Politică

A fost primar incompatibil? Vulpe de la Tănăsoaia şi-a făcut PFA să ia bani europeni

Ziarul de Vrancea
26 mar 2015 3601 vizualizări
In 2009, pentru aproape un an, primarul PSD de la Tănăsoaia, Romeo Vulpe, şi-a făcut PFA pentru a încasa bani europeni în agricultură, peste 4.000 de euro luaţi până în 2013 u legea spune clar că a fi primar şi a derula afaceri este incompatibilitate şi rişti să-ţi pierzi mandatul u cum însă din 2009 au trecut destui ani până s-a aflat de isprava lui Vulpe, acesta poate scăpa u un punct de vedere în cazul PFA-ului primarului a fost solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate

Problemele de incompatibilitate din trecut ale primarul social democrat Romeo Vulpe de la Tănăsoaia îl ajung din urmă. Acesta, în 2009, pentru a lua nişte subvenţii europene în agricultură a înfiinţat, pentru un an, un PFA, uitând că riscă să-şi piardă mandatul. Legea incompatibilităţilor pentru aleşi spune clar că a fi primar nu face casa bună cu a avea, nu pe numele tău cel puţin, o afacere. Romeo Vulpe a fost primar la Tănăsoaia, neîntrerupt, încă din anul 2000. În clar, dând o căutare pe site-ul farmsubsidy.org după numele lui Romeo Vulpe, acesta apare ca fiind abonat la bani europeni pentru dezvoltare rurală, din 2008 şi până în 2013 acesta încasând 4.478 de euro, plată de la Uniunea Europeană. PFA-ul lui Romeo Vulpe apare şi în istoricul firmelor înfiinţate în România, unde stă scris că primarul PSD de la Tănăsoaia şi-a făcut Persoană Fizică Autorizată în 2009 şi, în acelaşi an, pe 26 octombrie, a cerut dizolvarea cu lichidare/radiere a firmei. Legislaţia europeană a prevăzut că pentru a beneficia de bani trebuie să ai firmă sau PFA, dispoziţie care, ulterior, nu a mai fost valabilă. Totuşi, legea românească precizează clar că un ales local nu se poate ocupa şi de administraţie-politică, dar şi de afaceri.

Profit din agricultură

Foarte simplu, pentru a evita aceste probleme de incompatibilitate, Vulpe ar fi putut să o înscrie ca PFA pe soţia sa, Aurelia, cadru didactic în comună. De altfel, în ultimii ani, soţia şi fiul student, Cezar Cosmin, sunt trecuţi în declaraţia de avere a primarului din Tănăsoaia ca fiind cei care se ocupă de agricultură în familie, soţia obţinând, în 2013, din vânzarea pe piaţa liberă a cerealelor suma de 72.000 lei, în timp ce fiul primarului a obţinut, din vânzarea porcilor, 22.000 lei. Cei doi au încasat, în 2013, şi subvenţiile de la APIA, soţia 2.863 lei, iar fiul 24.000 lei.

Se prescrie o incompatibilitate? ANI trebuie să lămurească situaţia

Romeo Postelnicu, specialist în administraţia publică, comentează cazul incompatibilităţii “istorice” a lui Vulpe de la Tănăsoaia, despre care spune că dacă s-ar fi aflat atunci de existenţa PFA-ului său, ar fi trebuit să-şi piardă mandatul de edil de până în 2012. “Este vorba despre incompatibilitate. Orice demnitar sau funcţionar public nu poate avea alte venituri, cu excepţia celor care provin din învăţământ, cercetare, de exemplu. La momentul respectiv, ANI sau prefectul de Vrancea, dacă ar fi avut la cunoştinţă de faptul că primarul şi-a făcut PFA, ar fi trebuit să se pronunţe. Acum, ANI poate lua act de situaţie, dar de atunci au trecut şase ani. Nu putem spune că fapta a fost «prescrisă», dar de atunci a trecut ceva vreme, timp în care ANI a avut atenţia asupra altor situaţii. Cei de la ANI ar putea lua act şi ar putea reţine că omul şi-a dat seama sau a fost avertizat asupra incompatibilităţii şi a închis PFA-ul. În cazul lui Romeo Vulpe, neexistând o comdamnare, în opinia mea, alegerea sa în 2012 e legitimă”, ne-a spus Romeo Postelnicu, fost secretar al judeţului şi fost prefect de Vrancea. Romeo Vulpe nu a fost de găsit pentru a explica situaţia, gurile rele din comună susţinând că acesta fuge în aceste zile de presă după ruşinea păţită în înşelăciunea cu falşi procurori care i-au golit conturile primarului PSD din Tănăsoaia. Totuşi, în cazul în care vom primi o reacţie din partea edilului cu privire la PFA-ul incompatibilităţilor, îl vom publica. De asemenea, un punct de vedere punctual în acest caz a fost solicitat şi Agenţiei Naţionale de Integritate. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
contribuabil, acum 3290 zile, 6 ore, 49 minute, 37 secunde
Va rog frumos sa da-ti un articol sa spuneti care primar din tara si mai ales din Vrancea nu are o afacere? Care primar din Vrancea are afacerile pe numele lui? Care primar din Vrancea nu a luat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.