Politică

Vecinul lui Ponta face afaceri cu Primăria Focșani

Ionel Sclavone
30 sep 2016 3719 vizualizări
Primăria Focșani plătește 79.900 lei plus TVA pentru un studiu privind îmbunătățirea eficienței energetice a municipiului. Este vorba de un document care, probabil, va sfârși prin fundul vreunui fișet, la fel ca multe altele asemenea, plătite cu bani grei de Primărie. Lucrarea a fost atribuită prin încredințare direct unei firme administrate de unul dintre băieții deștepți din energie, Dan Ioan Gheorghiu, fost consilier al lui Adriean Videanu și Victor Ponta. Potrivit presei, Gheorghiu a fost implicat în toate marile afaceri din domeniul energiei, câștigând sume importante de pe urma statului român.

  Primăria Focșani plătește peste 21.000 de euro Institutului de Studii și Proiectări Energetice SA (ISPE) din București, firma unuia dintre băieții deștepți din energie. ISPE este administrată de afaceristul Dan Ioan Gheorghiu, consilier onorific și vecin de apartament al fostului premier Victor Ponta, în guvernarea USL. Anunțul de publicitate pentru atribuirea contractului privind realizarea Programului de de Îmbunătățire a Eficienței Energetice a Municipiului Focșani a fost publicat în ultima zi a lunii august. Valoarea lucrării a fost estimată la 800.000 de lei plus TVA iar durata de elaborare a documentului a fost stabilită la două luni, din momentul semnării.

Fiind vorba de o achiziție prin încredințare directă,oamenii lui Misăilă nu și-au bătut prea mult capul cu selecția operatorului economic. Dintre  toate firmele interesate a fost selectată, culmea coincidenței, cea aparținând consilierului fostului premier Victor Ponta. Așa se face că ISPE-ul lui Gheorghiu își va rotunji conturile cu frumoasa sumă de 79.900 de lei plus TVA, pentru programul de îmbunătățire a eficienței energetice în Focșani.

Încă un document nefolositor

Conform anunțului de atribuire, pentru cei 21 de mii de euro, bucureștenii vor trebui să elaboreze un document care să identifice problemele actuale și să stabilească măsurile de adoptat în vederea eficientizării. În acest sens, consultantul va analiza situația existentă la momentul actual, pornind de la consumul de energie și sursele de alimentare (combustibili fosili, surse regenerabile de energie, surse alternative, energie termică, energie electrică etc.), mobilitatea și traficul urban.

Apoi, programul va trebui să identifice oportunitățile de îmbunătățire a performanței energetice la nivelul municipiului și să stabilească măsurile și acțiunile concrete ce ar trebui adoptate în următoarea perioadă, pentru îmbunătățirea randamentului energetic. De asemenea, consultanții vor stabili costurile și vor identifica sursele de finanțare necesare implementării precum și calendarul în baza căruia să fie puse în practică


Așa cum apare situația, Primăria Focșani va cheltui 79.900 de lei plus TVA pentru un document fără nici o utilitate publică ce va fi aruncat, cel mai probabil, în vreun sertar al vreunui funcționar. Așa s-a întâmplat, de altfel, și în cazul altor asemenea documente programatice, plătite cu bani grei, despre care nimeni nu mai scoate nici un cuvânt, precum diversele strategii de dezvoltare.

Cu cine a intrat în afaceri Primăria lui Misăilă 

Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Rădulescu și pe Viorel Gafița. Acționari sunt Romelectro SA, o societate comercială controlată de Viorel Gafița, cu 69,19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9,77 % și alți acționari de tip listă. Unul dintre oamenii cheie ai firmei este Dan Ioan Gheorghiu, numit în 2012 consilier onorific al premierului Victor Ponta pe domeniul energiei. Întâmplător Gheorghiu a devenit, în perioada respectivă și vecin de apartament cu fostul lider PSD.

Foto 2:Dan Ioan Gheorghiu-Victor Ponta-Viorel Gafița

După ajungerea lui Ponta în fruntea Guvernului și numirea lui Gheorghiu  în postul de consilieri, ISPE a încheiat zeci de contracte băoase cu societățile energetice de stat, în special cu Complexul Energetic Oltenia și Transelectrica. Iar pe lângă ISPE, a mâncat o pâine albă și Romelectro SA, firma controlată de Viorel Gafița. Astfel, ISPE a incheiat contracte de consultanță și studii iar Romelectro pentru realizarea lucrărilor de infrastructură.

Atât ISPE cât și Romelectro au existat şi înainte de 1989 și activau în sectorul energetic. Institutul a proiectat aproape tot sistemul energetic românesc iar Romelectro a funcționat ca societate de comerț exterior aflată sub supravegherea Direcției de Informații Externe a Securității și derula lucrări în Orientul Mijlociu. După Revoluție, ISPE a fost privatizată iar Gheorghiu a ajuns directorul companiei. Ulterior, Viorel Gafița a preluat Romelectro și apoi, printr-o tranzacție, a devenit acționar al ISPE.

Înainte de a deveni sfătuitorul lui Ponta, Ioan Dan Gheorghiu a ocupat poziția de  consilier personal al lui Adriean Videanu, pe vremea când acesta conducea Ministerul Industriei și Comerțului. Este privit ca un personaj influent în politica românească, cu relații în toate partidele politice.(Ionel Sclavone)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ssssss, acum 2735 zile, 3 ore, 9 minute, 59 secunde
de ce nu se vorbeste de licitatia trucata castigata de DEDAL BAHAMAT , pentru asfaltarea unei strazi care trebuia prin documentatia de atribuire asfaltata de firma care a bagat termoficarea in spatele citeste integral
Dan Brasov, acum 2735 zile, 11 ore, 37 secunde
Înainte să publicați o știre de dragul de a arunca o urmă de îndoială, ar trebui să respectați meseria de jurnalist și să oferiți și câteva detalii cu privire la necesitatea acestui citeste integral
cetatean, acum 2735 zile, 8 ore, 18 minute, 23 secunde
Mai duceti-va mah dracului cu minciunile si hartiile voastre, niste escroci imputiti sunteti toti PSD-istii si toti PNL-istii. Despre ce anvelopari mananci tu rahat, in 27 de ani s-au anvelopat fix 3 citeste integral
cetateanu', acum 2735 zile, 13 ore, 54 minute, 34 secunde
Bugetul primariei este cred si anul acesta structurat in asa fel ca banii dusi pe proiecte sa fie mai multi decat cei pentru investiti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.