Politică

Oamenii lui Oprişan recunosc că întârzierile la proiectele europene Salvamont şi Crâng Petreşti se fac pe banii noştri

Iulia Crețu
30 mai 2016 3430 vizualizări
Preşedintele CJ Vrancea a anunţat prelungirea termenelor de finalizare a proiectelor europene Salvamont, pentru august 2016, şi Crâng Petreşti, pentru decembrie 2016 u funcţionarii CJ au lămurit şi pe ce bani pentru că Oprişan a evitat: “se suportă de la bugetul local”, după cum a spus directorul Luminiţa Oanele, completând că sumele se vor recupera de la cei care au blocat proiectele: constructorii u directorul economic din CJ, Dumitru Diţă, a lămurit de ce programul de investiţii anual al CJ Vrancea a ieşit pe minus: “nerealizarea proiectelor europene, în special cel cu deşeurile”

Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea s-a reunit ieri după amiază în ultima şedinţă ordinară din mandatul 2012-2016, înainte de alegerile de pe 5 iunie, care vor schimba şi configuraţia politică din CJ. Pe ordinea de zi a întâlnirii au fost 26 de proiecte, lista fiind suplimentată cu alte încă cinci proiecte de hotărâre. Şedinţa a fost prezidată de şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, cel care s-a conversant, în ultima întâlnire din acest mandat în mod direct cu aleşii Opoziţiei, care au avut curiozităţi şi comentarii până la ultima ridicare de mână la vot. Mandatul aleşilor judeţeni s-a încheiat cu discuţii despre proiectele europene, şedinţa concluzionând incapacitatea autorităţilor de a duce la bun final programele finanţate de la Bruxelles. Oprişan i-a împins pe directorii din subordine să recunoască adevărul, iar el a vorbit în stilu-i demagogic despre viitoarele proiecte pe bani comunitari. Nu a reuşit să-i cheltuiască în mod corect şi la timp pe cei din programul investiţional trecut, dar speră la alţii în programarea viitoare.

Dejeurile speră până în 2020 că se asfaltează pe euro

Astfel, aleşii au fost de acord cu demararea unor investiţii la infrastructura judeţeană, în acest sens fiind adoptate documentaţiile tehnice pentru Consolidare şi reabilitare pod din beton armat pe DJ 205 D, peste
pârâul Cheii, comuna Valea Sării şi pentru Reparare pod pe DJ 205 D, Valea Sării –lucrări de consolidare şi reabilitare. Totodată, un vot favorabil s-a acordat şi pentru depunerea priectelor pe fonduri europenene în vederea modernizării drumului judeţean dintre localităţile: limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tîmboieşti – Bordeşti, cu conectivitate directă la E 85, a drumului judeţean dintre localităţile: Gugeşti - Dragosloveni -Gura Caliţei -Dealu Lung –Tinoasa –Poeniţa- Dumitreşti, a drumului judeţean dintre Dumbrăveni –Gugeşti –Popeşti –Urecheşti –Budeşti –Coteşti - Blidari – Bonţeşti – Dălhăuţi – Faraoanele – Rîmniceanca – Beciu – Odobeşti, a celui care leagă Focşani de Goleşti –Vîrteşcoiu –Odobeşti şi a celui care străbate Gologanu spre Slobozia Ciorăşti –Coteşti, şi acesta cu legătură directă în drumul european 85.

Monumentele istorice din patrimoniul CJ aşteaptă viza UE pentru bani

De asemenea, aleşii au fost de acord şi cu aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru modernizarea unui kilometru de drum judeţean la Fitioneşti şi cu modernizarea DJ 204 D, sector  Vulturu –Hânguleşti -Maluri, în comuna Vulturu. Tot prin bani europeni se speră să se repare Secţia de Ştiinţe ale naturii “Casa Tatovici” şi Secţia de Istorie “Casa Alaci” de la Muzeul Vrancei, aşa cum aplică pentru reabilitare cu fonduri comunitare şi fostul Tribunal Vrancea, clădire monument istoric, care are şi bulina roşie de pericol de dărâmare la un cutremur major. Aceste proiecte ar putea beneficia de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Muzeul de Ştiinţe ale Naturii a fost evacuat anul acesta ca urmare a stricăciunilor făcute de cutremurul din toamna anului 2014.

Păsuire pentru Salvamont şi Crâng la termenele finale, nu la bani

În jurul banilor europeni şi al modului în care Consiliul Judeţean a derulat o serie de proiecte s-au învârtit şi proiectele cu care Oprişan a suplimentat ordinea de zi a ultimei şedinţe din acest mandat. Două dintre ele au vizat prelungirea termenelor de execuţie pentru proiectul Salvamont în Vrancea, care a fost prelungit până la 31 august, şi pentru proiectul de la Crângul Petreşti, care a primit o “păsuire” de la Bruxelles, după cum a declarat chiar Marian Oprişan, până la 31 decembrie 2016. “Comisia Europeană a prelungit cererile de execuţie pentru proiectele Salvamont şi Crângul Petreşti, la primul cu două luni şi la al doilea până la sfârşitul anului, fapt pentru care nu vom pierde fondurile” a spus Oprişan, omiţând în fapt esenţa. Consilierul judeţean Corneliu Negru a cerut lămuriri asupra modului în care se vor continua aceste proiecte cu care CJ Vrancea se laudă de ani de zile. Explicaţiile date de Luminiţa Oanele, director în cadrul CJ Vrancea, arată că de fapt proiectele se vor continua pe bani din bugetul judeţului, iar constructorii care n-au respectat primele termene din contracte ar trebui să întoarcă banii. “Prelungirea termenelor se referă la perioadă şi, în niciun caz, sumele cheltuite nu se restituie”, a încercat să ascundă esenţa, la prima declaraţie, Luminiţa Oanele. Consilierul Negru a plusat şi directorul din instituţia condusă de Oprişan a recunoscut impasul în care sunt, de fapt, proiectele europene Salvamont şi Crâng Petreşti. “Ce se va cheltui de acum încolo se suportă de la bugetul local iar sumele vor fi recuperate de la cei care se fac responsabili de nerespectarea termenelor de finalizare a proiectelor”, a spus directorul din CJ. “Nu cred că vom recupera vreun ban de la constructori”, a opinat şi Negru.

“Nerealizarea programelor europene”

Problemele Consiliului Judeţean Vrancea la capitolul proiecte europene şi cheltuirea banilor comunitari au fost recunoscute şi de directorul Direcţiei Economice din CJ, Dumitru Diţă, la problema semnalată în plen de consilierul liberal Emilian Diaconu, în privinţa aprobării conturilor anuale ale instituţiei. Diaconu a arătat că CJ Vrancea a avut un program de investiţii cu mult mai redus decât cel planificat iniţial, diferenţa fiind de aproape o sută milioane lei. “Nerealizarea cheltuielilor la bugetul local se datorează nerealizării programelor europene, în special la proiectul cu deşeurile”, a recunoscut Diţă. În stilu-i caracteristic, Marian Oprişan a declarat că vina nu-i aparţine, ci că ar fi a Guvernului României. “Am tot primit piedici de la Guvernul României pentru proiectul Vrancea Curată (“Sistemul de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea” (SMID) n.r.). Dar acest proiect se derulează, vom încasa acele fonduri europene, nu s-a pierdut niciun euro. Toţi banii europeni vor fi cheltuiţi şi proiectele realizate”, a vorbit, demagogic, Oprişan, în ciuda faptului că realitatea implementării proiectelor pe banii UE în Vrancea arată incompetenţă şi întârzieri de nescuzat pentru CJ şi pentru constructorii implicaţi în programe. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2886 zile, 13 ore, 43 minute
Stilul de lucru al sefului s-a propagat la intregul grup de salariati ai CJ ! Multa aroganta, infatuare, lipsa de implicare si de profesionalism, sfidare, etc.etc.Aceasta este cauza pentru care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.