Politică

Deputatul Nica “dezbracă” procurorii de instrumentele de lucru şi vrea condamnări mai greu de obţinut

Iulia Crețu
5 mai 2015 1709 vizualizări
Proiectul de modificare a Codului Penal, pe care l-a iniţiat Ciprian Nica împreună cu alţi colegi PSD, vrea să facă mai dificilă arestarea şi reţinerea, să reducă termenele de prescripţie şi ameninţă procurorii că vor plăti orice achitare u MCV-ul cere însă stabilitatea legislaţiei anticorupţie în Romania u după ce presa a semnalat ceea ce au iniţiat PSD-iştii, Marian Oprişan l-a obligat pe Ciprian Nica să-şi retragă semnătura: “implicarea lui atrage după sine implicarea numelui meu într-o chestine care nu are fundament real”

Din serialul “Tu ştii ce legi mai propune parlamentarul tău?”, vă propunem astăzi “Atacul la procurori” pe care unul dintre deputaţii PSD de Vrancea îl visează şi, pentru a-l pune în practică, l-a şi realizat printr-un proiect de modificare a Codului de Procedură Penală. Ciprian Nica, deputat PSD de Focşani, vicepreşedinte al Comisiei Juridice, se numără printre cei zece deputaţi PSD şi unul al minorităţilor care vor să lase procurorii fără o serie de instrumente de anchetă. După cum scrie Hotnews, iniţiativa lui Nica vrea şi îngreunarea obţinerii denunţurilor, face mai dificilă arestarea şi reţinerea, reduce termenele de prescripţie şi introduce o nouă infracţiune: abuzul de putere al organelor judiciare. Proiectul a fost înregistrat pe 2 aprilie, la Senat, şi se află în stadiu de avizare. Specialiştii în drept consultaţi de Hotnews susţin că cele cateva zeci de modificări propuse de Nica şi colegii săi au ca scop să pună piedici muncii procurorilor şi să-i intimideze. Cele mai importante modificări cerute de iniţiatori vizează condamnări mai greu de obţinut, extinderea regimului nulităţii, dosare mai uşor de distrus, arestarea preventivă să se facă “pe probe”, nu pe “suspiciuni”. Politicienii vor, de asemenea, să dicteze cum pot fi folosite probele de la denunţători şi ameninţă procurorii că vor plăti orice achitare. Nica este de părere că ar fi nevoie de o scurtare a termenelor de prescripţie, ceea ce ar însemna rai sau amnistie pentru infractori, la cat de greu se mişcă justiţia, cu voie sau fără voie. Exemplul cel mai elocvent este Dosarul lui Oprişan de la Cluj, care a zăcut cu anii. Propunerea legislativă a social democraţilor descurajează denunţătorii, ameninţă procurorii cu închisoarea, sub pretextul “abuzului de putere al organelor juridice”. 

Va sancţiona MCV şi această tentativă de modificare?

Modificarea Codului de Procedură Penală nu este la prima încercare. Proiectul care are ca prevederi, printre altele, regimul încătuşării, iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, a reuşit parţial. Ce uită parlamentarii romani, între care şi deputatul notar Ciprian Nica, este faptul că Romania se află sub prevederile Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care prevede, între altele, stabilitatea legislaţiei anticorupţie şi care a sancţionat tentativele parlamentarilor de modificare. Jurnaliştii Hotnews mai spun că legislaţia penală se află şi sub monitorizarea Statelor Unite, care şi-au manifestat public îngrijorarea de fiecare dată cand politicienii au căutat să pună piedici procurorilor. În momentul în care Ambasada SUA trăgea de urechi Parlamentul pentru marţea neagră, acelaşi deputat de Vrancea transmitea că nu tot ce ne spune America este de bine. (Iulia CREŢU)

Oprişan i-a cerut lui Nica să-şi retragă semnătura de pe iniţiativă

Valva creată de această propunere legislativă l-a determinat pe şeful lui Ciprian Nica, Marian Oprişan, să-i ceară deputatului să-şi retragă semnătura de pe proiect. “I-am cerut în mod expres în repetate rânduri să nu se implice în asemnea modificări pentru că implicarea lui atrage după sine implicarea numelui meu într-o chestine care nu are fundament real. De aceea i-am cerut în mod expres să îşi retragă semnătura pentru că nu vreau ca numele meu să fie legat de aşa ceva. Eu am participat doar la modificări legislative care ţin de chestii administrative şi nu de acest tip. Nu era treaba lui să facă aşa ceva”, a declarat Oprişan pentru stiripesurse.ro. Iar Nica nu a avut nimic de comentat şi s-a “executat”. “Eu am arătat că nu mă opun Justiţiei şi chiar am prezidat lucrările comisiei când au fost discutate Codul Penal şi Codul de procedură penală. Am reflectat mult la ceea ce am semnat şi într-adevăr m-am consultat cu preşedintele organizaţiei din care fac parte şi mi-a recomandat să mă retrag şi să nu particip la asemenea iniţiative”, a spus şi Nica, semn că acesta nu are niciun cuvant de spus în relaţia cu liderul PSD judeţean. (I. C.)

 

caseta

 

 

„Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă este nejustificată”, susţine DNA

 

DNA şi-a exprimat un punct de vedere legat de propunerile de modificare a legislaţiei în materie penală. „Adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar. Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată, avand în vedere că noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, în urma unor dezbateri îndelungate, care au implicat toate părţile interesate. De altfel, iniţiatorii fac trimitere în expunerea de motive la apariţia unor evenimente care necesită schimbarea politicii penale, fără însă ca acestea să fie indicate. Legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societăţii de a trage la răspundere toate persoanele care au săvarşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, însă modificările propuse ar altera acest echilibru şi ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor. Dispoziţiile actuale protejează drepturile fundamentale ale persoanelor într-o manieră care corespunde standardelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, astfel încat nu se justifică adoptarea unor noi standarde care nu au corespondent în tradiţia juridică romană sau în legislaţiile altor state europene. Pe de altă parte, stabilirea unor reguli de procedură exclusiv pentru procuror, nu şi pentru ceilalţi participanţi la procesul penal care exercită aceleaşi atribuţii, este atipică şi indică faptul că propunerea urmăreşte limitarea capacităţii investigative a organelor de urmărire penală.”, spun reprezentanţii DNA într-un comunicat de presă. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3277 zile, 22 ore, 24 minute, 33 secunde
Ca deputatii fac legi, unele controversate, asta e oarecum normal, de asta sunt in Parlament, sa faca legi in favoarea alegatorilor lor. Daca legea este sau nu favorabila alegatorilor lui Nica este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.