Politică

Săpunaru plânge pe umărul ţăranilor şi îl acuză pe ministrul Agriculturii de incompetenţă

Iulia Crețu
30 iun 2015 1212 vizualizări
In calitate de şef al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, liberalul Nini Săpunaru îl acuză pe ministrul Daniel Constantin că a distrus PNDR şi că pentru 2014-2015 absorbţia este de zero lei u critici vin şi din pricina legislaţiei APIA, prin care fermierii sunt nevoiţi să plătească penalităţi pentru întârzierile Guvernul Ponta

Nini Săpunaru, şeful Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, îl critică dur pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pe care-l acuză de promisiuni deşarte şi incompetenţă din cauza lipsei de finanţare la PNDR. Săpunaru susţine că ministrul s-a folosit de acest program şi a înşelat încrederea ţăranilor români. Deputatul PNL de Vrancea acuză Guvernul Ponta că a depus la Comisia Europeană un draft PNDR plin de greşeli şi foarte târziu, proiectul nefiind acceptat de Bruxelles în forma respectivă. “Deşi suntem la începutul lunii iulie 2015, PNDR nu s-a aplicat nici pentru 1% din proiecte, din cauza angajamentelor dvs. neonorate, iar urmarea este că România a pierdut doi ani din cei 7 în care putea accesa fonduri europene! S-a solicitat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), responsabilă cu aplicarea PNDR, ca ghidurile solicitantului şi criteriile de eligibilitate să fie întocmite împreună cu beneficiarii proiectelor.
S-a întâmplat aşa, dar numai în declaraţiile politice ale reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, nu şi în realitate! Iar banii nu sunt repartizaţi pe realităţile şi nevoile din agricultură! În 2016, când nu veţi mai fi ministru, vom constata că accesarea fondurilor europene prin PNDR-ul 2007-2013 a fost mai bună  decât cea actuală. Estimăm că aceşti 2 ani vor fi pierduţi financiar pentru fermierii români. În perioada 2014-2015 avem zero lei absorbţie fonduri europene din noul buget al Uniunii!”, îI transmite Săpunaru ministrului Daniel Constantin.

Pagubă de 90 milioane euro pentru întârzierile de la APIA

Deputatul PNL susţine că probleme sunt şi la APIA, unde depunerea cererilor fermierilor nu s-a încheiat în termenul legal, fiind aplicate penalităţi. “(…), paguba creată de dvs. depăşeşte 90 milioane de euro, sumă calculată la o medie de doar 15 zile de întârziere. După ce că aţi emis foarte târziu ordonanţa privind subvenţiile, OUG nr. 3/2015 din 18 martie 2015, actul normativ a trebuit să fie modificat de nenumărate ori, ca să poată fi aplicat! Aţi ajuns să faceţi presiuni în Parlament ca să prelungiţi termenul limită de depunere a cererilor, numai ca să vă acoperiţi greşelile”, mai spune Săpunaru. Între 18 martie şi 14 mai 2015, când a fost adoptată legea de aprobare a acestei controversate ordonanţe, activitatea APIA a fost blocată din cauza sintagmei de “utilizator legal” introdusă de Ministerul Agriculturii. Apoi, agricultorii au mai avut un şoc, prin OUG nr. 15/3 iunie 2015, completată de Ordinul ministerial nr. 1468, publicat cu cinci zile înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor de subvenţii, adică 15 iunie. OUG nr. 15 ar mai trebui modificată încă o dată, după cum susţine parlamentarul liberal. “Iată de ce, agricultorii care depun cereri după 15 iunie, domnule ministru, cu plata penalităţii de 1% pentru fiecare zi de întârziere, ar trebui despăgubiţi cu bani direct din buzunarul dvs.!”, acuză şeful de la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, care plânge pe umărul ţăranilor şi fermierilor români, care ar avea de recuperat bani de la stat şi nu-i primesc. Mai mult, nici condiţiile meteo nu i-au ajutat prea mult în acest an pe cei care lucrează pământul. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.