Politică

Patronii Bogdan Vasile şi Ion Diniţă în reţeaua evazioniştilor: Cum ajunge un sărac milionar?

Ziarul de Vrancea
12 mar 2015 12473 vizualizări
Ultima oră Omul de afaceri Vasile Bogdan a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Vaslui în dosarul evaziunii fiscale, potrivit biroului de presă al instituției.

Anchetatorii au efectuat ieri şase percheziţii la Focşani, Gugeşti şi Adjud şi au luat trei persoane la audieri u două dintre percheziţii au vizat hotelul Unirea din Focşani, aparţinând omului de afaceri Vasile Bogdan u alte două verificări au avut loc la  Gugeşti, la omul de afaceri Ion Diniţă, şi una la Adjud u în urma acestora, s-au ridicat documente şi au fost indisponibilizate sume de bani u DIICOT susţine că liderii grupării înfiinţatu firme pe numele unor săraci folosiţi astfel în reţeaua infracţională


Procurorii de la DIICOT au efectuat percheziţii ieri dimineaţă la mai multe locaţii din Vrancea, ce aparţin oamenilor de afaceri Bogdan Vasile şi Ion Diniţă. Hotelul Unirea din Focşani, obiectiv patronat de Bogdan Vasile, dar şi mai multe imobile deţinute de omul de afaceri Ion Diniţă, administratorul pensiunii din comuna Goleşti, unde funcţionează şi o piscină. După cum au precizat surse din rândul anchetatorilor, oamenii legii au descins la trei locaţii din Focşani încă de la primele ore ale dimineţii, fiind ridicate documente ce ar putea fi folosite în derularea anchetei. Acuzaţia anchetatorilor este de evaziune fiscală. Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vaslui împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Serviciului  de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi Serviciului  de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna au efectuat, ieri dimineaţă 54 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală.  

Reţetă de făcut bani

Una dintre percheziţii a avut loc în camera unde se afla omul de afaceri Vasile Bogdan

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înfiinţau societăţi  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilităţi financiare reduse şi care, în schimbul unor  sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracţională  pentru emiterea  documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacţii reale, erau identificaţi clienţii, (administratori de societăţi comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe şi impozite cu  mult reduse decât cele reale conform tranzacţiilor desfăşurate intenţionau să intre în posesia  facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate. Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive  intenţionau să-şi însuşească din conturile societăţilor pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o  achiziţie nereală de bunuri,  produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăţilor controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecţii ce controlau firmele fantomă. Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei.”, arată DIICOT. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vaslui  au fost duse, în vederea audierii,  35 persoane, inclusiv  cei doi oameni de afaceri din Vrancea.

Posibile reţineri la finalul audierilor?

La închiderea ediţiei, procurorii de la DIICOT Vaslui nu finalizaseră încă audierile însă este posibil ca cei doi oameni de afaceri să rămână pentru 24 de ore în custodia anchetatorilor. Trei dintre percheziţii au avut loc la Focşani, două dintre ele fiind la hotelul Unirea, iar o a treia la sediul unei alte firme din municipiu. Una dintre percheziţii a avut loc în camera unde se afla omul de afaceri Vasile Bogdan, de unde anchetatorii au ridicat şi au indisponibilizat şi sume de bani. Din câte se pare, printre persoanele care au primit mandate de aducere s-ar număra şi contabilul lui Vasile Bogdan. De la sediul firmei lui Vasile Bogdan, anchetatorii au ridicat mai multe documente, la fel cum s-a întâmplat şi la sediul firmei, respectiv a locuinţei lui Ion Diniţă, de la Gugeşti, acolo unde anchetatorii au căutat printre documentele contabile ale societăţii omului de afaceri.

Au fost protejaţii prim-procurorului Gâlcă

Este de precizat că cei doi oameni de afaceri, Bogdan Vasile şi  Ion Diniţă, au fost implicaţi în dosarul în care fostul procuror şef de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gîlcă, a fost acuzat  de fapte de corupţie. Cei doi suportau de multe ori mesele festive organizate de procuroul şef Dinu Gîlcă, după cum a dezvăluit DNA, pentru a beneficia de protecţie. Fostul procuror general a scăpat de acuzaţii după ce a decedat, în timp ce dosarul a ajuns între timp în fază de apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce inculpaţii au fost achitaţi la Curtea de Apel Iaşi. Cei doi oameni de afaceri sunt vizaţi în acestă anchetă care pare să aibă un tipar deja cunoscut, prin rularea unor bani prin firmele fantomă, unele contolate de aşa numitele "săgeţi", oameni săraci, care nu riscă mare lucru. Tot pentru evaziune fiscală printr-o reţetă similară a ajuns în arest şi pe patronul de la Dagemar Focşani, Georgel David, arestat luna trecută prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Vom reveni cu amănunte. (Dan CHIRIAC, Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
., acum 3324 zile, 20 ore, 17 minute, 1 secunda
felicitari lor , afaceristilor si persoanelor ce se descurca financiar . sa nu fim invidiosi pe ei , ptr ca nu au nici o vina . au luptat si au riscat ptr afacerea lor , ptr familiile lor . singurii citeste integral
, acum 3324 zile, 21 ore, 49 minute, 22 secunde
Nu posteaza nimeni comentarii, in general se feresc oamenii sa mai posteze comentarii la ZdV, pentru ca lasati doar ce va convine si bineinteles in functie de interes. O fi greu cu criza, dar tocmai citeste integral
FlorinT, acum 3325 zile, 7 ore, 59 minute, 37 secunde
Sa-i confiste blocul lui Dinita de langa SRI trecut pe numele lu fisu, bloc facut din rambursari de TVA si bani de la stat!
Gigi, acum 3319 zile, 3 ore, 20 minute, 21 secunde
Sa i-o sugi in fata blocului!
GABI, acum 3325 zile, 10 ore, 59 minute, 11 secunde
Tot acolo maninca si suprefectu Misaiala Lungu de la finante si altii maruntei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.