Politică

Ministrul Finanţelor, Darius Valcov, vrea să-i taie puterea baronului Marian Oprişan

Iulia Crețu
17 dec 2014 3444 vizualizări
Ministrul a propus ca transferul banilor de la Guvern să se facă direct către primării, nu prin Consiliul Judeţean

Baronii au identificat un pericol în persoana ministrului Finanţelor, Darius Valcov, care a propus ca banii guvernamentali să fie trimişi direct primăriilor, iar alocarea de fonduri să nu se mai facă prin pixul preşedinţilor de Consilii Judeţene din ţară. În prezent, sumele date de Guvern sunt distribuite de CJ, de cele mai multe ori banii fiind împărţiţi pe criterii politice, numai către primăriile prietene guvernării. Dacă Valcov duce pană la capăt această propunere, asta ar însemna să ia din mana unor baroni judeţeni, aşa cum este Marian Oprişan, puterea împărţirii banilor. Totuşi, Darius Valcov, care a fost în trecut edil la Slatina, nu a putut oferi detalii despre proiectul propus, despre forma concretă în care s-ar putea aplica scenariul său, de la 1 ianuarie 2016, sau despre înlocuirea preşedinţilor CJ cu ministrul Dezvoltării. Asta pentru că nu se ştie cum vor fi trimişi banii, direct de la Finanţe sau de la Dezvoltare. Cu siguranţă acest proiect nu va conveni baronilor, cărora le va fi ştirbită influenţa. Totuşi, dacă este să ne uităm la faptul că parlamentarii sunt aleşi pe colegii uninominale, se vede clar că mandatul de deputat sau de senator depinde în primul rand de implicarea primarilor şi apoi a preşedinţilor de CJ. “Cred în alocarea banilor direct către primării, fără a mai interveni factorul Consiliul Judeţean. Vom vedea care va fi şi forma, însă cred că trebuie să le asigurăm primăriilor independenţa. Practic să reglăm un pic discrepanţele”, a spus Vâlcov la audierile din această săptămană. Acesta a mai promis că de anul viitor va discuta despre mărirea salariilor funcţionarilor din primării şi despre stabilirea unui plafon minim de finanţare a autorităţilor locale pentru a-şi asigura cheltuielile de funcţionare. “Putem gândi o formulă astfel încât să echilibrăm veniturile autorităţilor publice asigurându-le un plafon minim la primărie, mai ales în mediul rural, pentru că acolo avem mari probleme cu bugetul de funcţionare, şi peste acest prag să venim cu reechilibrare direct către toate autorităţile publice locale, fie consilii judeţene, fie primării”, a mai spus ministrul Finanţelor. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
un contribuabil , acum 3409 zile, 22 ore, 59 minute, 33 secunde
voi chiar credeti ca va face ce sa scris aici ? hai sa fim seriosi .vor sa arate lumii ca ei au inteles de ce i-au amendat asa de urit romanasii nostri pe care in aroganta lor ,ii credeau niste fraeri citeste integral
ion, acum 3410 zile, 6 ore, 15 minute, 52 secunde
Da doamne dar nu cred !!!
PITAGORA, acum 3410 zile, 7 ore, 43 minute, 27 secunde
PONTA ÎȘI FACE MESERIA DE OFIȚER SIE CEEA CE E FOARTE BINE
XXXX, acum 3410 zile, 8 ore, 42 minute, 40 secunde
Lasa tyrannosaurul fara dinti . Of, of, ce dor, ce chin, ce jale, Pe la poarta dumisale! Ce dor, ce chin, ce jale, măi, Pe la poarta dumisale!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.