Politică

“Mergem pană la capăt!”, strigă sindicaliştii din sănătate

Dana Lepădatu
19 oct 2016 927 vizualizări
frigul de afară nu i-a împiedicat pe angajaţii din sănătate din întreg judeţul să îşi ceară drepturile u aceştia sunt decişi să nu renunţe dacă revendicările lor nu vor fi aprobate de instituţiile statului, mergand pană la greva generală din 31 octombrie

“Unitate!”, au scandat pentru mai bine de două ore, miercuri dimineaţa, circa două sute de sindicalişti veniţi la Focşani din toate unităţile sanitare din judeţ. Greva de avertisment  de două ore, anunţată de Federaţia Sanitas la nivel naţional, a fost dublată miercuri la Focşani de un miting de protest al sindicaliştilor vranceni. Mitingul a avut un scop foarte precis: acela de a-şi face auzită vocea şi a da un mesaj clar autorităţilor că sunt dispuşi să meargă pană la capăt. Nemulţumirile celor adunaţi în faţa Spitalului de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Focşani, care au fost rand pe rand declarate la microfon de către cei care au luat cuvantul, au încălzit atmosfera, pentru că altfel, vremea de afară nu prea a ţinut cu manifestanţii. “Le dorim politicienilor noştri să trăiască măcar o zi cu salariile noastre. Să le fie ruşine că nu se gandesc la ceilalţi atunci cand îşi votează salarii nesimţite!”, a fost una dintre luările de cuvant a unui manifestant. Rand pe rand toţi politicienii, foşti şi actuali, au fost chemaţi în cauză. Pană şi preşedintele BNR, Mugur Isărescu, a fost “muştruluit” de manifestanţi pentru faptul că şi-a încasat zilele trecute o primă de pensionare de peste 140.000 de euro. Asta în condiţiile în care un salariat din sănătate, atunci cand iese la pensie are, dacă e norocos, circa 300 de euro pensie. 

Mai puţini oameni în sănătate

Federaţia Sanitas are aproximativ 2.000 de membri afiliaţi. Liderul sindical Claudiu Grosu, le-a mulţumit afiliaţilor care au reuşit să îndure frigul de afară pentru a demonstra că împreună sunt o forţă. “Ne-am strans aici de la toate unităţile sanitare din judeţ. Vă felicit pentru efortul pe care l-aţi făcut pentru a fi cu toţii, pentru a ne striga drepturile în aşa fel încat să fim cat mai bine auziţi”, le-a transmis liderul sindical manifestanţilor. Aceasta în condiţiile în care, în sănătate, sunt din ce în ce mai puţini oameni, potrivit liderului sindical. Chiar şi aşa, salariile celor din sănătate precum şi condiţiile de muncă lasă de dorit. O lumină pare a se vedea la capătul tunelului însă. “Avem promisiuni că au fost asimilate amendamentele noastre la Ordonanţă şi sper ca în plen lucrurile să capete consistenţă pentru noi, iar revendicările să fie aprobate într-o nouă lege a salarizării pentru cei din sănătate”, a spus Grosu, făcand referire la faptul că marţi, amendamentele privind Oug nr.20/2016 depuse de Sanitas la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor au fost aprobate de membrii comisiei. Totodată, a fost aprobat şi amendamentul Federaţiei Sanitas de modificare a art. 174 alin. 6 din Legea Învăţămantului vizand facilitarea completării studiilor asistenţilor medicali cu studii postliceale! Urmează zilele acestea votul în plenul Camerei Deputaţilor, vot de care va depinde greva generală din 31 octombrie. “Depinde de plen şi de seriozitatea celor care ne-au promis că cererile noastre vor fi rezolvate. Noi între timp continuăm demersurile noastre în aşa fel încat să se vadă că suntem hotăraţi”, ne-a declarat Claudiu Grosu.

Nu mai există cale de întoarcere!

Frigul de afară nu i-a împiedicat pe manifestanţi să-şi ceară drepturile

Liderii Federaţiei  Sanitas sunt mai hotăraţi ca niciodată să nu renunţe la luptă pană ce revendicările lor nu vor fi aprobate. “Am ajuns în situaţia să nu mai putem profesa. Am ajuns în situaţia în care să trimitem pacienţii să îşi cumpere tratamentul şi materialele sanitare din afara spitalelor. Am ajuns să ne îngropăm colegii morţi la datorie din cauza epuizării fizice. Am ajuns umiliţi de niste guvernanţi cărora nu le pasă ce se întâmplă cu populaţia acestei ţări. Însă, ne-a ajuns!”, scriu sindicaliştii pe pagina de facebook. Printre solicitările Sanitas se numără introducerea tuturor categoriilor omise de ultimele două ordonanţe guvernamentale în domeniul sănătăţii: personalul TESA, salariaţi DSP, salariaţii din medicina şcolară şi creşe şi cei din asistenţa socială, precum şi corectarea grilelor de salarizare şi aducerea sporurilor la nivelul anului 2016. (Dana LEPĂDATU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.