Politică

VIDEO!!!! Sfaturile bătrânului Bacinschi către tânărul primar Misăilă

Iulia Crețu
27 iun 2016 2776 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi îi transmite lui Cristi Misăilă că oportunitatea de dezvoltare a oraşului sunt banii de la Uniunea Europeană, nu cei de la bugetul de stat. Bacinschi s-a plâns că în perioada 2004-2016 n-a văzut un “choir” de la Guvern, cu toate că alocări au mai venit şi de la bugetul central. Misăilă promite că va lua bani europeni să anvelopeze blocurile din Focşani, să modernizeze iluminatul public şi traseele pentru transport în comun. Noul primar atenţionează funcţionarii din Primăria Focşani că vor intra în focurile unei “evaluări”, după cum a spus presei. Ce va face Bacinschi după ce pleacă din Primărie?

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Edilul în exerciţiu al Focşaniului, Decebal Bacinschi, s-a oferit să-l înveţe “primăreală” pe noul edil Cristi Misăilă, ca de la primar cu patru mandate la novice în ceea ce priveşte administraţia publică locală. La şedinţa de constituire a Consiliului Local Focşani de sâmbătă, care nu a întrunit cvorumul necesar depunerii jurământului, Bacinschi a declarat că dacă i se va cere să inspecteze şantierele din oraş alături de noua conducere, nu va ezita să-şi pună casca de protecţie şi să vină. De asemenea, acesta i-a dat şi câteva sfaturi urmaşului său în biroul nr. 1 din Primăria Focşani. Primul şi cel mai important, să nu aştepte bani de la Guvern, ci să implementeze proiecte pentru acccesarea fondurilor europene. Totodată, Bacinschi i-a transmis lui Misăilă că are nevoie de un Consiliu Local cu care să colaboreze şi i-a dat de înţeles că trebuie să negocieze şi cu adversarii politici de la PNL pentru susţinerea proiectelor de importanţă majoră, care necesită votul a două treimi dintre aleşi.

Sfaturile lui Bacinschi

“Am avut mai multe discuţii cu domnul primar după ce a fost confirmat. Am discutat despre proiecte urgente, care se pun acum în aplicare, proiecte pe termen mediu şi lung. Sunt convins că va încerca să le pună în aplicare. I-am promis, dacă este cazul şi va avea nevoie de sfaturi, că vom merge împreună pe şantiere, pot fi tot timpul la dispoziţia dânsului, pentru că sunt pensionar acum, deci îmi pot perminte. Încercăm să facem ceva pentru comunitate. Am început câteva proiecte şi vrem să le continuăm. După cum ştiţi, în ultimii ani am încercat să accesăm şi am obţinut fonduri europene. Ne-am axat pe fonduri europene pentru că în aceşti ani Guvernul nu ne-a dat niciun ban, în perioada 2004-2016. Singura soluţie ar fi fost aceste fonduri europene, nu ştim acum dacă vor fi repartizate la acelaşi nivel, pe regiuni de dezvoltare. Asta i-am spus primarului ales, că ar fi cel mai bine să încerce să iniţieze cât mai multe proiecte pe fonduri europene”, a declarat Decebal Bacinschi, primarul în exerciţiu al Focşaniului.

Cât de neputincios va fi Misăilă cu un CL ostil?

Bacinschi a recunoscut că lui Misăilă îi va fi destul de dificil cu actuala configuraţie a CL Focşani în care PSD are nouă consilieri, PNL opt, UNPR doi, ALDE unul şi este şi un ales independent. Proiectele lui Misăilă depind de cum ridică mâna consilierii. “Singurul lucru pe care i-l pot spune este să ajungă la o înţelegere cu CL, să discute proiectele ce urmează a fi promovate pentru că altfel va suferi comunitatea. Sunt proiecte care vor trebui votate cu două treimi, unde este nevoie de jumătate plus unul va fi mai uşor. Dar la acele proiecte care presupun împrumuturi, bani, tot ce înseamnă domeniul public şi patrimoniu, poate va ajunge la o înţelegere, să vedem ce alianţe politice se vor face în perioada următoare, să aşteptăm. Dar, aşa cum este Consiliul acum, va fi foarte greu. Şi, v-am spus de multe ori, primarul este neputincios în faţa Consiliului Local, neputincios în sensul că CL este cel care hotărăşte, iar tu ca primar nu faci altceva decât să pui în aplicare hotărârile”, a mai spus Bacinschi.

Misăilă bagă spaima în Primărie: funcţionarii vor fi evaluaţi

La rândul său, primarul ales al municipiului, Cristi Misăilă, spune că după ce se va instala în Primărie va face o evaluare a personalului cu care va lucra în aceşti patru ani de mandat. De asemenea, acesta nu a exclus posibilitatea ca anumiţi oameni să fie schimbaţi. Misăilă a declarat că-şi doreşte un compartiment performant la realizarea proiectelor pentru accesarea banilor de la Uniunea Europeană. De altfel, acest Compartiment a fost creat de vechiul CL. “Nu pot face o schimbare fără să fac o evaluare. Va trebui să evaluez tot personalul Primăriei Focşani şi, dacă se impun schimbări, se vor efectua. Ceea ce eu îmi doresc foarte mult, şi aici ştiu că este o lipsă de personal, este Serviciul de fonduri europene. Principalul obiectiv pe care-l avem este de a accesa cât mai multe fonduri europene. Au fost lansate câteva axe prioritate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, am avut discuţii cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională să avem cunoştinţă despre cerinţele care trebuie impuse în realizarea acestor proiecte”, a declarat Cristi Misăilă.

Misăilă promite că aduce euro pentru anveloparea blocurilor

Prioritate vor avea proiecte legate de asigurarea iluminatului public, de anveloparea termică a blocurilor sau de modernizarea parcului auto de la Transport Public şi de modernizarea străzilor pe care midibuzele operează. “Deja avem câteva idei de proiecte şi vrem să le punem în aplicare: iluminatul public în Focşani, anveloparea blocurilor, îmbunătăţirea parcului auto, inclusiv îmbunătăţirea infrastructurii pe traseele Transport Public Local - ne referim la străzile pe care se realizează transportul -, vrem să continuăm proiectul centurii ocolitoare a oraşului în partea de nord DN 2 D - E 85, vrem să intensificăm acţiunile de colectare a câinilor comunitari, care este o problemă foarte des semnalată”, a mai spus Misăilă. Primăria Focşani trebuie să facă recepţia PIDU până la finalul acestei luni, însă dacă noul CL nu se va instala, va exista o problemă. Pe lista lucrurilor de realizat pentru Misăilă, Decebal Bacinschi a mai completat. “L-am rugat să finalizeze baza de practică de la Colegiul Kogălniceanu, care trebuie pusă în funcţiune la începutul anului şcolar, Şcoala nr. 3 trebuie să înceapă anul în locaţia modernizată şi trebuie recepţionate cele 104 unităţi locative din cartierul Brăilei”, după cum s-a pronunţat edilul. (Iulia CREŢU)

O nouă convocare a Consiliului Local pentru azi la ora 10.00

După încercarea eşuată de constituire de sâmbătă, noii consilieri municipali de la Focşani sunt convocaţi astăzi, de la ora 10.00, într-o nouă şedinţă în încercarea de constituire a noului legislativ din mandatul 2016 - 2020. Potrivit unor surse din administraţie, de această dată liberalii vor veni la şedinţa la care şi-a anunţat prezenţa şi prefectul Sorin Hornea. În conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 215/2001 republicată privind administraţia publică locală, prefectul convoacă consiliul local în şedinţa de constituire în termen de 20 zile de la data desfăşurării alegerilor.  Şedinţa este legal constituită dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor declaraţi aleşi. La şedinţa de constituire legal întrunită poate participa şi primarul care a fost declarat ales, chiar dacă procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizată. Şedinţa de constituire este deschisă de prefect sau de reprezentantul acestuia, care îl invită pe cel mai în vârstă dintre consilieri, precum şi pe cei doi asistenţi ai acestuia (cei mai tineri dintre consilieri) să preia conducerea lucrărilor şedinţei.  La şedinţa de constituire a noului consiliu sunt invitaţi şi  consilierii din mandatul anterior şi primarul a cărui mandat a expirat. (S. Vrinceanu)

Bacinschi nu vrea să joace table în parc

Cu toate că de câţiva ani este pensionar cu acte în regulă şi, deşi a avut probleme de sănătate, Decebal Bacinschi vrea să aibă în continuare activitate. Inginer de profesie, Bacinschi spune că va reveni pe şantier. “Vreau să-mi găsesc o activitate. Voi fi şi pe lângă domnul primar, să-l ajut, dar voi găsi ce să fac, nu-i nicio problemă. Am scoase autorizaţiile de dirigenţie de şantier, de consultanţă, numai sănătate să fie”, a spus acesta. (I. C.)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări principalele declaraţii ale celor doi primari de Focşani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
focsaneanu, acum 2831 zile, 51 minute, 54 secunde
Sfaturi pentru ce ?? Pentru continuarea dezastrului general din Focsani ? Traim intr-un oras (zis municipiu) plin de praf si in care ne sufocam de caldura , fara spatii verzi si zone de agrement, fara citeste integral
CATALIN, acum 2831 zile, 10 ore, 31 minute, 12 secunde
Bacinski l-a sfatuit pe noul vitelus sa asculte de politica marelui taur,stema si zimbru Vrancei si sa faca jocurile lui.Daca Misaila minte de ingheta apele sa vezi ce vin la tine in primarie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.