Politică

Fidelitate, o comedie savuroasă la care se rade cu lacrimi

Dan Chiriac
6 nov 2016 4767 vizualizări
Piesa de teatru este o premieră şi se va juca pe 5 decembrie la Teatru municipal din Focşani

Pe 5 decembrie, la Teatrul municipal Focşani se va juca piesa “Fidelitate”, scrisă de Chazz Palminteri în regia lui Dragoş Campan. Scenografia este semnată de Maria Dore, iar printre actori se vor afla Gheorghe Ifrim, Florin Busuioc şi Adelaida Zamfira. Piesa lui Chazz Palminteri, scenarist, regizor, actor şi producător de origine italiană, poate fi integrată teatrului bulevardier modern. A fost jucată cu succes pe alte meridiane, s-a realizat şi un film în care autorul a jucat, este amuzant scrisă ca situaţii cu lovituri spectaculoase de teatru, cu replici pline de umor şi personaje bine construite. În relaţia unui cuplu de oameni avuţi – Maggie (Adelaida Zamfira) şi Jack (Florin Busuioc) ajunsă într-un impact, cu ironie analizată psihologic, intervine un ucigaş plătit, Tony (Gheorghe Ifrim), nu se ştie de cine, şi el cu probleme psihologice; acţiunea, conflictele, sunt dibaci expuse dramatic cu savoare comică. Autorul se dovedeşte că ştie a scrie comedii cu motivare psihologică în relaţii şi subtile trimiteri spre actualitatea curentă.
Trebuie specificat meritul regizorului Dragoş Campan, cunoscut pentru spectacolele de la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti, care dovedeşte o analiză teatrală atentă a textului. Alege şi conduce cu pricepere distribuţia şi foloseşte suportul scenografic reuşit creat de Maria Dore. Meritul principal al regizorului care se fereşte de orice exagerare, rămâne însă, îndrumarea fiecărui actor pentru specularea situaţiilor comice. Întâlnim din nou pe Gheorghe Ifrim într-un rol cu bază comică – Tony, interpretat cu intenţia logică de a arăta că trăirea dramatică a unor situaţii poate evidenţia exploziv scopul scrierii ironic, satiric. Excelent actorul defineşte personajul, un ucigaş plătit, un posibil mafiot care îşi are problemele sale personale şi drept ajutor un psiholog. Gheorghe Ifrim speculează cu măsură în expresie stările personajului şi relaţiile sale cu Maggie, interpretarea sa având drept rezultat un umor rafinat, cuceritor, actorul Teatrului “Bulandra”, demonstrând din nou, capacităţile sale speciale pentru comedie. Maggie, femeia plictisită de viaţa casnică, dar care a adus fondurile necesare afacerilor soţului este caracterizată sugestiv de Adelaida Zamfira. Actriţa dezvoltă ambiguitatea lui Maggie mai ales când aceasta devine o doamnă elegantă care îşi afirmă dorinţa de aventură şi răzbunare. Este un rol de referinţă realizarea credibilă a personajului pentru această talentată actriţă independentă.

Busu urcă pe scena de la Focşani

O surpriză plăcută produce apariţia în teatru a lui Florin Busuioc. Actorul se pliază la nuanţă pentru definirea esenţei profilului şi atitudinilor soţului infidel al lui Maggie, om de afaceri. Florin Busuioc transmite verosimil atenţionarea că imoralitatea poate fi specifică, firească şi multora din cei avuţi. Cei trei sunt minunaţi prin modul în care relatând situaţii dramatice cu sinceritate interioară, produc comicul scopului satiric al textului şi umorul aplaudat de public. “Fidelitate” este un spectacol de la care nimeni nu poate pleca dezamăgit. De la regizor, scenograf până la cei trei interpreţi de excepţie, “Fidelitate” ne arată că teatrul independent activează consecvent cultural, fără sofisticări derizorii de imagine, fiind direct în comunicarea cu haz a unor “fotografii” desprinse din actualitatea zilelor noastre. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.