Politică

Copii în pericol! Vor să fie „cool” fără să se gândească şi la consecinţe

Raluca Manolache
29 iul 2015 1845 vizualizări
„Copila care s-a urcat pe tren ca să-şi facă selfie-uri poate fi dependentă de confirmările celor din jur, pentru că nimeni din cei apropiaţi nu i-ar fi arătat cât de frumoasă şi importantă este pentru ei”, spun specialiştii de la Protecţia Copilului u specialiştii recomandă şi vizita la un psiholog, dar puteţi cere ajutor şi la linia de urgenţă „Telefonul Copilului” - 0237/ 983

Vor să fie „cool” dar nu se gândesc la consecinţe. Specialiştii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea trag un semnal de alarmă pentru că tot mai mulţi tineri vor să fie „cool” şi pentru aceasta îşi riscă chiar şi viaţa. După ce o tânără de 16 ani s-a electrocutat pentru că s-a urcat pe vagonul unui tren pentru a-şi face un “selfie” pentru a-l posta mai apoi pe reţelele sociale, specialiştii de la DGASPC încearcă în cadrul unei campanii  să le deschidă ochii părinţilor, pentru ca astfel de situaţii să poată fi evitate. În acest sens a fost demarată campania „Cine sunt eu? Nouă ne pasă! Vii şi tu alături de noi?”.

Cine sunt de fapt eu şi ce vreau de la viaţă?

„Un copil de 12 ani îmi explica că trebuie să fie «cool» pe Facebook, altul de 14 ani îmi spune că a consumat etnobotanice ca să fie «cool» în grupul de prieteni, o fată de 16 ani încearcă să-şi ia zilele fiidcă nu este «cool», iar zilele trecute, tot dorind să fie «cool», o copilă a fost electrocutată pe platforma unei garnituri de tren. Ce facem noi, adulţii? Învinuim! Şi învinuim mai întâi copiii, apoi cadrele didactice, apoi ne războim cu biserica şi aşa, cu STATUL ..... în general, întorcând capatele şi mimând o stare de bine că, doar «mie nu o să mi se întâmple. Lucrez, plătesc meditaţii, copiii merg la şcoli bune şi au tot ce le trebuie». Ei bine, oameni buni, răul nu dispare şi este peste tot în jurul nostru. Sunt semne care ar putea să ne deschidă ochii, numai să vrem să le vedem. De exemplu: copilul de 12 ani care trebuie să fie „ cool” pe Facebook are măcar 10 postări şi self-iuri zilnic şi 100 de „ prieteni ” în galeria sa pe care nu-i cunoaşte; cel de 14 ani care trebuie să fie „ cool” în grupul de prieteni, are dificultăţi de a menţine contactul vizual, nu vrea să se hrănească şi trece uşor de la râs la plâns; fata de 16 ani care nu este „ cool ”, nu iese din casă cu zilele, nu are prieteni şi se ascunde în spatele unui maldăr de cărţi; iar copila care s-a urcat pe tren ca să-şi facă selfie-uri poate fi dependentă de confirmările celor din jur, pentru că nimeni din cei apropiaţi nu i-ar fi arătat cât de frumoasă şi importantă este pentru ei. Psihologii explică aceste fenomene prin nevoia copiilor de atenţie, de validare şi de menţinere a unei imagini de sine pozitive, iar pare-se ca, a fi „ cool ”  reprezintă astăzi cea mai uşoară cale de a-şi menţine echilibrul interior”, spun specialiştii DGASPC Vrancea.

Nu ezitaţi să îi duceţi la psiholog

Specialiştii de la DGASPC Vrancea vin şi cu o serie de sfaturi menite să îi ajute pe părinţi. Aceştia ar trebui să ia în calcul şi vizita la un psiholog. „Dragi părinţi, vă invităm să facem cu toţii un exerciţiu simplu: astăzi vom merge acasă cu toţii şi ne vom ruga adolescenţii să răspundă la şase întrebări: Cine sunt eu?, Ce cred despre mine?, De ce sunt singur/singură?, De ce nu am contacte reale?, Ce temeri am?, Mă simt neîmplinit/ neîmplinită?, Cum fac să-mi rezolv aceste probleme?, iar dacă răspunsurile lor sunt menite să vă stârnească îngrijorare sau îndoială şi nu găsiţi în familie resurse de rezolvare, apelaţi cu încredere la un specialist dintr-un cabinet individual de psihologie, la un specialist din cadrul unităţii de învăţământ unde este înscris copilul dumneavoastră, la un specialist din cadrul primăriei a localităţii de domiciliu”, este mesajul celor de la DGASPC. Nu trebuie să uitaţi nici de linia telefonică de urgenţă „Telefonul Copilului” - 0237/ 983 de unde puteţi obţine sfaturi calificate.  (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.