Politică

Bacinschi aderă la Convenţia Primarilor şi promite aer mai curat în Focşani pană în 2020

Iulia Crețu
27 mai 2015 1016 vizualizări
La nivel european, Convenţia Primarilor numără aproape 6.000 de semnatari care se angajează pentru dezvoltarea energetică durabilă a comunităţilor pe care le reprezintă

Primarul Decebal Bacinschi vrea să intre în randul primarilor europeni serioşi, preocupaţi de o dezvoltare energetică durabilă, cu toate că Focşaniul mai are mult de parcurs pană să se transforme într-un targ eco. În acest sens, el le propune consilierilor municipali să fie de acord cu aderarea la Convenţia primarilor, organism care reprezintă “principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţi locale şi regionale, ce se angajează, în mod voluntar, în demersul ambiţios împotriva efectelor schimbării climatice prin dezvoltarea energetică durabilă a comunităţii, respectiv prin creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor”, după cum se arată în raportul de la proiectul de hotărare. Semnatarii îşi propun atingerea şi depăşirea obiectivului UE de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 pană în 2020. Aderarea înseamnă şi responsabilităţi pentru Bacinschi. Fiecare semnatar şi-a asumat elaborarea unui inventar de referinţă al emisiilor de CO 2 şi transmiterea unui Plan de Acţiune privind Energia Durabilă (PAED), “care să descrie acţiunile cheie şi măsurile pe care aceştia planifică să le implementeze prin intermediul cărora angajamentul politic să se transforme în fapte concrete pentru electorat”, după cum se mai arată în document. La nivel european sunt 5.729 de semnatari, din care 4.560 au PAED depuse, iar 2.770 (61%) sunt aprobate. În Romania, Convenţia Primarilor are 56 de membri, din care 45 au depus planuri şi 33 dintre ele (59%) au fost aprobate. Măsurile se referă la sectoare precum: mediul construit (clădiri noi şi renovări majore), infrastructură municipală (încălzire centralizată, iluminat public şi reţele inteligente), utilizarea teritoriului şi amenajare urbană, surse descentralizate de energie regenerabilă, politici privind transportul public şi privat şi mobilitate urbană, cetăţenii şi, în general, participarea societăţii civile. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.