Politică

VIDEO!!! Bugetul Focşaniului ia de la iluminat şi dă la şcoli

Ziarul de Vrancea
5 feb 2016 1705 vizualizări
în acest an, Focşaniul are un buget consolidat în valoare de 196.510.000 lei, în scădere faţă de anul precedent. Vicele Gabriel Necula a propus să ia bani de la iluminatul public şi să-i împartă la şcoli, grădiniţe şi pentru co-finanţări proiecte CUP şi “Vrancea curată”. Un surplus de bani va primi şi CSM 2007, dar în a doua jumătate a anului. Proiectele ONG-urilor din Focşani, în baza Legii 350, nu primesc bani nici după amendamente.

Consilierii municipali focşăneni au votat vineri dimineaţă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul anual al oraşului. Conform informaţiilor de la dezbaterea publică de săptămâna aceasta, în 2016, Focşaniul va avea un buget de 196.510.000 lei. Creionarea bugetului a suferit modificări şi pe ultima sută de metri, înainte de votul în plen. Viceprimarul Gabriel Necula a propus un amendament prin care s-a diminuat suma de 440.000 lei de la iluminatul public şi s-a împărţit unităţilor de învăţământ din oraş, astfel: Liceul Sportiv – suplimentare de 265.000 lei pentru reparaţii pardoseală sala de sport; Colegiul Tehnic “Ion Mincu” – 44.000 lei, din care 28.000 lei pentru achiziţionare maşină de gătit şi 16.000 lei pentru documentaţie acoperiş şarpantă la internat; Liceul Pedagogic  - 24.000 lei pentru tablă interactivă şi videoproiector; Grădiniţa nr. 16 – 10.000 lei pentru elaborare documentaţie reparaţii; Şcoala nr. 3 – 20.000 lei, pentru obiectivul de investiţii extindere 12 clase; 77.000 lei Primăria Focşani, din care 64.000 lei pentru cofinanţarea proiectul de alimentare cu apă şi canalizare al CUP şi 13.000 lei cotizaţie Asociaţia “Vrancea curată”. S-au mai făcut modificări în bugetul Şcolii nr. 3, pentru 4.200 lei, proveniţi din donaţii. De asemenea, s-a corectat în buget, în dreptul Direcţiei de Dezvoltare, două generatoare pentru 58.000 lei şi două laptopuri pentru 10.000 lei.

CSM 2007 are promisiuni de bani, dar după alegeri

La rândul său, social democratul Cătălin Vrabie a făcut un amendament la buget prin care a cerut diminuarea sumei de 600.000 lei de la Capitolul protecţie civilă şi transferarea banilor la CSM 2007, sub pretextul “menţinerii rezultatelor”, după cum a explicat în plen. Clubul are pentru acest an un buget, exceptând amendamentul, de 2,9 milioane lei. Vrabie a spus că CSM nu va vedea banii în prima jumătate a anului, în care sunt programate investiţii urgente în municipiu şi că sportivii vor beneficia de acest ajutor în trimestrele 3 şi 4. Amendamentul său a trecut la votul plenului, în ciuda abţinerii celor doi viceprimari Gabriel Necula şi Marius Iorga.

PSD n-a vrut să rupă de la Catedrală pentru ONG-uri

Deşi Consiliul Local a diminuat bugetul de iluminat, liberalul Tudorel Trofin a precizat în plen că banii de lumină pe străzi sunt mai mulţi ca-n anii din urmă. Necula a explicat că PIDU realizat în zona de sud-est a municipiului va aduce şi instalarea de stâlpi, becuri şi lămpi pe străzile din aceste cartiere, ceea ce va însemna “mai mult consum”. Trofin a replicat că “nu se justifică”. Liberalul a avut, la rândul său, un amendament de făcut, însă propunerea sa de a lua nişte bani de la lucrările pentru Catedrala ortodoxă din Focşani, 200.000 lei, şi de a-i utiliza pentru finanţarea proiectelor ONG-urilor în baza Legii 350, nu a întrunit acceptul PSD-UNPR. Pentru amendamentul în favoarea ONG-urilor s-au înregistrat numai cinci voturi de la PNL, PP-DD şi PNŢCD. Aşadar, la final, bugetul consolidat al Focşaniului a trecut, cu amendamentele propuse de pesedişti, exclusiv. Bugetul lui 2016 la Focşani se va concentra, aşa cum spune şi Vrabie, pe proiecte urgente, în special de refacere a infrastructurii, în prima jumătate a anului, când sunt programate şi alegerile locale dintr-un singur tur, pe 5 iunie. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.