Politică

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local de aseară, consilierii PNL s-au simţit învingători

Alexandra TĂTARU
10 nov 2016 2493 vizualizări
Au fost adăugate cinci proiecte suplimentare la ordinea de zi la cele patru anunţate iniţial u consilierii PNL s-au abţinut de la aprobarea majorităţii proiectelor propuse u consilierii PNL reclamă faptul că mapa de şedinţă se primeşte, în mod frecvent, cu prea puţin timp înainte u două proiecte nu au fost aprobate

Consiliul Local Focşani a fost convocat în şedinţă extraordinară joi, 10 noiembrie 2016, avand pe ordinea de zi patru proiecte de hotărare propuse iniţial şi încă 5 suplimentare propuse de urgenţă, primarul Cristi Misăilă, invocand motive bine întemeiate, survenite după convocare. Consilierii PNL au acuzat, în deschiderea şedinţei, că mapa de şedinţă le parvine cu destul de puţin timp înainte, de aceea ei se vor abţine de la vot în ce priveşte proiectele pe care nu au avut timp să le studieze temeinic. În replică, primarul Misăilă a invocat articolele de lege şi motivele care i-au permis adăugarea proiectelor pe ordinea de zi. Consilierii PNL s-au simţit învingători, mai ales în lipsa consilierului Matişan, plecat în Lituania. 

"Nu vrem să fim acuzaţi că nu accesăm fonduri europene”

Primul proiect de hotărare, iniţiat de primar, a privit aprobarea parteneriatului între Municipiul Focşani, Asociaţia „Viitor pentru femei" şi o societate comercială din Bucureşti, în vederea depunerii şi implementării proiectului „Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru comunităţile marginalizate din Municipiul Focşani". Consilierii PNL au adus observaţii cu privire la o eroare privind numele societăţii comerciale parteneră care, în urma cercetărilor întreprinse de aceştia, ar fi o societate în dizolvare. În urma dezbaterilor a reieşit că a fost o eroare de tehnoredactare şi că societatea comercială a participat la licitaţie în mod corect. Acest proiect, conform spuselor viceprimarului Iorga, vizează încheierea unui parteneriat între municipalitate, un ONG şi o societate comercială, în vederea atragerii unor fonduri europene pentru elaborarea unei strategii de sprijin pentru comunităţile de romi, de oameni nevoiaşi, cu venituri mici etc”. În completare, primarul Cristi Misăilă a spus că tocmai pentru aprobarea acestui proiect a convocat şedinţa extraordinară, avand la bază ordinul emis de Ministerul Fondurilor Europene, în data de 3 octombrie 2016. "Nu este un proiect pe genunchi, ci forţat de Guvernul Cioloş care nu a elaborat pană acum un ghid de finanţare fonduri europene. Nu vrem să fim criticaţi că nu am accesat aceste fonduri şi vreau să precizez clar că pentru acest proiect Primăria nu va cheltui niciun leu în plus”, a spus primarul Misăilă, în intervenţie. Proiectul nu a fost aprobat.

Patru monumente istorice nu vor fi încă reabilitate

Proiectul de hotărare, introdus de urgenţă, privind aprobarea completării Anexei la Hotărarea CL 32/2015 - aprobarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Focşani 2014-2020 – ar fi propus depunerea unor proiecte cu finanţare europeană pentru reabilitarea unor clădiri monument istoric. Proiectul de hotărare nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi aprobat, consilierii PNL abţinandu-se. Proiectul nu a fost aprobat. Primarul a "mulţumit” la finalul şedinţei şi a amintit că "pe langă cele trei case monument care puteau fi reabilitate, ar fi fost vorba şi despre monumentul din Piaţa Unirii aparţinand parohiei Sf. Ioan pentru care preotul deja a cheltuit 50.000 lei în zadar”. La conferinţa de presă organizată după şedinţă primarul a spus că va fi convocată o nouă şedinţă extraordinară, anticipand astfel că proiectele vor fi aprobate.

Ansamblul Folcloric "Ţara Vrancei” va pleca la Moscova

Maria Murgoci a convins C.L. să aprobe deplasarea Ansamblului Ţara Vrancei” la Moscova

O invitaţie din partea Ambasadorului Romaniei la Moscova, venită miercuri 9 noiembrie 2016, a obligat introducerea de urgenţă pe ordinea de zi a proiectului de aprobare a deplasării Ansamblului Folcloric "Ţara Vrancei”, în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2016, la Moscova pentru promovarea imaginii Romaniei cu ocazia Zilei Naţionale. Deplasarea ar presupune cheltuirea unor sume mici cu transportul şi diurna, sume care sunt deja incluse în bugetul Ansamblului. Consilierii PNL s-au abţinut de la vot considerand că ar fi vorba de sume suplimentare celor deja alocate Ansamblului. Aprobarea proiectului a fost salvată la limită de votul consilierului PMP, Costel Barsan. Pentru convingerea consilierilor, Maria Murgoci a amintit tuturor că "imaginea pe care "Ţara Vrancei” o promovează va rămane istorie atat pentru Focşani, dar şi pentru Vrancea. Imaginea cea mai trainică şi cea mai frumoasă este legătura între popoare. Suntem romani şi trebuie să ne iubim neamul”, a mai spus cu lacrimi în ochi, Maria Murgoci, directorul Ansamblului “Ţara Vrancei”.
Tot în şedinţa de joi s-au mai dezbătut: proiectul de hotărâre privind aprobarea realizării investiţiei „Sistematizarea intersecţiei străzilor Vîlcele - Prog. Gh. Longinescu", alocarea sumei de 5,8 mii lei pentru Festivalul Folcloric Interjudeţean "Plai cu dor” organizat de Colegiul Economic "Mihail Kogălniceanu”, proiectul de hotărâre privind aprobarea înfiinţării PARKING FOCŞANI SRL şi proiectul de hotărâre privind aprobarea înfiinţării şi alegerii formei de gestiune a serviciului public de administrare şi exploatare a pieţelor agroalimentare, a bazarurilor, târgurilor şi oboarelor din municipiul Focşani. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.