Politică

VIDEO+GALERIE FOTO!!! Un trăsnet a distrus Biserica Sf. Gheorge din Unirea

Ziarul de Vrancea
23 aug 2016 2437 vizualizări
Incendiul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, din cauza descărcărilor elecrice u din lăcaşul de cult nu au rămas decat pereţii

 

Biserica “Sf.Gheorghe” din cartierul Unirea – Odobeşti, a fost mistuită de flăcări, în urma unui incendiu produs marţi dimineaţă. La faţa locului s-au deplasat cinci autospeciale de la Detaşamentul de Pompieri Focşani, dintre care trei de stingere a incendiilor, autoscara mecanică şi o ambulanţă SMURD. “La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat, pe toată suprafaţa construcţiei. Din fericire nu au existat victime, pompierii acţionând pentru localizarea şi lichidarea incendiului. În momentul izbucnirii incendiului, în biserică nu se afla nimeni, evenimentul fiind semnalat de localnicii care locuiesc în apropiere, aceştia observând flăcări la turla bisericii. În urma incendiului au fost distruse acoperişul bisericii construit din lemn, cu învelitoare din tablă (suprafaţă 200m2), obiecte de cult,  cărţi bisericeşti, icoane, mobilier, catapeteasma bisericii şi alte bunuri. În urma verificărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un trăsnet. Biserica este distrusă în marea sa majoritate”, ne-a spus lt. Paul Bîndar, de la ISU Vrancea. Din păcate, un nou lăcaş de cult este afectat de un incendiu, după ce mănăstirea Tarniţa a luat foc în urmă cu mai mulţi ani. Incendiul de marţi dimineaţă este unul dintre cele mai grave produse la un lăcaş de cult. În trecut, mai multe biserici au fost cuprinse de flăcări, dar pagubele au fost în general mult mai mici. De această dată, biserica “Sf.Gheorghe”, din cartierul Unirea a fost distrusă aproape în totalitate, iar mulţi enoriaşi vor trebui acum să meargă la alte biserici din oraşul Odobeşti.

Istoria bisericii “Sf.Gheorghe”

La numai câteva zeci de metri de apele Milcovului, în apropierea intersecţiei fostelor comune Floreşti şi Păţeşti, în cătunul Boteşti a fost construită, în 1803, biserica „Sfântul Gheorghe”. Această dată o aflăm din  faimosul Tabel cu lăcaşurile de cult din Plasa Gârlele, din 1884, unde este menţionat ca an de construcţie 1803. Din acelaşi tabel mai aflăm că „Biserica se întreţine de poporeni, Preotul Hirotonisitu din Vechime. De această biserică ţineau credincioşii din cătunul Boteşti şi cătunele de la Est şi Sud, cătune astăzi dispărute, ceea ce explică de ce acest lăcaş este astăzi izolat, pe malul Milcovului. Biserica ridicată în 1803 a fost distrusă de cele două cutremure succesive din 1908 şi 1912, iar reconstrucţia acesteia s-a făcut târziu, în 1920. A fost pictată de Gheorghe Bobuleanu şi Sava Petre în stilul neobizantin între 1926-1929 şi a fost sfinţită de P.S. Andrei Triteanul al Romanului în 1929, paroh la „Adormirea Maicii Domnului” fiind I. C. Mihalcea. Deşi construcţia era relativ nouă, a suferit la cutremurul din 1940, dar mai ales la cutremurele din 1977 şi 1986, fiind necesare lucrări complexe de consolidare şi restaurare a picturii. Acestea au fost realizate de preotul Sergiu Matei după 1989 când, din cauza slăbirii rezistenţei edificiului, a fost nevoie de regândirea structurii de rezistenţă a bisericii şi eliminarea uneia din cele două turle. Pictura bisericii a fost realizată de Petre Braşoveanu şi Ştefan Nechifor între anii 1997-1998, o parte din pictură fiind restaurată, altă parte fiind repictată, iar sfinţirea a avut loc pe 11 octombrie 1998. (Dan CHIRIAC, Andrei MILCOVEANU)


 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.