Politică

Prefectul Halici, prins cu ocaua mică: Primarul a fost suspendat, viceprimarul nu

Ziarul de Vrancea
26 ian 2016 5179 vizualizări
Prefectul Nicuşor Halici a emis un ordin prin care a constatat încetarea mandatului primarului liberal de la Homocea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis anul trecut că şi primarii care sunt condamnaţi cu suspendare trebuie să rămână fără mandat. Decizia prefectului a fost lasată în baza unui referat al secretarului comunei. Legea este însă aplicată doar pentru primarii PNL, deoarece primarul pesedist din Străoane stă şi azi în funcţie, deşi a fost condamnat cu suspendare. La fel şi viceprimarul de la Homocea, condamnat pentru furt de gazolină.

FPrimarul de la Homocea, liberalul Neculai Ionescu, a fost suspendat din funcţie ca urmare a soluţiei de condamare în cazul scandalului care a pornit în noaptea alegerilor locale din 2012, când a fost la un pas să piardă fotoliul de primar, la câteva voturi diferenţă, în favoarea candidatului PNG, Vasile Petrea. Decizia a fost luată ieri de către prefectul Nicuşor Halici. Decizia Prefecturii Vrancea de a constata încetarea mandatului lui Neculai Ionescu vine după ce anul trecut Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a arătat că nu doar primarii condamnaţi la închisoare cu executare rămând fără mandat, ci şi în “cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeaspă privativă de libertate cu suspedarea condiţionată a executării pedepsei”. Piesa de bază în angrenajul prin care Ionescu a fost dat jos din funcţia de primar a fost referatul întocmit de secretarul comunei, Iulian Voicu, după cum se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii. Se presupune că la intervenţii politice.

Referatul secretarului

Secretarul Primăriei Homocea a întocmit un referat prin care s-a adus la cunoştinţa prefectului Nicuşor Halici că “în conformitate cu prevederile art. 15*), alin. (2), lit. 2 din Legea 393 /2004 privind Statul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 69 alin. (2) din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, mandatul primarului comunei Homocea a încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. În baza acestui referat şi al deciziei Înaltei Curţi, prefectul Nicuşor Halici a emis ordinul nr. 17 “prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului comunei Homocea, domnul Ionescu Neculai”.


De unde i se trage primarului?

Problemele penale ale lui Neculai pleacă de la ultimele alegeri locale din 2012, când între candidatul PNG şi primarul în funcţie Neculai Ionescu, s-au iscat certuri care au degenerat într-un dosar penal pe fondul validării ulterioare a unor aleşi locali. În acest moment, primarul de la Homocea este condamnat definitiv la zece luni de închisoare cu suspendare. Edilul a fost găsit vinovat pentru instigare la infracţiunea de „fals material în înscrisuri oficiale” şi pentru “uz de fals”. Drept pedeapsă accesorie, lui Neculai Ionescu i s-au interzis drepturile “de a alege şi de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii”. Atât aplicarea pedepsei principale cât şi a celor accesorii i-au fost suspendate pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni. Consiliera personală a primarului, Maria Daniela Pavel, a primit la rândul său o condamnare în acest dosar de şase luni de zile pentru fals material în înscrisuri oficiale, pedeapsă suspendată pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Soluţia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Galaţi. Primarul Ionescu a mai fost trimis în judecată şi condamnat la fond de către Judecătoria Focşani în dosarul în care a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunii de conflict de interese, după ce a încredinţat un contract PFA-ului deshis pe numele fratelui său. Instanţa a renunţat la aplicarea pedepsei şi a decis un avertisment în cazul primarului Ionescu. Funcţia de primar va fi preluată în regim interimar de către viceprimarul Cristian Radeş.

Condamnarea cu suspendare lasă fără mandat doar primarii PNL

Până la decizia Înaltei Curţi de anul trecut, primarii condamnaţi cu suspendare rămâneau liniştiţi în funcţii. Ca să vedeţi cât de imparţiale sunt instituţiile statului, această decizie se aplică însă doar pentru primarii din opoziţie. Anul trecut, doi primari PDL din Bacău au fost lăsaţi funcţii. În situaţia în care se află acum Neculai Ionescu era în 2015 primarul social-democrat din comuna Străoane, Vasile Zbîrciog, condamnat cu suspendare pentru motive asemănătoare cu primarii din Bacău. Prefectul Halici spunea la vremea respectivă că pentru a lua o decizie are nevoie de un referat de la secretarul comunei. Cum primarul este de la PSD, acest referat nu a venit niciodată. Un alt primar PSD salvat de secretar a fost edilul de la Fitioneşti, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.  Şi fostul prefect pesedist George Băeşu a luat o astfel de decizie împotriva unui primar al opoziţiei, din mandatul 2000-2004. Este vorba despre fosta primăriţă Maria Goleşteanu de la Urecheşti. (M. BOICU, G. SAVA)

Şi viceprimarul ar trebui suspendat!

Funcţia de primar va fi preluată în regim interimar de viceprimarul Cristi Radeş

Procedural, şi viceprimarul comunei Homocea, Cristian Rădeş, s-ar supune aceluiaşi tratament de care a “beneficiat” Neculai Ionescu, întrucât se află în interiorul termenul de încercare de trei ani, stabilit de instanţă. Cristian Rădeş se numără printre cei opt inculpaţi din Vrancea şi Bacău trimişi în judecată după o acţiune în forţă a procurorilor şi poliţiştilor vrânceni, la începutul lunii aprilie 2011. Rădeş a fost reţinut preventiv 24 de ore pe 6 aprilie, alături de alţi cinci inculpaţi din acest dosar, după ce s-a stabilit că aceştia au sustras importante cantităţi de gazolină pe care o comercializau ulterior celor interesaţi. După trei ani de procese, din care numai pe rolul Tribunalului Vrancea dosarul furtului de gazolină de la OMV şi Romgaz a stat din decembrie 2011 până în noiembrie 2014, instanţa a dispus în cazul viceprimarului homocean o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la furt calificat. Referitor la evaziunea fiscală, viceprimarul Rădeş a achitat prejudiciul, aşa că judecătorul a încetat procesul penal, primind doar o amendă de 100 lei.
Constată că prejudiciul produs prin evaziune fiscală către ANAF- DGFPS Vrancea a fost recuperate în întregime. Obligă pe inculpatul RĂDEŞ CRISTIAN la plata sumei de 1.862,80 lei contravaloarea cantităţii de 954 litri condensat, diferenţa prejudiciu cauzat părţii civile Romgaz- Sucursala Mediaş. Dispune virarea de către CEC Bank din suma de 164.805 lei către SNG Romgaz- Sucursala Mediaş  a diferenţei de prejudiciu reţinut în sarcina inculpatului Rădeş Cristian, respectiv a sumei de 1862,80 lei. Dispune restituirea de către CEC Bank către inculpatul Rădeş Cristian a următoarelor sume de bani: - 137,476 lei; - 1.790 euro; - 45 lire. Constată că dispoziţia prin care se dispune restituirea sumelor de bani de la CEC Bank către inculpatul Rădeş Cristian sunt executorii, mai înainte de rămânerea definitivă a prezentei hotărâri (…) Deduce din pedepsele stabilite în sarcina inculpaţilor Avram Emil, Rădeş Cristian, Mareş Ioan, Drăgăstan Stelian, Boian Ionel, Cernat Ionel, perioada reţinerii de 24 ore (6.04.2011-7.04.2011).”, se mai arată în decizia instanţei de fond. Din ce se ştie, viceprimarul activa tot în PNL. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
focsaneanu, acum 3004 zile, 8 ore, 15 minute, 18 secunde
Traiasca Romania...anarhica !
, acum 3004 zile, 13 ore, 18 minute, 14 secunde
Pacat de primarul Ionescu ,rusine celor care au contribuit la decapitarea lui.
Homoceanu, acum 3003 zile, 17 ore, 41 minute, 22 secunde
Rușine DNA ca a făcut curățenie? Ionescu e un hot care a avut noroc pana acum.
, acum 3004 zile, 13 ore, 33 minute, 1 secunda
Păcat de primarul Ionescu, un om care a condus com Homocea forte bine........
george, acum 3004 zile, 16 ore, 26 minute, 35 secunde
Rog parchetul de pe linga tribunalul Vrancea si DNA ul ,sa se auto sesizeze in cazul de abuz in serviciu din partea prefectului.Conform legii este obligat sa aplice suspendarea tuturor celor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.