reabilitare au început în 2008, an electoral, după ce în 2006 Marian Oprișan a încercat s-o paseze Ministerului Public, pentru a fi transformată în sediu al Parchetului Județean.
Execuția a fost încredințată, în urma unei licitații, organizată în decembrie 2007, asocierii formată din Vega ‘94 Galați, patronată de miliardarul Corneliu Istrate și proiectantul Ludocris Agenție de import export și servicii SRL din București, patronată de arhitectul Cristian Rânja. Asocierea a obținut lucrarea din postura de unic participant la licitație, oferta sa fiind de 7.940.381,88 lei plus TVA, aproximativ 9,5 milioane lei cu TVA inclus. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit după 13 luni de la momentul atribuirii contractului, cu cinci luni mai puțin decât cel prevăzut în prezent pentru restul de executat.
După doi ani, prin anul 2010, Vega 93 a încetinit ritmul intervențiilor la imobil, acestea fiind abandonate total undeva prin 2013-2014. Cu toate acestea, în fiecare an, Marian Oprișan susținea  atât în fața consilierilor județeni cât și în rapoartele sale de activitate, că reabilitarea sediului vechii prefecturi este aproape finalizată. Dacă în 2009, baronul se lăuda că au mai rămas doar 20% din lucrări de realizat, în anii următori, gradul de realizare a scăzut și s-a stabilizat la 10%.
În 2011, Curtea de Conturi a arătat în raportul anual că Vega 93 a încasat pentru lucrări și materiale de construcții care nu au fost executate frumoasa sumă de 1.045.000 lei: „În cazul obiectivului «Restaurare, amenajare clădire Prefectura Judeţului Putna-Municipiul Focşani» s-au găsit lucrări înscrise în situaţii, facturate şi nedecontate, dar care nu erau efectiv executate. Unele materiale procurate nu au fost puse în operă şi nici nu se regăseau pe teren. Valoarea estimată a plăţilor nelegale efectuate în anul 2009 este de 1.045 mii lei“.
Din cei 9,5 milioane de lei, Consiliul Județean a decontat către Vega, conforma situațiilor făcute publice în urmă cu un an, aproximativ 8,5 milioane de lei. Cum proiectul a fost abandonat, din momentul  stopării execuției mare parte din lucrările executate s-au deteriorate fiind nevoie de refacerea lor.

Proiectantul este un apropiat al arhitectei șef a județului

Dacă miliardarul Corneliu Istrate este mai mult decât cunoscut în Vrancea, fiind până în urmă cu câtva timp constructorul favorit al baronului Marian Oprișan, în schimb despre Ludocris nu se cunosc prea multe lucruri.
Patronul firmei, Cristian Rânja este un apropiat al Danielei Olaru, arhitecta județului, cu care, se pare, ar fi fost coleg de facultate.
Documentația tehnică pentru prefectura Putna nu este singura pe care Ludocris Agenție de import export și servicii SRL a întocmit-o pentru Consiliul Județean. În trecut, societatea condusă de Cristian Rânja a lucrat la proiectele tehnice pentru reabilitarea mausoleelor de la Mărăști, Mărășești și Focșani, câștigând sume importante (Ionel Sclavone)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Etienne le grand, acum 2671 zile, 16 ore, 59 minute, 19 secunde
Am o banuiala ptr cine se pregateste aceasta lucrare, are numele unui personaj din reviste de benzi colorate si era coleg cu Hercule... Ptr cei mai tineri, este vorba de Pif& Hercule! :))
piscot, acum 2673 zile, 1 ora, 12 minute, 52 secunde
Lume, Lume ! Petrecere mare cu mita electorala de la Soros, mici si bautura, cu Nicusor Dan, USR, la restaurantul Intim, astazi de la ora 16:00. Cam asa puteti ajunge daca beti cu indarjire de la citeste integral
, acum 2671 zile, 15 ore, 3 minute, 38 secunde
Oprisan & company sunt romani adevarati !!! De 27 de ani au infometat si au depopulat un judet si lumea nu se trezeste !!! Viseaza Soros si alti gargauni, cand de fapt, adevaratul atentat la citeste integral
titel, acum 2673 zile, 17 ore, 20 minute, 2 secunde
In campanie apar lucrarile. De ce va intrebati? Pentru ca promitandu-le lucrarea "posibilii participanti" , se "angajeaza" sa sponsorizeze campania psd. Altfel spus cand a castigat citeste integral
localnic, acum 2674 zile, 1 ora, 37 minute, 28 secunde
Ce nu s-a inteles pana acum este faptul ca Oprisan daca termina toate lucrative NU MAI ARE CE PROMITE IN CAMPANIE. Asa ca la fiecare 4 ani sau 5 ani , cere iar bani , pentru investit ii, banii se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.