Politică

Prevedere în noul Cod Fiscal:Te duci să plăteşti impozitul la casă, Primăria îţi ia întai banii pe amenzi!

Mihai Boicu
31 ian 2016 7720 vizualizări
Dacă o persoană are amenzi neplătite, atunci nu mai poate să îşi plătească impozitul pe casă şi teren pană nu îşi achită penalităţile, arată noul Cod fiscal u la ţară, obligaţiile pe proprietăţi sunt mai mici decat amenzile aplicate de poliţie şi este posibil să nu se mai încaseze nimic de la unele persoane u primarii cer ca poliţia să încaseze amenzile aplicate, pentru că autorităţile locale nu au nicio legătură cu ele şi au numai probleme din cauza lor

Noul Cod Fiscal încurcă treburile în primării, care abia au început să încaseze taxele şi impozitele pentru anul 2016. Legea obligă autorităţile locale să încaseze mai întai banii pe amenzi şi abia apoi pentru case şi terenuri. Schimbarea priorităţii îi pune în dificultate pe primari, care se tem că nu vor mai încasa nimic de la datornici. Fiecare comună are de încasat amenzi de sute de mii de lei, stranse în ultimii ani, însă cea mai gravă situaţie este, de departe, la Slobozia Bradului unde s-a ajuns la 100 miliarde lei vechi. La ora actuală, pe scurt, situaţia este următoarea: atunci cand pensionarul conştiincios care îşi plăteşte datoriile vine la primărie cu banii pentru casă şi teren, contabilul îi spune că are nişte amenzi neachitate. Acestea pot fi ale lui, dar şi ale unui copil care figurează cu domiciliul la adresa lui. Banii de impozit nu mai merg la casă şi teren, ci la amenzi, care în unele cazuri pot fi mult mai mari decat sumele datorate pentru proprietăţi la ţară. De exemplu, un cetăţean poate să aibă impozite de 100 de lei, în timp ce o amendă poate fi de cateva ori mai mare. Iar cum pană acum multe persoane nu-şi plăteau amenzile pentru că nu păţeau nimic, sumele s-au strans şi sunt mult mai mari decat celelalte obligaţii la bugetul local.

Amenzi cat în tot judeţul la Slobozia Bradului

Teancuri de procese verbale. Comuna Slobozia Bradului are de încasat amenzi de 100 de miliarde lei vechi

La Slobozia Bradului, amenzile pe care le au de încasat autorităţile locale au ajuns la 10 milioane lei (100 de miliarde lei vechi), iar şansele de recuperare a acestor sume sunt mici. “Este nenorocire, în loc să dea nişte legi în sprijinul administraţiei se dau numai prostii. Oamenii abia au cu ce să îşi plătească casa şi terenul, de unde bani pentru amenzi. Încasările ar trebui să le facă poliţia. Tu dai amenzile, tu să le încasezi. În loc de asta, se dau amenzi ca să facă planul. Dacă ar încasa poliţia nu aş mai primi sute de amenzi în fiecare lună”, a spus primarul Valerică Zamfirescu. Sumele încasate la început de an nu prea sunt mari, pentru că locuitorii comunei nu se numără printre cei mai conştiincioşi plătitori de taxe şi impozite din judeţ. Cum cei mai mulţi dintre romi îşi caştigă painea din comerţ, amenzile au ajuns în multe cazuri la sute de milioane de lei vechi şi sunt, practic, imposibil de recuperat la ora actuală.

350 de lei amendă pentru o butelie pe bicicletă

La Vulturu, amenzile neîncasate sunt mult mai mici, în jur de 150.000 lei, dar tot încarcă şi trag în jos bugetul localităţii. Cei care au venit să plătească în primele zile şi aveau amenzi neachitate s-au trezit că banii trebuie să ia o altă destinaţie. Unele persoane şi-au achitat datoriile, dar nu se ştie dacă vor reveni să plătească celelalte obligaţii rămase. “Problema este că, pană acum, oamenii îşi plăteau taxele, dar amenzile nu, le lăsau. Sunt amenzi mari şi nu cred că vor achita totul. Oamenii au rămas surprinşi cand au venit la primărie şi au văzut care este situaţia. Au spus că plătesc amenzile şi au dat cat au avut. Prevederea asta cu amenzile trebuia studiată bine. S-au dat amenzi de 10 milioane lei vechi la un necăjit pentru că a traversat strada pe unde nu trebuie. Acesta nu va plăti nimic la primărie. Poliţia dă amenzi de 3,5 milioane lei că merge omul cu butelia pe bicicletă, de unde bani să plătească?! Impozitele la casele de paiantă sunt mici, un om ajunge să plătească 100 de lei pentru tot ce are, mult mai puţin decat o amendă. Vor fi cu siguranţă încasări mai mari din amenzi şi mai mici din celelalte”, a spus primarul Nicuşor Păcuraru.

Primarii cer ca poliţia să încaseze amenzile

Primarul din Jariştea, Cătălin Toma, şi-a avertizat pe Facebook concetăţenii despre prevederile noi ale Codului Fiscal. La bugetul local s-au acumulat în ultimii cinci ani amenzi de 2 miliarde lei vechi. Edilul susţine că primăriile nu au nicio legătură cu amenzile luate de locuitori, dar au toate obligaţiile pentru încasarea sumelor respective. “Primăria este o verigă care apare la sfarşitul lanţului. Avem cetăţeanul care încalcă legea, poliţistul aplică amenda, iar primăria trebuie să o încaseze. Nu ştim despre ce este vorba, dar trebuie să aplicăm legea. Nu prea este logic acest lucru. Cel care sancţionează trebuie să aibă şi finalitatea acţiunii. Este un fenomen pe care nu îl poţi controla, se agravează de la an la an, iar noi avem de suferit pentru că ne afectează gradul de colectare”, a spus primarul din Jariştea. Acesta spune că locuitorii comunei ,care îşi plătesc cu conştiinciozitate celelalte obligaţii pe care le au, îşi vor plăti şi amenzile pe numele lor.

Pleacă omul în Italia, ia amendă pe drum, o plăteşte la anul

Şi primarul din Păuneşti este de părere că amenzile ar trebui să fie încasate de poliţişti, pentru că autorităţile locale au numai probleme din cauza lor. “Ar trebui ca poliţiştii să încaseze banii, aşa cum era odată. Am reuşit să mai adunăm ceva din amenzi. Nu e nicio zi fără amenzi. Şi dacă mai pleacă cineva în Italia, primeşte o amendă, două pe drum şi află de ele abia anul viitor, cand vine acasă”, a declarat primarul Gheorghe Popa. (Mihai BOICU)

Ce prevede noul Cod fiscal

Legislaţia fiscală intrată în vigoare la începutul anului prevede că obligaţiile contribuabililor la bugetul local nu mai sunt achitate după cum vrea acesta. La art. 165, alin. (2) se arată că “în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală”. Excepţie de la această prevede fac o serie de taxe, încasate de autorităţi pentru prestarea unor servicii, cum ar fi eliberarea unor documente. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
BCCO, acum 2999 zile, 24 minute, 37 secunde
M-am dus ieri la Primarie sa platesc anumite dari catre bugetul local. Am gasit o singura casa deschisa cu 12 persoane la coada. M-am intors si am plecat fara sa stau prea mult pe ganduri. Rar vezi citeste integral
urelav, acum 3000 zile, 1 ora, 6 minute, 42 secunde
Domnul DNB,analiza dvs.de ce nu porneste de la origine?Cine a propus ,votat si promulgat acest Cod Fiscal?Va este rusine sa spuneti: Ponta si ai lui PSD-isti.Va este rusine de trecutul nenorocit sub citeste integral
danb, acum 2999 zile, 14 ore, 39 minute, 48 secunde
Gresesc eu cumva sau PSD-ul nu mai este la guvernare de foarte mult timp ??? Acest Cod Fiscal este sustinut de PNL si marionetele lor Iohannis si Ciolos.
Xxx, acum 2998 zile, 12 ore, 23 minute, 9 secunde
Domnule Dan ești în eroare, la guvernare majoritatea o are tot PSD-UL
D.N.A, acum 3000 zile, 1 ora, 11 minute, 12 secunde
Daca ai proces pe rol , nu trebuie sa achiti acea amenda pîna la solutionare , primaria si angajatii ei fac niste abuzuri
danb, acum 3000 zile, 8 ore, 24 minute, 57 secunde
Prevederea este aberanta si in mod sigur este si neconstitutionala. Ma intreb de ce oare liberalii nu mai pot de grija alegerilor si in cate tururi se fac ele dar de astfel de probleme care lovesc citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.