Politică

Cătălin Toma înfrânt în partid

Ionel Sclavone
2 oct 2016 7437 vizualizări
Săpunaru, Ștefan și Braicău votați de un prim for decizional intern drept candidații PNL la parlamentare

 

Comitetul Județean Executiv al PNL Vrancea a decis că lista candidaților cu care partidul va merge la viitoarele alegeri parlamentare va fi formată din Ion Ștefan și Nini Săpunaru la Camera Deputaților și Nicolae Braicău la Senat. Lista celor trei a obținut un scor de 10 – 8, cu două voturi mai mult decât cea prezentată de președintele Cătălin Toma, formată din el și profesorul Cornel Noană la Camera Deputaților precum și  Gabriel Postolache, actualul primar al comunei Ţifeşti, la Senat.. Decizia nu este definitivă, având  șanse să fie întoarsă de Cătălin Toma în ședința Biroului Politic Județean care se va desfășura luni, 3 octombrie. Chiar și așa pentru actualul președinte al PNL Vrancea și echipa sa este o înfrângere care confirmă că tabăra contestatarilor săi este destul de puternică.

 

Ion Ștefan și Nini Săpunaru la Camera Deputaților precum și Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăști, la Senat au fost desemnați de Comitetul Județean Executiv al PNL Vrancea, format din reprezentanți ai PNL și PDL, drept candidații cu care partidul va merge la alegerile parlamentare din luna decembrie a acestui an.  Lista celor trei a obținut un scor de 10 – 8, cu două voturi mai mult decât cea prezentată de președintele Cătălin Toma, formată din el și profesorul Cornel Noană la Camera Deputaților precum și actualul primar al comunei Ţifeşti, Gabriel Postolache la Senat.

Decizia nu este, însă, definitivă, urmând să fie aprobată sau respinsă de Biroul Permanent Județean (BPJ) al partidului, a cărui ședință a fost programată pentru luni, 3 octombrie. În acest for, Toma și susținătorii săi vor încerca prin toate mijloacele, probabil, să întoarcă rezultatul. De altfel, numele aprobate de conducerea PNL Vrancea, vor trebui validate în Biroul Național de Conducere al PNL, care va avea ultimul cuvânt.

Cu toate acestea, ceea ce s-a întâmplat în ședința CJEx, chiar dacă are deocamdată mai mult valoare simbolică, reprezintă o înfrângere usturătoare pentru echipa lui Cătălin Toma. La nivel de imagine publică, se confirmăluptele pentru putere din interiorul organizației sunt departe de a se fi tranșat. Cei care îi contestă autoritatea lui Cătălin Toma au încă destul de multă forță pentru a-și impune punctul de vedere și nu pot fi ignorați.

Noană, paratrăsnetul lui Toma în fața adversarilor din partid

În acest context, prin prezentarea lui Cornel Noană, directorul Colegiului Național Unirea, drept candidatul de pe locul doi din lista sa,pare  a fi mai curand o soluție disperată a lui  Cătălin Toma.Prin care el a căutat să închidă gura celor care îl contestă.  Nominalizarea sa, în cadrul unei conferințe de presă, înainte de a fi discutată, în forurile partidului, a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe apropiații lui Toma.Şi este cel puţin curioasă pentru un şef de partid care se prezintă şi pretinde public,"stăpan pe situaţie". Aceasta şi numai dacă luăm în consideraţie ,de pildă, că profesorul Noană a demisionat din PNL în aprilie anul acesta, cu puțin timp înainte de alegerile locale.

Cunoscut pentru atitudinea sa binevoitoare față de administrația PSD dar și pentru că nu s-a implicat aproape deloc în activitatea partidului, Cornel Noană a păstrat, totuși, o imagine destul de bună în rândul liberalilor. Mai ales datorită realizărilor sale profesionale, ca director la Colegiul Național "Unirea" din Focșani . Din acest motiv, în ciuda lipsurilor politice, o parte dintre ei i-au susținut candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Focșani. Propunerea n-a avut succes, candidatura sa  fiind înlocuită cu cea a lui Ion Ştefan, ginerele fostului primar Neculai Lățcan.

Eșecul înregistrat de Ștefan în fața PSD a făcut ca numele lui Cornel Noanărevină în prim-plan. Simpatizanții săi au acreditat ideea, confirmată și de o declarație a actualului primar social-democrat Cristi Misăilă,avându-l pe el candidat, PNL ar fi câștigat Primăria.

 

Se anunță o ședință cu scântei la BPJ

Ședința Biroului Politic Județean al PNL Vrancea, convocată pentru luni, se anunță foarte aprinsă. Pe ordinea de zi se află avizarea candidaților pentru parlamentare, unde se așteaptă ca discuțiile să fie incendiare. Pe de altă parte, se preconizează ca s-ar putea  să fie dezbătută și moțiunea celor peste șaizeci de membri ai PNL Focșani care cer retragerea lui Cătălin Toma de la conducerea PNL Vrancea.

Un număr de 67 de reprezentanți ai OSV-urile din Focșani (Organizație Secție de Votare) au semnat o moțiune prin care îi cer demisia lui Toma acuzându-l că a adus partidul în pragul colapsului. Semnatarii documentului susțin liderul Cătălin Toma a luat „măsuri discreționare, care au condus la o schismă în organizaţie“. Ei au solicitat ca moțiunea să fie dezbătută în Biroul Politic Județean PNL Vrancea care urmează să se desfășoare luni, 3 octombrie.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
ionut, acum 2754 zile, 11 ore, 37 minute, 26 secunde
gigi, cei mai mari si mai multi mafioti sunt in partidul pe care-l reprezinti tu.
un VECHI liberal, acum 2754 zile, 12 ore, 3 minute, 47 secunde
Ha ha ha halal presedinte! Sau mai bine zis halal partid! Eh, baieti, uite de asta nu facem noi nicio branza si luam mereu bataie de la Marean. Pentru ca in loc sa ne ocupam de proiecte si sa promovam citeste integral
cetateanu', acum 2754 zile, 12 ore, 37 minute, 20 secunde
Ce se intampla in partide este din cuza lipsei de democratie.Numele celor ce candideaza sunt alese de gastile din cei ce conduc partidele.La pnl este lupta dintre cei vechi si cei noi.Electoratul este citeste integral
Priceless, acum 2754 zile, 14 ore, 50 minute, 15 secunde
Băieții, mai durează mult circul? Mai e un pic si vine campania electorală peste voi si va prinde cu pantalonii in vine. Voi nu vedeți ce liniste e peste gard? Acolo deja se numără voturile. citeste integral
gigi PNL-istu, acum 2754 zile, 21 ore, 22 minute, 48 secunde
PNL-istii actuali isi confirma cu fiecare actiune renumele de escroci si mafioti ahtiati doar dupa ciolan. In orice partid normal s-ar fi desfasurat un concurs de proiecte pentru un loc pe lista. La citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.