Politică

Fost ministru al Culturii, vrancean la origine: “PSD nu înţelege nimic”

Ziarul de Vrancea
18 oct 2016 1030 vizualizări
Fostul demnitar Vlad Alexandrescu, care a ocupat funcţia de ministru al Culturii, explică felul în care s-a negociat pentru “Cuminţenia Pămantului”

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, originar din Vrancea, a replicat pe o reţea de socializare liderului PSD Liviu Dragnea, pentru a clarifica felul în care au fost purtate negocierile pentru achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pămantului”, a lui Constantin Brancuşi. Fostul ministru din Guvernul Cioloş a declarat că valoarea de 11 milioane de euro a fost compromisul cel mai avantajos între părţi şi spune că orice alt scenariu vehiculat este o speculaţie ieftină sau un atac răuvoitor. “Aceasta este toată povestea negocierilor. Ele au fost purtate cu bună credinţă şi cu grijă pentru banii ce vor fi stranşi, indiferent dacă ei veneau din fonduri publice sau private. Cu devoţiune pentru figura lui Constantin Brancuşi. Orice alt scenariu vehiculat este fie o speculaţie ieftină, fie un atac răuvoitor. Ceea ce mă face să cred că PSD ori are alt interes cu aceste acuzaţii, ori nu înţelege nimic”, a scris pe facebook Vlad Alexandrescu. Acesta a fost ministru pană în mai 2016, demisionand din cauza scandalului de la Operă. “Cand am devenit ministru al Culturii, negocierile începute de Guvernul Ponta cu proprietarii lucrării lui Brancuşi eşuaseră. Din mai multe motive. Întai, pentru că poziţia Guvernului Ponta a fost şovăielnică. Ezita între a recunoaşte proprietatea şi a nu o recunoaşte, în ciuda unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acest lucru a dus la o atitudine nerespectuoasă a comisiei de achiziţie numită de Guvernul Ponta faţă de proprietarii de drept. La un moment dat, li s-a spus acestora că ar trebui să cedeze lucrarea statului gratis, din patriotism, ceea ce i-a antagonizat şi a înveninat negocierile. În al doilea rand, evaluările celor doi experţi agreaţi de comisia de achiziţie nu au concordat, iar comisia a decis arbitrar să facă o medie între cele două. Proprietarii, la randul lor, invocau o a treia evaluare a unui expert independent, ales de tribunal în cursul procesului de redobandire, care preţuise lucrarea la 20 milioane de euro. Ministrul Culturii de la acea vreme, Ionuţ Vulpescu, a făcut proprietarilor o ofertă scrisă în valoare de 5 milioane de euro, ofertă pe care aceştia au refuzat-o în scris. Acest refuz a sancţionat nu numai eşecul unei evaluări corecte, ci şi întreaga negociere pe care Guvernul Ponta a dus-o cu proprietarii lucrării lui Brancuşi”, a scris Alexandrescu. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.