Politică

Noii primari îşi intră în pâine. Au fost numiţi şi primii viceprimari!

Silvia Vrînceanu
23 iun 2016 10519 vizualizări
Joi au fost primele depuneri de jurăminte ale edililor vrânceni, ocazie cu care au fost desemnaţi şi viceprimarii în unele localităţi unde edilii au jurat pe Constituţie. Viceprimar la Mărăşeşti este fostul şef al Poliţiei TF. La Odobeşti, primarul Daniel Nicolaş va face echipă tot cu vicele Vetrescu. Prin comune au depus jurământul şi edilii aflaţi la primul mandat, aşa cum sunt Dragoş Ciobotaru la Vizantea Livezile şi Vasile Petrea la Homocea.

Reprezentanţii Prefecturii Vrancea au început ieri deplasările în teritoriu pentru constituirea consiliilor locale. Ieri a depus jurământul primul lot de primari, între care s-au numărat edilii cu ştate vechi de plată de la Odobeşti şi Mărăşeşti, dar şi din comune ca Păuneşti ori Urecheşti, dar şi „novicii” în administraţia locală de la Vizantea Livezile, Dragoş Ciobotaru, ori de la Homocea, Vasile Petrea. De asemenea, în localităţile în cauză au fost desemnaţi şi viceprimarii. Procesul de depunere a jurămintelor, dar şi constituirea consiliilor locale va continua astăzi şi se va încheia sâmbătă. În week-end se va constitui, între altele, şi Consiliul Local Focşani şi îşi va intra în drepturi şi noul primar al municipiului reşedinţă de judeţ, Cristi Misăilă (PSD). Tot atunci se vor cunoaşte şi viceprimarii, chiar dacă acum circulă zvonuri că Misăilă îi va avea ca adjuncţi pe doi social democraţi, Bogdan Matişan, care a mai ocupat această funcţie acum două mandate, ulterior fiind „pedepsit” de ANI, şi pe Ionuţ Mersoiu, consilier la al doilea mandat. Rămâne de văzut ce oameni vor valida partidele ca aleşi locali, ştiut fiind că la PSD Gabriel Necula are decizie definitivă de la Înalta Curte în procesul cu ANI, cu interdicţie de a mai ocupa vreo funcţie timp de 3 ani, iar la PNL sunt tot felul de zvonuri privind trădări şi neîncrederi. 

Primul demisionar din Consiliul Judeţean

Primul liberal care s-a ales cu o demisie este Sorin Robu, cel care a depus jurământul ca şi consilier judeţean PNL miercuri şi care n-a avut norocul să fie ales decât o zi. El a demisionat, potrivit informaţiilor de la partid, ieri, după ce a gafat impardonabil la şedinţa de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea când, „din greşeală”, i-a dat votul adversarului declarat al PNL, lui Marian Oprişan, de la PSD. "Preşedintele PNL Vrancea i-a solicitat demisia consilierului judeţean Sorin Robu, după ce acesta din urmă a admis la finele şedinţei CJ, în faţa colegilor, că a votat, ”dintr-o eroare de interpretare a validării mandatului preşedintelui CJ”, altfel decât colegii săi liberali care au decis să nu acorde votul lor candidatului PSD, Marian Oprişan. Recunoaşterea lui Sorin Robu a venit în contradicţie cu alte afirmaţii făcute de cel în cauză, astfel încât preşedintele Cătălin Toma i-a cerut demisia, lucru care s-a şi întâmplat", se arată într-o informare a Departamentului de comunicare PNL Vrancea. Ce nu spun liberalii este că au şi alţi "dalmaţieni" pe lista consilierilor judeţeni, aşa că demisiile ar trebui să continue. 


La Mărăşeşti, vechiul primar are un viceprimar nou

La Mărăşeşti au depus jurământul cei 17 consilieri care au fost aleşi pe 5 iunie. PSD are majoritatea cu zece consilieri, dar se bazează şi pe voturile a doi consilieri ALDE. PNL are cinci consilieri. Înaintea şedinţei de constituire, patru consilieri au fost înlocuiţi de pe lista PSD: primarul Valerică Chitic, Ionuţ Bulancea, Ştefan Irescu şi Emilian Braşov. Motivul demisiei ultimilor trei este acela că vor lucra în cadrul primăriei. Liberalul Daniel Drăgan, validat consilier, va trebui să aleagă în următoarele 15 zile dacă rămâne ales local sau preferă funcţia de director al Căminului de bătrâni din Mărăşeşti, pe care o ocupă de mai mulţi ani. De asemenea, la şedinţa de ieri a depus jurământul primarul PSD Valerică Chitic, care şi-a preluat astfel oficial cel de-al doilea mandat. Cum în CL Mărăşeşti nu sunt probleme cu majoritatea, tot ieri s-a ales şi viceprimarul oraşului. Acesta este Cătălin Arghire, un nou venit în politică, cunoscut pentru faptul că a ocupat până în acest an funcţia de comandant al Poliţiei Transporturi Feroviare. Daniel Drăgan, candidatul PNL la funcţia de primar, a fost propus la rândul său pentru a fi viceprimar, dar nu a luat decât cinci voturi, cele ale consilierilor PNL. ”Vreau să le mulţumesc locuitorilor oraşului pentru modul în care au votat la alegerile din 5 iunie şi pentru faptul că şi-au exprimat în număr mare opţiunea electorală pentru candidaţii PSD, ceea ce ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp să le îndeplinim aşteptările. Mulţumesc colegilor din PSD care au obţinut acest rezultat, domnului Cătălin Arghire, cu care sper că voi face o echipă foarte bună în îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat”, a declarat primarul Valerică Chitic. Lista cosilierilor este următoarea: PSD – Cătălin Arghire, Gina Boeru, Silviu – Marian Chirilă, Ghiţă Cosor, Marius Crăiţeanu, Lenuţa Iordache, Mirela – Ramona Lazăr – Costea, Minu Măcrescu, Daniela Mihalcea, Florica Tănase, PNL – Mihaela – Beatrice Baclov, Elisabeta Ciontu, Daniel Drăgan, Emilian Lupaşcu şi Radu Emila, ALDE – Florica Tănăse şi Iulian Voicu. 

La Odobeşti conduc tot cei din vechi

Ieri s-a constituit şi Consiliul Local Odobeşti, iar viceprimar a fost ales tot Florin Vetrescu (foto stanga), de la PSD. Astăzi, se vor mai constitui consiliile locale din Panciu şi Adjud, iar mâine la Focşani. De asemenea, reprezentanţii Prefecturii au mers şi în comunele din judeţ pentru formarea consiliilor locale. Unde majorităţile nu sunt clare, viceprimarii nu au fost desemnaţi, urmând a se mai purta negocieri. La Urecheşti, primarul Nistor Bratosin, care are o majoritate liberală în Consiliul Local, va face echipă cu Nicuşor Lupu Leica, cu care a făcut echipă şi o parte din mandatul trecut. "În jumătate de oră am terminat şedinţa, am epuizat ordinea de zi iar viceprimarul a fost ales cu unanimitate de voturi", ne-a declarat primarul Nistor Bratosin. Nicuşor Lupu Leica, care este un apropiat al primarului, a fost numit în post la jumătatea anului trecut.  O surpriză este la Vidra, unde noul viceprimar al localităţii este fostul primar social-democrat Nică Micu. De asemenea, s-a constituit şi Consiliul Local de la Vîrteşcoiu şi a fost ales şi viceprimarul, în persoana lui Marian Vlad, fostul adjunct al primarului Viorel Mîrza. Ieri a fost validat şi Consiliul Local Cîmpineanca, comună în fruntea căreia a fost ales social-democratul Tudorel Ivan. Tot ieri a fost ales şi viceprimarul comunei Cîmpineanca în persoana lui Vasile Poieană. În comuna Fitioneşti nu s-a reuşit constituirea consiliului local pentru că nu toţi aleşii au putut fi prezenţi la şedinţa convocată de Instituţia Prefectului. Prefectul Sorin Hornea ne-a declarat că următoarea şedinţă a fost convocată pentru duminică la ora 10.00. Reprezentantul Guvernului pune timpul scurt dedicat constituirii consiliilor locale pe seama rapoartelor mandatarilor financiari care au trebuit publicate în Monitorul Oficial. 

La Homocea: Vasile Petrea a fost uns primar 

Prima şedinţă a noului Consiliu Local de la Homocea a avut loc ieri, odată cu validarea celor 15 persoane care vor ocupa fotoliile de aleşi locali. Sala a adunat circa 200 de localnici interesaţi de momentul învestirii primarului şi a consilierilor locali. Validarea celor 15 consilieri (7 PNL, 6 PSD şi 2 UNPR) a fost făcută în ordine alfabetică, după care, nu lipsit de emoţii, fiecare dintre consilieri a jurat cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie. A urmat apoi jurământul primarului nou desemnat, Vasile Petrea, care le-a promis celor prezenţi că îşi va respecta promisiunile făcute în campania electorală. Liberalii au adjudecat şi postul de viceprimar în care a fost numit Viorel Lupu. Acesta este cunoscut ca fiind cel mai aprig “duşman” al fostului edil, Neculai Ionescu. Fostul primar şi fostul său vice, Cristian Rădeş, au fost cei doi consilieri din partea UNPR care s-au “calificat” pentru noul consiliu local, în ciuda problemelor cu legea. Învestirea de la Homocea nu a fost lipsită de câteva momente tensionate, la adresa fostului edil Neculai Ionescu. Totul s-a calmat repede, mai ales că la moment au asistat şi preoţi.

 

Excluderi la Boloteşti

Liberalii au dat afară trei consilieri la Boloteşti, acolo unde Fănică Popa a fost ales în funcţia de primar în locul lui Ştefan Sîchin. "Biroul Politic Judeţean al PNL a decis să valideze cu majoritate de voturi hotărârea organizaţiei de la Boloteşti, de a exclude trei membri liberali aleşi consilieri locali (Buleandră, Drăgan şi Pamfil), acuzaţi că ar fi avut întâlniri cu candidatul PSD Ştefan Sîchin, pentru impunerea unui alt viceprimar decât cel nominalizat de PNL Boloteşti", potrivit liberalilor.  CL Boloteşti ar urma să fie validat azi, la ora 15.00. Liberalii susţin că vor continua analiza internă începută după alegerile din 5 iunie, "pentru a lua cele mai corecte şi argumentate decizii în urma unor documentări temeinice, cu privire la situaţia altor membri PNL asupra cărora planează suspiciuni din partea opiniei publice".

Grupaj realizat de I. CREŢU, S. VRÎNCEANU, M. BOICU, G. SAVA

Fostul primar liberal de la Homocea este acum consilier ALDE

Prefectul Sorin Hornea s-a mutat in teritoriu pentru trei zile


Primarul Vasile Petrea si viceprimarul Viorel Lupu (PNL) de la Homocea

Noul primar de la Vizantea-Livezi, Dragoș Ciubotaru, a depus azi jurământul

 

Iată ce consilii locale se constituie vineri, 24 iunie 2016

 

Soveja 24.06.2016, ora 9.00

Cîmpuri 24.06.2016, ora 10.30

Răcoasa 24.06.2016, ora 12.00

Străoane 24.06.2016, ora 13.30

Panciu 24.06.2016, ora 15.00

Ploscuţeni 24.06.2016, ora 9.00

Tanasoaia 24.06.2016, ora 10.00

Boghesti 24.06.2016, ora 11.00

Corbita 24.06.2016, ora 12.00

Adjud 24.06.2016, ora 13.00

Rugineşti 24.06.2016, ora 14.00

Pufeşti 24.06.2016, ora 15.00

Cîrligele 24.06.2016, ora 14.30

Coteşti 24.06.2016, ora 15.30

Poiana Cristei 24.06.2016, ora 16.30

Popeşti 24.06.2016, ora 09.00

Gugeşti 24.06.2016, ora 10.00

Obrejita 24.06.2016, ora 11.00

Sihlea 24.06.2016, ora 12.00

Sl. Bradului 24.06.2016, ora 13.30

Rastoaca 24.06.2016, ora 09.00

Brosteni 24.06.2016, ora 11.00

Jaristea 24.06.2016, ora 13.00

Bolotesti 24.06.2016, ora 15.00

Barsesti 24.06.2016, ora 17.00

Tulnici 24.06.2016, ora 19.00

Milcovul 24.06.2016, ora 09.00

Gologanu 24.06.2016, ora 10.00

Dumbraveni 24.06.2016, ora 11.00

Bordesti 24.06.2016, ora 12.00

Dumitresti 24.06.2016, ora 13.00

Chiojdeni 24.06.2016, ora 14.00

Jitia 24.06.2016, ora 15.00

Vintileasca 24.06.2016, ora 16.00

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Puturosul, acum 2859 zile, 20 ore, 47 minute, 27 secunde
La Suraia -viceprimar un puscarias si omul care are probleme cu ANI dar a fost pus la indicatia lui Oprisan omul care face afaceri necurate cu Portofel
gogu, acum 2861 zile, 6 ore, 45 minute, 4 secunde
La Milcovul ,astazi a fost deschis noul an la gradinita , pardon Primaria Milcovul. garda de consilieri psd nu cred ca trece de clasda zero. Niste copii. Cum sa faci administratie intr-o comunitate citeste integral
Cetatean, acum 2861 zile, 15 ore, 24 minute, 43 secunde
La Odobesti, inainte de campanie, Danut a mai "inceput" cateva strazi. Acum orasul arata ca dupa bombardament si nu se vede nici o miscare, toate utilajele au fost retrase. Un oras distrus, citeste integral
basescu, acum 2861 zile, 18 ore, 6 minute, 2 secunde
Iar l-a lucrat Lica Panciu pe săracul Robu Sorin adevărat politician de dreapta!Asta e adevărat ghinion.Sa vedem ce se întâmplă cu "liberalii" din Panciu!
cetatean, acum 2861 zile, 18 ore, 27 minute, 2 secunde
bravo dl primar chitic,ai dovedit inca o data ca numele este pe masura- golanii iai trimis la praduit in functie la primarie iar in fata te afisezi cu 10 fete nevinovate care voteaza cum vrea muschiul citeste integral
un votant, acum 2861 zile, 20 ore, 52 minute, 21 secunde
pleac-ai nostri...vin ai nostri...inca 4 ani de interese....in beneficiul lor bineinteles
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.