Politică

Cu un buget de 100.000 de lei în an electoral, Oprişan cheltuie pe felicitări cât venitul unei familii de pensionari

Ionel Sclavone
17 oct 2016 3104 vizualizări
Consiliul Judeţean Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprişan, a cheltuit pe felicitări în anul electoral 2016, în jur de 1.500 de lei lunar, cât pensia medie câştigată de o familie formată din doi pensionari vrînceni u în acest an, Marian Oprişan şi-a planificat să cheltuie, din banii Consiliului Judeţean, 100.000 de lei pe felicitări şi alţi 50.000 de lei pe plicuri u suma a fost prevăzută în programul anual de achiziţii publicat pe website-ul instituţiei

Bugetul destinat felicitărilor pe care intenţionează să le transmită baronul de Vrancea în acest an este de aproximativ patru ori mai mare decât cel cheltuit în 2015 şi de trei ori peste cel aferent anului 2014. Felicitările achiziţionate de Consiliul Judeţean sunt transmise cu diverse ocazii, în numele lui Oprişan, tuturor salariaţilor din instituţiile publice din Vrancea.

De foarte mulţi ani, baronul PSD Marian Oprişan şi-a făcut un obicei din a transmite, periodic, de câteva ori pe an, felicitări tuturor salariaţilor din sistemul public vrâncean şi nu numai. De Paşte, de Crăciun, de Ziua Femeii sau de ziua onomastică, fiecare angajat la stat, din primării, instituţii deconcentrate, armată, poliţie, şcoli sau spitale, primeşte un plic cu o bucată de carton colorată care poartă semnătura (în realitate o ştampilă aplicată – n.r.) lui Oprişan, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean sau al PSD. Acestea sunt achiziţionate, în parte, dacă nu în totalitate, din bugetul judeţului pe care baronul îl gestionează aşa cum doreşte, în numele cetăţenilor judeţului Vrancea. În 2016, an electoral, Consiliul Judeţean şi-a propus să cheltuie suma de 100.000 de lei, adică 22.000 de euro, pentru felicitările pe baronul PSD le-a transmis deja ori urmează să le transmită lucrătorilor din sistemul bugetar. Acest lucru a fost stabilit prin programul  anual de achiziţii întocmit la nivelul Consiliului Judeţean şi aprobat chiar de preşedintele Marian Oprişan. Alţi 50.000 de lei, respectiv 11.050 euro, au fost alocaţi, conform aceluiaşi document, pentru achiziţia de plicuri. Prin comparaţie, pentru toate rechizitele de birou destinate asigurării bunei funcţionări, vreme de un an, aceeaşi instituţie a solicitat 74.000 de lei.
Programul anual de achiziţii publice este întocmit la nivelul fiecărei autorităţi publice, în baza necesităţilor de compartimentele de specialitate şi cuprinde, conform legii, totalitatea contractelor/acordurilor-cadru pe care aceasta intenţionează să le atribuie/încheie în decursul unui an. Documentul este aprobat de conducătorul instituţiei şi este considerat un instrument managerial în baza căruia se planifică procesul de achiziţii publice. La elaborarea lui, se ţine cont atât de alocările bugetare precum şi de fondurile atrase din alte surse. 

Oprişan plăteşte pe felicitări cât câştigă o familie de pensionari

Bugetul destinat felicitărilor lui Oprişan către vranceni pe 2016 este de aproximativ patru ori mai mare decât cel cheltuit în 2015 şi de trei ori peste cel din 2014

Din cei 100.000 de lei planificaţi pentru achiziţia de felicitări, Consiliul Judeţean şi Marian Oprişan au plătit până în luna septembrie suma de 13.380 de lei din care au cumpărat 21.580 de bucăţi. Dacă facem un calcul simplu, în fiecare lună, baronul a cheltuit pe felicitări 1.487 de lei, o sumă echivalentă cu veniturile lunare ale unei familii formate din doi pensionari care încasează o pensie medie sau cu salariul unui lucrător bine plătit.
Conform statisticilor, în Vrancea pensia medie se situează la 772 de lei, iar salariul mediu a fost stabilit la 1.492 de lei, printre cele mai mici calculate la nivelul întregii ţări. De curând, una dintre cele mai mari firme locale ofereau celor dornici să facă o carieră în confecţii, o retribuţie lunară de 1.400 de lei, pe care o aprecia drept foarte bună, comparativ cu cele oferite de alte societăţi comerciale vrâncene.

Un buget pe măsura importanţei anului electoral

Bugetul alocat în acest an pentru achiziţia de felicitări este de aproape patru ori mai mare decât cel cheltuit în 2015, respectiv 26.641 de lei şi de trei ori peste ceea ce s-a plătit în 2014, 30.804 de lei. În mod normal, logic, la planificarea celor o sută de mii de lei aferenţi anului 2016, Oprişan şi subordonaţii săi ar fi trebuit să aibă în vedere fondurile consumate în anii trecuţi la care să adauge, eventual, câteva procente în plus ca să acopere posibilele scumpiri. Coincidenţă sau nu, 2016 este un an electoral în care au fost fost prevăzute a se desfăşura două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare. La începutul verii s-au desfăşurat alegerile locale în cadrul cărora Marian Oprişan a candidat pentru un nou mandat la conducerea Consiliului Judeţean. În luna decembrie urmează parlamentarele şi, conform presei locale şi centrale, baronul PSD ar intenţiona să părăsească scaunul de preşedinte al CJ şi să ocupe un loc în Parlament, cel mai probabil la Senat. Nu mai este un secret faptul că liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, le-a trasat sarcină tuturor baronilor judeţeni să facă orice este nevoie pentru a obţine voturile necesare, astfel încât partidul să pună mâna pe guvernare în acest an. (Ionel SCLAVONE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetatean liber, acum 2718 zile, 14 ore, 6 minute, 57 secunde
La mooi ani cu executare pentru shutz!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.