Politică

VIDEO!!!Consiliul Local Focşani dărâmă două proiecte imobiliare pe spaţiul verde

Iulia Crețu
18 dec 2014 4620 vizualizări
Aleşii Opoziţiei şi ai UNPR nu au fost de acord cu clădirea de birouri de pe strada Cuza Vodă, care ar distruge parcul Teatrului, şi nici cu blocul de locuinţe de pe strada Mare a Unirii u în timp ce PSD şi Bacinschi şi-au explicat propunerea faţă de proiecte prin decizia instanţei care nu se comentează, ci se aplică, Opoziţia se întreabă de ce cetăţeanul trece pe planul doi u consilierii Opoziţiei critică avizele date de arhitecţi: ”e ca o ciupercă după ploaie” u nici instanţele n-au scăpat de critici: „totul pleacă de la atribuirea terenului”, „nu s-a luat în calcul aspectul”, „lezezi cetăţenii, creezi disconfort” - sunt o parte dintre părerile consilierilor

Două proiecte urbanistice care s-ar potrivi ca nuca în perete cu zonele unde se doreşte construcţia lor, după declaraţiile consilierilor municipali, au fost blocate, cel puţin deocamdată, ieri, în Legislativul local. Asta după ce PSD nu a mai reuşit să strângă majoritate de voturi, prin pierderea sprijinului la vot al UNPR, în bloc sau parţial, alături de Opoziţie. Clădirea de birouri din spatele Cofetăriei Teatru nu este considerată oportună, aşa cum nu este nici blocul de pe Mare a Unirii, care s-ar ridica mult peste regimul de înălţime al zonei, ambele afectând spaţiul verde şi aşa sub limitele europene. „Am fost alături de Comisia Tehnică în zonă şi am constatat că această construcţie este inoportună. Deşi toţi şi-au dat avizele, construcţia ar strica parcul şi copacii din zonă. Clădirea de birouri nu are niciun aliniament cu blocurile, iar căile de acces nu sunt prea multe pentru a interveni. Dacă stricăm spaţiile verzi existente, ce facem pentru generaţiile viitoare? Ar trebui să asigurăm 26 mp pe cap de locuitor”, a spus Milea Lionida de la PP-DD. „UNPR se abţine. Este vorba despre un parc, nu deţinem foarte multe spaţii verzi”, a spus, la rândul său, Marius Iorga, viceprimar UNPR.

PSD a votat pentru masacrarea parcului

Pesediştii au declarat că justiţia este cea care a împroprietărit în zonă, deşi este spaţiu verde. „Ne aflăm într-o situaţie similară cu alte clădiri, faţă de care s-au generat discuţii. Avem un proprietar care a dobândit un teren şi are toate avizele necesare. Nouă ni s-a spus că nu se taie copacii şi că va fi gard viu care să delimiteze proprietatea. Această Comisie înseamnă aproape toţi arhitecţii din oraş, nişte specialişti”, a spus Liviu Oloeriu de la PSD. De altfel, cei opt aleşi ai PSD prezenţi la şedinţă au fost singurii care au votat pentru masacrarea parcului de la Cofetărie, în timp ce zece abţineri s-au înregistrat de la UNPR, PP-DD, PNL şi PMP-PNŢCD.

Ce e mai presus: confortul cetăţenilor sau avizele strânse de proprietari?

Aceleaşi discuţii contra s-au născut şi la proiectul imobiliar al blocului de locuinţe care s-ar dori ridicat pe strada Marea Unirii, P plus 5 E, într-o zonă unde blocurile au trei etaje. Aici s-ar afecta circulaţia, spaţiul verde dar şi nervii locuitorilor. În zonă mai este o spălătorie auto care face zile fripte locatarilor de la blocuri care s-au plâns, potrivit lui Milea, de zgomot. „Acest bloc ar apărea ca o ciupercă după ploaie”, a spus liderul PP-DD. Dragoş Horhocea, de la UNPR, a declarat că deciziile luate de instanţă, prin hotărârile de atribuire de terenuri între blocuri şi pe spaţiile verzi, nu ar fi tehnice şi nu iau în calcul aspectul arhitectural al municipiului. „Focşaniul se poate extinde, dar să permiţi construcţia în interior... acolo este un careu de blocuri P plus 3 E şi în mijloc se va ridica P plus 5 E. Judecătoria nu este tehnică, nu s-a luat în calcul aspectul”, a declarat Horhocea. Reprezentantul Primăriei Focşani a declarat că, potrivit legii, investitorul poate construi cu două etaje mai mult decât regimul zonei. „Suntem între ciocan şi nicovală, aceste atribuiri de teren făcute de instanţă ne creează nouă probleme”, a spus Bogdan Matişan de la PSD. Liberalul Tudorel Trofin a întrebat ce este mai presus: confortul cetăţenilor sau interesul investitorilor de a construi pe terenuri în mijlocul oraşului şi i-a avertizat pe cei care solicită retrocedări în instanţă să nu mai aleagă spaţiile verzi din Focşani, ci să se îndrepte spre exteriorul municipiului. „Cei care se judecă în prezent, să aibă grijă că vom împiedica aceste construcţii total anapoda. Nu poţi să-ţi satisfaci interesul de a construi şi să lezezi cetăţenii”, a opinat acesta.

Cum se dau terenurile în Focşani:”după două poze şi o părere”

Pentru a explica de ce propune pe ordinea de zi astfel de proiecte, care aduc atingere spaţiilor verzi din Focşani, primarul Decebal Bacinschi a declarat că este „obligat” de deciziile instanţei. Bacinschi a spus că identificarea zonelor libere dintre blocuri este făcută de „experţi” tocmiţi de instanţă şi că aceştia s-ar face vinovaţi de retrocedarea parcurilor şi a zonelor verzi dintre blocuri. Mai mult, se pare că au fost cazuri în care instanţa a dat la două persoane diferite aceeaşi suprafaţă de teren identificată în Focşani. „De ce avizează Comisia Tehnică aceste proiecte? Pentru că respectă normele. Singurul lucru împotrivă este acest disconfort care se creează”, a fost de părere şi Bacinschi, care întotdeauna pune în faţă explicaţia „mă obligă instanţa” pentru a-şi masca neputinţa sau poate chiar complicitatea. Ne întrebăm cum poate instanţa să retrocedeze parcurile când acestea sunt reglementate de Regulamentul spaţiilor verzi, un act la care municipalitatea s-a mocăit ani la rândul, poate tocmai că strică anumite interese imobiliare. „Dacă după două poze făcute de experţi la terenuri şi părerea unui expert se dau terenuri în Focşani, atunci e rău”, a declarat şi Bogdan Matişan, nemulţumit de explicaţia edilului Bacinschi care nu poate proteja în niciun fel petecele de iarbă de lângă blocuri. De menţionat că, în cazul birourilor din parcul de la Cofetărie, proprietara nu a avut teren acolo, ci spaţiul a fost identificat în compensarea unei alte suprafeţe. (Iulia CREŢU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
adi, acum 3386 zile, 20 ore, 55 minute
e teren la cpl pentru blocuri etc....
xcx, acum 3387 zile, 15 ore, 35 minute, 12 secunde
Cladire pentru birouri?exact cum este acea cladire din sticla vis-a-vis de Electrica?adica un alt "china town"?sa stea 3 ani abandonata ca apoi sa fie inchiriata,sau se urmareste distrugerea citeste integral
cititorul, acum 3387 zile, 21 ore, 49 minute, 31 secunde
Daca e vorba de teren dat in compensatie, sa-i dea la Dumitresti asa cum ia dat cetateanului caruia i sa luat casa si terenu pentru a reface un drum la munte ( articol in acest ziar acu cateva zile).
victor, acum 3387 zile, 22 ore, 38 minute, 59 secunde
Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire citeste integral
inconsecventul, acum 3387 zile, 23 ore, 16 minute, 20 secunde
Pe Iorga, dragul de spațiu verde l-a ținut fix 5 minute până l-a sunat Vrabie să-l certe pentru tupeu :))) Nici chiar cumnatul său Horhocea nu a înțeles ce s-a întâmplat când la al doilea citeste integral
relu, acum 3388 zile, 5 minute, 23 secunde
Degeaba reclami expertul corupt la parchet pt. ca dosarul îl instrumentează un milițian, care îi aranjează un NUP și așa rămâne în toate instanțele! Justiția e de neînțeles!
gheorghe, acum 3388 zile, 33 minute, 17 secunde
bravo celor care inca le mai pasa de Focsani. Noroc cu Milea si Iorga ca au capul pe umeri, ca daca ramanem pe mana lui Bacinschi ne mai umbresc vara doar gheretele!
vasile, acum 3388 zile, 4 ore, 6 minute, 9 secunde
PSD-ul de Vrancea este egala cu justitia de Vrancea :amandoua corupte.Dai banul, ai castig de cauza.
danb, acum 3388 zile, 9 ore, 20 minute, 51 secunde
Deci problema principala pare sa fie la experti, care in mod evident nu isi exercita atributiile conform standardelor lor profesionale ci in functie de cati bani primesc. Pentru asta exista solutii, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.