Politică

2VIDEO!!! Nini Săpunaru şi-a schimbat părerea despre Oprişan: "o relicvă stalinistă"

Silvia Vrînceanu
12 feb 2016 4893 vizualizări
Apropierea alegerilor i-a scos la atac şi pe primarii Opoziţiei care se vaită că şeful Consiliului Judeţean îi discriminează când vine vorba de repartizarea banilor din buget şi programarea investiţiilor

După şedinţa cu scântei a filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), câţiva primari ai opoziţiei au ieşit într-o conferinţă de presă comună pentru a se văita de "modul incalificabil" în care se comportă Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean şi lider al PSD, cu primarii de altă culoare politică, pe care îi discriminează în ceea ce priveşte investiţiile şi alocarea banilor publici. La întâlnirea ACoR de joi, de la Odobeşti, Marian Oprişan i-a r fi ameninţat şi jignit pe primarii Opoziţiei, printre care Nistor Bratosin de la Urecheşti şi Valerică Zamfirescu de la Slobozia Bradului, dar şi pe câţiva şefi de instituţii, între care şi pe cel al Poliţiei. Între altele, Oprişan a făcut referire la edilul de la Urecheşti, pe care l-ar fi ameninţat că îi va lua la verificat afacerile după ce a auzit că l-ar “bengăni pe la spate” .

Discuţii au fost şi cu Valerică Zamfirescu, care ar fi cerut drumuri şi şcoli în loc de autostradă şi aeroport. Apropierea alegerilor a trezit spiritul războinic adormit al edililor, care se vaită că Oprişan a devenit mult mai "tupeist" după ce a fost declarat nevinovat de către Justiţie. De partea primarilor, a apărut şi deputatul Nini Săpunaru, fost parnener cu Oprişan în USL. "Marian Oprişan face dovada în ultimele zile că n-a învățat nimic în aceşti ultimi ani, că n-a rămas decât o relicvă stalinistă ... Singurele investiţii care merg în Vrancea sunt cele care au plecat singure, nu i-a ajutat cu nimic, pe nimeni. Marian Oprişan şi PSD-ul în ansamblu nu au făcut nimic altceva decât să mențină județul în subdezvoltare", a declarat deputatul Săpunaru, fost preşedinte al PNL Vrancea. Acesta a apărut în conferinţă alături de primari, în condiţiile în care primarul de la Jariştea,Cătălin Toma, care este şi secretarul filialei secretarul ACoR Vrancea, ar fi fost, poate, mai potrivit să relateze ce s-a discutat în şedinţa de joi.

"Există nemulţumiri şi în rândul primarilor PSD"

Ieri, în conferinţa de presă, Valerică Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului, a declarat că primarii ar trebui să înţeleagă că nu sunt "subordonaţii lui Oprişan"."El a rămas cu ideea învechită, comunistă, că - vezi Doamne- fiind preşedintele Consiliului Judeţean, toată lumea i se subordonează. Greşit! Faptul că în plen a ameninţat doi primari, faptul că se manifestă exact ca la nivelul anilor 2000-2004, cum l-am cunoscut eu, atunci este grav, este chiar dureros pentru Administraţia Publică Locală. Eu am o relaţie foarte bună cu primarii PSD, dar, de regulă, când săream la gâtul lui Oprişan în diferite întâlniri mai sărea câte un primar la mine şi spunea “Gata! Hai să terminăm!”. De data asta n-a vorbit nimeni nimic şi asta înseamnă că există nemulţumiri şi în rândul primarilor PSD", a spus Zamfirescu. Edilul spune că disputa a început după ce l-a întrebat pe Oprişan după ce formulă a alocat fondurile la nivel de judeţ. "Eu, care am destulă experienţă administrativă, nu cunosc formula lui. Comuna Slobozia Bradului cu 8.700 de locuitori, primeşte un miliard de la Consiliul Judeţean, iar comuna Obrejiţa cu 1000 de locuitori, a primit două miliarde", a mai declarat primarul de la Slobozia Bradului.

"Domnul Oprişan a sărit la gâtul meu"

Discriminat s-a declatat şi primarul Nistor Bratosin de la Urecheşti, care cere de ani de zile reabilitarea drumului judeţean 205 B, care traversează localitatea, dar acesta s-a plâns şi de faptul că micuţii din localitatea pe care o administrează nu au primit un microbuz şcolar. Mai mult, edilul spune că şeful judeţului îi protejează pe constructorii unui pod abandonat de pe raza localităţii, care ar trebui să răspundă chiar penal. "Pentru toate acestea, domnul Oprişan a sărit la gâtul meu, m-a persecutat, m-a insultat şi m-a ameninţat că o să se ocupe personal de mine şi mă va distruge", a spus edilul liberal în cadrul conferinţei. Şi primarul din  Ciorăşti se declară discriminat de Consiliul Judeţean. "Drumul 23A este sub orice critică şi trebuie să mergi cu foarte mare atenţie ca să nu te răstorni", susţine edilul, care reclamă că din pricina deciziilor lui Oprişan"suferă o comunitate de 3.500 de suflete".În aceste condiţii, susţin edilii, în loc de autpstradă şi aeroport, şefii Consiliului Judeţean ar trebui să se gândească la reabilitarea şi asfaltarea drumurilor.

Cum s-a împărţit bugetul lui Oprişan

Nemulţumirile edililor pleacă de la modul în care s-a împărţit bugetul judeţului, în şedinţa de la finaliul lunii ianuarie. La repartizarea din acest an a bugetelor localităţilor s-a renunţat la formula de anul trecut, prin care sumele erau plafonate, limita fiind de 1,5 milioane lei în cazul comunelor. Potrivit modalităţii de repartizare a fondurilor, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a repartizat 80% din fonduri, printr-o formulă de calcul în care s-a ţinut cont de populaţie, suprafaţă intravilan, proiecte şi alte criterii. Astfel, comune cu o populaţie mai numeroasă, cum ar fi Vulturu, Slobozia Bradului, Homocea, Vidra, Păuneşti, au primit mai mulţi banidecât altele. Consiliul Judeţean Vrancea a repartizat la şedinţa din 27 ianuarie 20% din sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. Criteriul de repartizare a fost însă altul, după cum s-a gândit Marian Oprişan (foto). Potrivit proiectului de hotărâre aprobat atunci, localităţile care au primit fonduri mai mari de la Finanţe au primit mai puţini bani decât la CJ. Aceasta a fost motivul invocat de CJ Vrancea pentru faptul că pentru localităţi mari din rural cu primari PNL s-au dat mai puţini bani decât în comune mici. În situaţia liberalilor se află însă şi primari PSD din comune mai mari.

Vrancea murdară în loc de Vrancea curată

Primarii opoziţiei s-au arătat nemulţumiţi şi se faptul că trebuie să plătească cotizaţii uriaşe pentru Asociaţia "Vrancea Curată", care gestionează proiectul de management al deşeurilor la nivel de judeţ şi care are întârzieri foarte mai în implementare. "Primăriile au primit acum câte o adresă prin care trebuia să plătească Asociaţiei Vrancea Curată aproximativ 30.000 de lei, adică 300 de milioane în bani vechi în 2009. Nu ştim prin ce contract, suntem forţaţi să plătim către Asocialţia Vrancea Curată, care este la C.J., suma asta. Vă daţi seama că aceştia sunt bani pe care Oprişan o sa-i folosească în campania electorală", au declarat primarii.  "Ce să înţeleg eu? Că Ciorăştiul este vinovat fiindcă nu a terminat el proiectul pe bani europeni Vrancea Curată care trebuia finalizat în 2015? Suntem în 2016 şi are mişcarea melcului", a insistat primarul Nicolar Braicău, arătând cu degetul către Oprișan. După cum se ştie, la Ciorăşti autorităţile locale nu vor să colaboreze cu Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte asigurarea alimentării cu apă şi serviciul de salubritate şi de canalizare. Sub conducerea primarului Braicău, primăria a preluat de la CUP SA, societatea subordonată Consiliului Judeţean, alimentarea cu apă din maimulte sate. În acele sate, sistemul de alimentare nu fusese predat CUP-ului  de fosta conducere a primăriei de până în anul 2012, prin hotărâre a Consiliului Local. Motivul preluării a fost că autorităţile locale pot oferi apă populaţiei la un preţ mai mic şi îşi asigură în acest mod venituri suplimentare la bugetul local. De asemenea, autorităţile din Ciorăştivor să facă singure canalizarea comunei şi nu prin intermediul CUP SA, motivând că pot face o lucrare mai bună şi cu tarife mai mici pentru populaţie. În ceea ce priveşte proiectul “VranceaCurată”, la ora actuală Primăria Ciorăşti prestează singură serviciul de salubritate, cu ajutorul unei maşini de colectat şi transportat  deşeuri menajare achiziţionată cu fonduri de la bugetul local. Pentru toate acestea, Marian Oprişan l-a ameninţat în lipsă pe primarul Braicău, în cadrul adunării AcoR de la Odobeşti, că nu respectă legislaţia europeană şi va avea de suferit.

"Preşedintele" nu a răspuns

Concluzia liberalilor în prag de alegeri, care - să ne reamintim - au stat la aceeaşi masă cu PSD şi Marian Oprişan în cadrul USL - a fost că Focşaniul şi judeţul Vrancea au devenit codaşele ţării în materie de investiţi şi nivel de trai iar principalul vinovat pentru această situaţie este .... Oprişan care promovează un mod de conducere "mafioto-comunist bazat pe favoritisme şi dezvoltarea cultului personalităţii în cel mai pur stil nord-coreean". Liberalii speră astfel ca vrâncenii să nu-l mai voteze pe Oprişan la alegerile din iunie pentru a experimenta şi un alt stil de conducere, desigur mai ... liberal. Încercările ziarului nostru de a-l găsi pe Marian Oprişan pentru a răspunde acestor acuzaţii au fost în zadar. Îl aşteptăm însă pe Oprişan ca, în calitate de şef al administraţiei judeţene şi "Preşedinte al Vrancei", aşa cum s-a autointitulat, să răspundă punctual acestor probleme ridicate de primari. (Silvia VRÑCEANU)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
bravo nini, acum 2984 zile, 7 ore, 18 minute, 6 secunde
ce a vorbit in acest clip nini sapunaru a vorbit foarte drept si foarte corect. sa stiti ca nu am fost un mare simpatizant de al lui in ultimii ani dar are dreptate. vrancea este pe ultimele locuri citeste integral
cetateanu', acum 2992 zile, 15 ore, 50 minute, 5 secunde
Se vede ,avem opozitie,a inceput sa functioneze,se apropie ora H. Cine da tonul?Sefu.Dar ceilalti unde sunt?Apare noul primar Ionut cu 5ooo de locuri de munca,primarul Valerica Slobozia citeste integral
TT, acum 2992 zile, 16 ore, 15 minute, 46 secunde
Domnule deputat Nini Sapunaru, de ce n-ati spus despre Oprisan ca este o relicva stalinista si atunci cand v-a pus toti oamenii in functii publice?! Sau atunci, pentru ca va convenea, era un om care citeste integral
Anti-PSD, acum 2992 zile, 16 ore, 21 minute, 7 secunde
Poate la aceste alegeri o sa scapam de Oprisan si PSD
cetatean, acum 2993 zile, 1 ora, 20 minute, 47 secunde
Daca Oprisan este primul vinovat de situatia judetului, Sapunaru este al doilea! Opozitia facuta de el dateaza din momentul in care Marian a preluat conducerea judetului si a Focsaniului! Deci, cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.