Politică

Oprişan se pregăteşte de al cincilea mandat la şefia CJ

Mihai Boicu
22 iun 2016 3000 vizualizări
Astăzi este prima şedinţă a Consiliului Judeţean ales la alegerile din 5 iunie u Marian Oprişan va fi reales preşedinte deoarece PSD deţine majoritatea u la liberali, Cătălin Toma va renunţa la mandat pentru a fi primar la Jariştea u cel mai probabil, liberalii nu vor emite pretenţii la funcţii şi îşi propun să facă ”opoziţie adevarată” în următorii patru ani

Consiliul Judeţean Vrancea a fost convocat astăzi, de la ora 16.00, pentru şedinţa de constituire, în care vor fi validaţi consilierii aleşi la alegerile locale din 5 iunie. Lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte raporturile de putere în legislativul judeţean: Marian Oprişan va lua al cincilea mandat, consecutiv, de preşedinte, iar liberalii se pregătesc, din nou, de opoziţie. PSD a obţinut la alegeri 18 consilieri din totalul de 33, ceea ce îi asigură majoritatea. Liberalii au 13 consilieri, cu care nu pot emite pretenţii la funcţii. ALDE completează componenţa Consiliului Judeţean cu doi consilieri. Preşedintele CJ este ales de către consilieri, iar Marian Oprişan nu are nicio problemă privind numărul necesar de voturi pentru a obţine funcţia de preşedinte. Social – democraţii nu au mari noutăţi în ceea ce priveşte aleşii judeţeni. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi sunt vehiculate mai multe variante. Una este menţinerea actualei formule, cu Dragoş Bârlădeanu (PSD) şi Ionel Cel – Mare (ALDE). Alegerea acestuia din urma ar asigura sprijinul ALDE în consiliilor locale din judeţ. O altă variantă care a fost vehiculată în ultima variantă a fost ajungerea în funcţia de vicepreşedinte a fostului prefect Nicuşor Halici, susţinut din umbră de Raluca Dan, secretarul judeţului. PNL a mizat la CJ pe o listă de aleşi împrospătată.

Liberalii vor un alt mod de a face opoziţie

Liberalii vor avea cel puţin o schimbare în rândul celor 13 consilieri judeţeni. Astfel, Cătălin Toma, preşedintele PNL Vrancea, va renunţa la mandat în favoarea celui de primar al comunei Jariştea. În locul său va intra în CJ medicul Ion Oprea. O altă discuţie purtată în PNL a fost o posibilă înlocuire a Lilianei – Viorica Pleşa, care a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru că înainte de anul 2000 şi-a însuşit din banii Primăriei Focşani, în calitatea sa de angajat al CUP SA. Chiar dacă la ora actuală din punct de vedere legal, aceasta nu are nicio problemă în cazier, liberalii au în schimb probleme de imagine punând un asemenea candidat în fruntea listei de consilieri judeţeni. Conducerea PNL trebuia să se întâlnească ieri în şedinţă pentru a decide cum se va proceda la şedinţa de constituire a CJ, dar întâlnirea a fost amânată pentru astăzi deoarece Cătălin Toma a fost nevoit să plece în regim de urgenţă la Bucureşti. Cel mai probabil însă, liberalii nu vor solicita nicio o funcţie în conducerea CJ deoarece nu au suficiente voturi.  PNL susţine că vrea ca în următorii patru ani să facă, cu noii consilieri judeţeni aleşi pe 5 iunie, o ”opoziţie adevărată” în CJ. (Mihai BOICU)


Cei 33 de consilieri, potrivit listelor de candidaţi, sunt următorii:

PSD: Marian Oprişan, Dragoş Bârlădeanu, Nicuşor Halici, Constantin Guguianu, Doru – Geany Bălan, Vasile Melinte, Tudoriţa – Rodica Boboc, Ştefan Buzărnescu, Nicuşor Blîndu, Cristian Dănuţ, Laurenţiu- Daniel Marin, Valentin Ochean, Aura – Lăcrămioara Eşanu, Aurelian – Cătălin Răducanu, Cătălin Gheţu, Adrian Badiu, Mircea Adam, George – Claudiu Nica.
PNL: Cătălin Dumitru Toma (care va fi înlocuit de Ion Oprea), Liviu Bostan, Liliana – Viorica Pleşa, Dorina Vraciu, Florin Nedelcu, Norocel – Pompiliu Stroe, Cristinel Irimia, Emilian Diaconu, Adrian – Vasile Creţu, Ovidiu Burduşa, Alexandru – Ciprian Epure, Sori Robu, Alin – Daniel Olteanu.
 
ALDE: Ionel Cel – Mare, Dorina Săpunaru

Constituirea noilor consilii locale va începe miercuri, 22 iunie 2016, după cum a anunţat Instituţia Prefectului, după care urmează ca primarii să depună jurământul. "Prefectul judetului Vrancea, domnul Sorin Hornea, în baza atribuţiunilor conferite de lege, va emite începând de miercuri 22 iunie 2016, orinul de convocare a noilor consilii locale. Primarii alesi în data de 5 iunie vor depune jurământul în faţa noului consiliu ales. Şedinţa de constituire a Consiliului Jedeţean Vrancea va avea loc miercuri, 22 iunie 2016, ora 16.00, conform ordinului emis de prefect", se arată în informarea Prefecturii Vrancea. Primarii sunt confirmaţi în funcţie de către judecătoriile pe raza cărora se află localităţile, în timp ce oficialii prefecturii, dar şi câte doi judecători de la judecătoriile din Vrancea se vor deplasa în teritoriu pentru constituirea consiliilor locale. Validarea aleşilor se poate face însă abia după ce cheltuielile făcute de candidaţi în campania electorală sunt verificate de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit legii, iar rapoartele sunt publicate în Monitorul Oficial. Această procedură a fost una de durată, aşa că noii aleşi s-au bucurat de o mică vacanţă după agitaţia din campania electorală. Potrivit legii, noii aleşi trebuie validaţi în termen de 20 de zile de la alegeri, termen care expiră la finalul aceste săptămâni. ”E cod roşu de validare. Problema este că în loc să se facă în tihnă, va trebui să ne grăbim. Nu vom avea însă probleme. Avem zece reprezentanţi ai Prefecturii care vor merge în teritoriu, iar o singură persoană poate merge la cinci primării într-o zi”, ne-a declarat prefectul Sorin Hornea înainte de mini-vacanţa de Rusalii. În acest an cheltuielile făcute de candidaţi au fost limitate, iar banii au putut circula prin conturile deschise de partide sau de candidaţii independenţi. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 2859 zile, 7 ore, 53 minute, 45 secunde
Sigur ca Halici merita sa fie vicepresedite. Daca 4 ani Cel Mare Ionel a avut la dispozitie sa predispuna cwtatenii prin fapte concrete si in final a luat 5 %, ce merite l-ar pozitiona iar la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.