Politică

Închisoare pentru fraudarea referendumului, la Suraia

Ziarul de Vrancea
15 mai 2015 7271 vizualizări
Vili Stan a fost preşedintele secţiei 287 de la Suraia, calitate din care a comis falsurile pentru care a fost condamnat ieri la un an şi 10 luni de închisoare u în acelaşi dosar au mai primit condamnări cu suspendare şi ceilalţi membri din secţia de votare de la Suraia, care au votat în locul a 250 de oameni din localitate u ministrul Liviu Dragnea a demisionat din Guvern după publicarea deciziei Înaltei Curţi

Dosarul Referendumului din 2012, privind demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, a primit ieri prima soluţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care nu este însă definitivă. Principalul inculpat din acest dosar, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a demisionat din Executiv şi a anunţat că îşi va depune demisia luni şi din funcţia de preşedinte executiv al PSD. Asta după ce instanţa a decis o pedeapsă de un an cu suspendare pentru fapte de corupţie reţinute în sarcina fostului vicepremier, în perioada Referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu. Referitor la secţia de votare 287 din comuna Suraia, potrivit rechizitoriului, Vili Stan, preşedinte al secţiei, este acuzat de complicitate şi purtare abuzivă. Corina Cristian, Maria Hanganu, Simona (Velniţă) Bobocea, Florentin Manole Mic, Sorin Sângerean şi Ion Totolici, membri în secţia de la Suraia, sunt acuzaţi de complicitate. În Dosarul Referendumul au fost citaţi ca martori 18 lideri locali ai PSD, surse judiciare arătând că pe listă ar fi fost şi primarul de la Panciu, Iulian Nica. Pe lângă Liviu Dragnea, toţi membrii secţiei 287 din Suraia au fost condamnaţi de instanţă. 

Vrancea l-ar fi “ajutat” pe Dragnea la fraudare 

Ministrul Liviu Dragnea a demisionat din Guvern în urma primei condamnări în dosarul "referendumul"

Liviu Dragnea, secretar general al PSD în 2012, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. “Cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”, se arată în referatul procurorilor. Aceştia au susţinut că Liviu Dragnea a fost ajutat în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Stan la închisoare, ceilalţi cu suspendare

Surăienii au recunoscut că s-a votat în locul lor la referendum

În Vrancea, cel mai mare scandal a fost la Suraia unde Vili Stan, preşedintele secţiei de votare 287 la referendum, a fost trimis în judecată de DNA, alături de toată comisia de la secţie. Mai mult, acesta a agresat o jurnalistă în ziua votului, de la o publicaţie electronică. Vili Stan, care a mai fost condamnat anterior pentru braconaj, a primit cea mai grea pedeapsă, de un 1 an şi 10 luni de închisoare. Fostul preşedinte al secţiei 287 a fost condamnat pentru mai multe acuzaţii şi i-a aplicat cea mai grea pedeapsă, de 1 an şi 6 luni, la care i s-a adăugat un spor de pedeapsă de 4 luni de închisoare. Şase membri ai secţiei de la Suraia au fost condamnaţi pentru complicitate: Corina Cristian, Maria Hanganu, sotia preotului din sat, Simona (Velniţă) Bobocea, Florentin Manole Mic, Sorin Sângerean şi Ion Totolici. Toţi au primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, dar instanţa a decis că “în baza art. 861 Cod penal anterior suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pentru un termen de încercare de şase ani”. Aceasta înseamnă că, dacă persoanele respective încalcă legea în acest interval de timp, vor ajunge la închisoare. La secţia 287 din Suraia au fost falsificate, potrivit procurorilor DNA, un număr de 245 de voturi. Astfel, au apărut persoane care nu au votat şi cărora le-ar fi fost falsificate semnăturile. Ulterior, mai mulţi surăieni au declarat presei că nu au votat, deşi numele lor apărea printre votanţi. 

Plimbări cu urna mobilă

În ziua referendumului au curs sesizările cu nereguli la vot în comuna Suraia. De altfel, reporterii Ziarului de Vrancea chiar au descoperit o bătrână din comună care a recunoscut că, în momentul în care a mers la vot, a văzut că altcineva votase în locul ei şi al soţului. Pentru a acoperi faptul că în locul bătrânilor a votat altcineva, familiei respective i-a fost trimisă la poartă urna mobilă. Cum însă cei doi surăieni nu erau acasă în acel moment, mergând la secţie, au găsit semnat de „votat” în dreptul lor, ceea ce i-a intrigat. Puşi în faţa acestei reclamaţii, membrii secţiei de votare nr. 278 Suraia au dat din colţ în colţ şi au recunoscut că s-au petrecut nereguli, dar „din greşeală”. De altfel, pe uliţele comunei s-au vânzolit la referendum mai multe maşini cu numere străine care au plimbat oamenii la vot. Pentru ca ziua de referendum să culmineze apoteotic, seara, la numărarea voturilor într-o secţie la Suraia, o jurnalistă a fost agresată, chiar sub privirile poliţiştilor comunali care au stat şi s-au uitat pur şi simplu. Miza referendumului era uriaşă pentru USL (PSD/PNL), care încerca demiterea preşedintelui Băsescu pentru a-şi impune propriul om la Cotroceni, în persoana liberalului Crin Antonescu. De altfel, premierul Victor Ponta, Crin Antonescu, preşedinte interimar pentru scurt timp, şi Dan Voiculecu sunt artizanii aşa numitei "lovituri de stat", care a revoltat toate cancelariile occidentale. Social-democraţii vrânceni au considerat că ancheta DNA este făcută de „procurorii lui Băsescu” şi au cerut să fie lăsaţi în pace, mai ales că preşedintele şi-a reluat prerogativele după invalidarea referendumului. (M. BOICU, G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
Foisor , acum 3257 zile, 14 ore, 34 minute, 58 secunde
Pe grosu cand il bagati la racoare ??
Cutitu de argint , acum 3257 zile, 14 ore, 41 minute, 47 secunde
HOTIII ! ANALFABETII IN Frunte cu Ridiche ,grosu,floroiu si toti mucosii care au o clasa mai mult decat trenul...RUSINE! ASTIA TREBUIAU BAGATI LA RACOARE
Cutitu de argint , acum 3257 zile, 14 ore, 42 minute, 31 secunde
HOTIII ! ANALFABETII IN Frunte cu Ridiche ,grosu,floroiu si toti mucosii care au o clasa mai mult decat trenul...RUSINE!
Cutitu de argint , acum 3257 zile, 14 ore, 42 minute, 49 secunde
HOTIII ! ANALFABETII IN Frunte cu Ridiche ,grosu,floroiu si toti mucosii care au o clasa mai mult decat trenul...RUSINE!
totoliciu puscarelu 3 ani, acum 3258 zile, 15 ore, 52 minute, 59 secunde
Bobocea cu USL-ul si-a bagat nora in Puscarie. rusine umflatule..
jon, acum 3259 zile, 6 ore, 12 minute, 23 secunde
Maria Hanganu ,O ,,MARE DOAMNA,, CARE NE A SPERIAT CU TUPEUL DE VADU ROSCA.....
Maria, acum 3259 zile, 18 ore, 59 minute, 40 secunde
Ioana sa stii cand au venit procurori in comuna si au vazut ca si mortii au votat ca sa se convinga au mers la cimitir sa vada la mormant daca e adevarat,
Ioana , acum 3259 zile, 23 ore, 34 minute, 37 secunde
Ne aducem aminte cand Antena 3 a lui VERBITA a venit la Primarie Suraia si a critica justitia ca de ce ii ancheteza ca au fraudat. Dar adevarul a iesit la iveala. De ce nu sare si acum antena lui citeste integral
Boierul, acum 3260 zile, 1 ora, 56 minute, 15 secunde
Suraia era cunoscuta ca oameni cinstiti,harnici si anticomunisti, . Acum e singura comuna din judet care are condamnati la referendumul pentru hotie si falsuri. Hotul de portofele OPRISAN si hotul de citeste integral
prostene, acum 3260 zile, 20 ore, 42 minute, 46 secunde
PROSTII la PUSCARIE, cei care au coordonat furtul, RIDICHE SI GROSU, bine mersi, rad de ei compatimindu-i. asta merita daca i-a acoperit, luand totulasupra lor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.