Politică

Update!!! Ponta a câştigat cu 53,77% în Vrancea, Iohannis 46,22%

Ziarul de Vrancea
16 nov 2014 8224 vizualizări
Victor Ponta a caştigat alegerile în Vrancea, dar le-a pierdut la nivel naţional. Scorul este mai mic decat se aşteptau pesediştii, întrucat candidatul ACL a caştigat în Focşani, dar şi în localităţi din rural. Potrivit datelor Biroului Electoral Judeţean, după finalizarea numărării tuturor voturilor, Victor Ponta a obţinut 99.377 voturi, adică 53,77% din total. Klaus Iohannis a primit 85.415 voturi, reprezentand 46,22% din totalul voturilor exprimate.

În Vrancea s-au prezentat la urne 187.451 de persoane, 58,89% din cei 318.246 de vranceni cu drept de vot. Pe listele electorale permanente au votat 165.441, pe listele suplimentare au votat 18.353, iar cu urna specială 3.147. Numărul voturilor valabil exprimat a fost de 184.792 (98,58%), iar numărul voturilor a fost de 2649 (1,41%).

Aseara: Vrancea roşie desface şampania la victoria dreptei: Iohannis 53%, Ponta 47%


Social democraţii vrânceni au fost aseară, după 21.00, după chipul lui Liviu Dragnea: li se citea supărarea în glasuri. “Of, mă doare spatele”, s-a plâns Bacinschi, care i-a amintit lui Victor Ponta episodul 2009 al nopţii pierzaniei pentru Mircea Geoană. “Pot fi fericit la scorul acesta?”, ne-a spus şi deputatul PSD de Focşani Ciprian Nica. In timp ce liberalii numărau voturile din Vrancea, cei de la PMP decretau victoria dreptei: “desfacem şampania”. In Focşani, după numărarea paralelă a jumătate din voturi, Klaus Iohannis era câştigător cu 55% din voturi. Intr-o declaraţie făcută la ora 23.05, Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea, spunând că "poporul are întotdeauna dreptate".

Reacţiile la cald de aseară, imediat după ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare din România şi Vrancea au surprins bucuria partidelor de dreapta şi reţinerea şi chiar oftatul oamenilor din PSD. Marian Oprişan nu a avut nicio reacţie publică, dar surse din PSD spun că, supărat din cauza rezultatelor, liderul partidului le-ar fi adresat cuvinte injurioase şi, într-o criză de nervi, ar fi aruncat cu nişte dosare către Dragoş Bârlădeanu şi Cătălin Vrabie. Vizaţi au fost şi aliații de la UNPR, cel mai mult avand de suferit viceprimarul Marius Iorga, potrivit surselor. Mai mult, pe Dragoş Bârlădeanu, a cărei firmă de catering a fost implicată în hrănirea membrilor din secțiile de votare, l-a amenințat că-l îneacă în pilaf... Preventiv, jandarmii au fost mobilizaţi în Piaţa Unirii.


"În Vrancea, Ponta a câştigat. În ţară?..."


Contactat telefonic, primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi a declarat că în Vrancea, candidatul social democrat Victor Ponta a câştigat, însă edilul a fost extrem de rezervat să comenteze rezultatul naţional care nu-i era favorabil candidatului roşu. “Nu pot să-mi dau seama, diferenţa este foarte mică, am mai trecut noi prin nişte alegeri când ne-am culcat cu un preşedinte şi ne-am trezit cu altul. În Vrancea, Ponta a câştigat. În ţară?... Of, mă doare spatele”, ne-a spus primarul Bacinschi, în vocea căruia nu am citit deloc bucurie, ci chiar durere, semn că procentele anunţate aseară, care-i confereau un mic avantaj lui Klaus Iohannis, nu erau de bun augur pentru pesedişti. În plus, un mesaj menit să ne trimită cu gândul la înfrângere a fost dat chiar de Victor Ponta care nu a ieşit la declaraţii la ora 21.00, trimiţându-l pe Liviu Dragnea. Aceeaşi rezervare în declaraţii a afişat-o şi deputatul PSD de Focşani Ciprian Nica. “Păi nu ştiu cum e situaţia. Pot fi fericit la scorul acesta? Este prea strâns. Iese Ponta. Dar nu-mi explic cum a recuperat Iohannis pentru că la ora 15.00 era o diferenţă de nouă procente între ei, pentru Ponta. Nu ştiu ce s-a întâmplat, nu-mi pot explica”, ne-a spus dezamăgit Ciprian Nica.

Drepta desface şampania

Şi dacă pe stânga bucuria nu era deloc evidentă, pe partea dreaptă discursurile afişau un alt ton, mai optimist. În lipsa reacţiilor de la liberali, ocupaţi în secţiile de votare cu număratul buletinelor de vot, aliaţii ACL de la PMP în Vrancea au declarat victoria dreptei. “E imprevizibil. Eu cred că Iohannis câştigă la două procente. Este bine că a câştigat dreapta! Desfacem şampania”, a spus Nicu Tănase. Liderul PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru, s-a limitat să ne spună la telefon că este în plin proces de numărătoare şi, sub euforia reacţiilor de la centru, a spus “mare lucru să nu câştigăm şi în Vrancea”. Totuşi, Vrancea este în mare parte roşie şi e greu de crezut un asemenea scenariu. După anunţarea rezultatului favorabil lui Iohannis, unii oameni de dreapta din Vrancea lansaseră chiar o glumiţă pe o reţea de socializare spunând că în noaptea alegerilor Victor Ponta s-a culcat cu un preşedinte, iar astăzi se va trezi cu doi: Klaus Iohannis şi Traian Băsescu.

Ponta se anunţă “preşedintele” Vrancei
 

Vrâncenii s-au mobilizat sau au fost mobilizaţi în număr mai mare la vot decât la primul tur al prezidenţialelor, la fel ca la nivel naţional. Prezenţa a fost mai mare pe tot parcursul zilei decât pe 2 noiembrie, cu 7 -8 procente. Participarea la vot a fost mai numeroasă chiar şi în comparaţie cu anul 2009. La finalul zilei, după ce raportaseră aproape toate secţiile de votare, prezenţa a fost de 58,49%, în comparaţie cu 51,48% în primul tur. Pe listele electorale au fost înscrişi 318.292 de votanţi, dintre care votaseră 186.193 de alegători, un număr care nu se anticipa după primul tur. Din primele estimări, în Vrancea se pare că nu vor fi surprize în privinţa câştigătorului, chiar dacă acest lucru nu îi va încălzi prea mult pe social – democraţii locali dacă Victor Ponta nu va câştiga la nivel naţional. Pe Focşani se anunţa o supriză la numărarea paralelă efectuată de ACL. După numărarea a jumătate din voturi, Klaus Iohannis avea 11.636 de voturi, aproximativ 55%, iar Victor Ponta 9.284 de voturi. Pierderea Focşaniului, chiar dacă câştigă judeţul, este lovitură pentru PSD, dacă se va confirma. În rural nu se anunţă surprize. La Vulturu, la două secţii de votare, candidatul Ponta avea un scor de 80%. În schimb la Dumbrăveni, scorul era aproape egal înainte de a se termina numărătoarea. La Tulnici, se prefigura un rezultat de 60% pentru Ponta. Şi la Vîrteşcoiu, numărătoarea finală arăta o victorie cu 68% pentru liderul PSD.
 

ACL a reclamat mai multe nereguli
 

Pe parcursul zilei au fost o serie de incidente electorale, din care unele reclamate de ACL, prin care s-ar fi dorit influenţarea rezultatului votului. Chiar la începutul procesului de vot, la Tulnici de vot s-au încurcat buletinele de vot. Astfel, la secţia 305, deschisă la Şcoala Coza, s-a constatat că ştampila de control era de la secţia 303, de la Casa Obştii. Procesul electoral a fost întrerupt, până când s-au schimbat buletinele de vot între secţii. Preşedinta unei secţii de votare din Focşani a reclamat că ar fi fost agresată, dar când poliţiştii s-au deplasat la faţa locului nu a mai depus plângere. Reprezentanţii ACL au susţinut că la Panciu alegătorii au fost căraţi cu microbuzul la vot. La secţia nr. 94 o dubiţă ar fi dus de mai multe ori oameni la vot. După ce au fost fotografiaţi, oamenii care au venit cu maşina respectivă au fugit. Cazul a fost semnalat poliţiei prin 112. Pe parcursul zilei, reprezentanţii ACL au vrut să facă copii după tabelele suplimentare. Spre deosebire de alte alegeri, când se vota pe liste suplimentare, de această dată, pentru locuitorii din alte localităţi s-au introdus tabele speciale şi declaraţii pe propria răspundere. “ACL încearcă să obţină copii după tabele, iar unii preşedinţi ai birourilor secţiilor de votare ne-au întrebat cum trebuie să procedeze. Potrivit unei decizii a BEC, aceste copii se eliberează după ora 21.00. Pot face cereri de acum, dar copiile se dau dupa ora 21.00”, a precizat Andreea Necula, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean.
 

Reprezentanţi ACL, daţi afară şi reprimiţi în secţii
 

Reprezentanţii ACL au mai acuzat pe parcursul zilei că sunt reprezentanţi ai formaţiunii în birourile secţiilor de vot care sunt daţi afară, pe diverse motive. Cu două ore înainte de încheierea votării, erau cinci asemenea situaţii conformate, în timp ce altele erau în discuţie. În aceste condiţii, ACL a sesizat BEJ. Plângerile nu s-au confirmat însă. “Toate plângerile au rămas fără obiect. S-au verificat plângerile şi consemnate în contestaţii nu au fost confirmate rămânând în consecinţă fără obiect. Este vorba de secţiile 21 şi 22 din Focşani, de secţia de 280 de la Soveja şi de o secţie de la Adjud. La Adjud nu fusese dat afară reprezentantul ACL, ci un observator. La secţia 21 s-a revenit asupra deciziei prin care reprezentantul ACL a fost dată afară”, a arătat Andreea Necula purtătorul de cuvânt al BEJ. Oricum, biroul unei secţii de vot nu putea hotărî de unul singur ca să dea afară pe un membru. Pentru a face acest lucru, preşedintele secţiei de votare ar fi trebuit să aplice o sancţiune contranvenţională, avertisment sau amendă, respectului reprezentant al unui partid, după care trebuia să facă o propunere BEJ pentru înlocuirea acestuia cu o altă persoană. După aceea, BEJ ar fi luat o decizie în acest sens. Practic, decizia de a da afară un membru nu aparţinea biroului secţieide votare, ci BEJ. (Iulia CREŢU, Mihai BOICU)

Ce spun exit-poll-urile
 

Exit poll-urile de la ora 21.00 au dat rezultate foarte apropiate între cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis. IRES dădea chiar 49,10% pentru candidatul Alianţei PSD – UNPR – PC şi 50,90% pentru candidatul ACL. CURS îl arăta învingător pe Ponta cu 50,72%, iar Avangard tot pe Iohannis. Practic, scorurile sunt apropiate, iar rezultatul final poate depinde de alegătorii din diaspora. “A fost un vot pentru dreptul românilor de a vota”, a spus în intervenţia sa la tv Klaus Iohannis. “Solicit tuturor reprezntanţilor noştri din secţiile de vot să fie atenţi la numărătoarea votului până la încheierea procesului verbal”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, în lipsa unei reacţii din partea premierului-candidat Victor Ponta. La închiderea ediţiei, potrivit unei numărători parţiale, la nivel național Iohannis ar fi avut un scor de 53%, iar Ponta 47%. (S. V.)

 

Candidatul ACL a obţinut o victorie categorică în Focşani.

Klaus Iohannis l-a bătut pe Ponta în Focşani! Klaus Iohannis a obţinut 22.000 de voturi (55%), în timp ce Victor Ponta a luat 18.000 de voturi (45%). Cum nu au mai rămas decât cinci secţii de numărat, rezultatul final nu va suferi mari modificări. Până acum, Klaus Iohannis nu a pierdut decât în trei secţii din Focşani, iar în restul a câştigat.


58,9% dintre vrânceni au votat

La alegerile de ieri au fost 58,9% dintre vrânceni. Potrivit rezultatelor anunţate de Biroul Electoral Central, au votat 187.513 pesoane, din totalul de 318.292. Dintre cei care au votat, 166.027 au fost pe liste permanente, 18.334 au votat pe liste suplimentare, iar 3.152 şi-au exprimat opţiunea electorale cu urna mobilă. (M. B.)

 

Klaus Ionannis alaturi de sotie

Familia Ponta la vot



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 23

Adaugă comentariu
vlad teoes, acum 3446 zile, 14 ore, 52 minute, 49 secunde
Monitorul de Vrancea,cotidianul mafiei psd-iste marca Marean Oprisan(zis Portofel, baronul mafiot al Romaniei) a blocat ip-urile utilizatorilor care au indraznit sa le critice apartenenta mafioate si citeste integral
observator independent, acum 3446 zile, 15 ore, 49 minute, 8 secunde
Ar trebui ca societatea civila din Vrancea sa ia exemplul studentului la drept din Constanta care mobilizeaza pe constanteni in vederea organizarii uni referendum pentru excluderea lui Radu Mazare de citeste integral
, acum 3446 zile, 17 ore, 21 minute, 16 secunde
Dragul si scumpul pupcurist Cel mare Ionel, sfatos bunic al stafului vrancean a Aliantei PSD- UNPR-PC ! Satisfactia noastra e uriasa cand stim ca ai mancat pleava agitand pentru un pontac ce a picat, citeste integral
chioscarul, acum 3446 zile, 17 ore, 32 minute
Alegerea presedintelui a fost pierduta de psdisti din urmatoarele cauze ;tratarea celor care nu erau de acord cu ei drept prosti, neaveniti:adunarea in alianta a tuturor celor care se asemanau cu ei citeste integral
SURAIANUL, acum 3446 zile, 22 ore, 36 minute, 29 secunde
Suraia nu se dezice ramane de dreapta.A castgat IOHANIS adica dreapta.De 20 ani in Suraia dreapta a functionat ,dar un venetic care este primar ne-a tradat ,trecand la OPRISAN.Si acum suntem citeste integral
Aniela , acum 3446 zile, 22 ore, 41 minute
Ati votat Iohannis pentru ca e un trend. Am ajuns sa fim straini in tara noastra! Sunteti inconstienti! Va bucurati acum dar sa va vad in timp!
DNA, acum 3446 zile, 23 ore, 4 minute, 26 secunde
Marianeeee, abia astept sa te vad jucand table cu Voiculescu in aceasi camera, si cu toata sleahta voastra de comunisti, hoti, securisti, mincinosi!! :))
KLAUS - VICTORIE, acum 3446 zile, 23 ore, 54 minute, 28 secunde
Maimuta Noaptes de la Monitorul lui Oprisan a disparut cu articolele sale pupincuriste si a inchis forumul.S-a ascuns sobolanul, la fel ca toti psd-istii din oras / judet. Bravo focsaneni, pacat citeste integral
Adriana, acum 3446 zile, 21 ore, 51 minute, 35 secunde
Cirligele cu primar,fost portar la Oprisan acum 18 ani ce scor a avut ,banuiesc ca psd total ,nu ? Aici nu-i ca la footbal Aniela fata,iar propaganda cu " sunt mindru ca sunt roman" citeste integral
monte-cristo, acum 3447 zile, 27 minute, 36 secunde
Nu va lasati,urmeaza 2016,schimbam tot sistemul invechit si cu radacini comuniste.
Ioana, acum 3447 zile, 1 ora, 35 minute, 24 secunde
A facut D-zeu dreptate, chiar daca si preotii de la Panciu a indemnat lumea sa voteze cu psd, i-a inversunat mai ter pe enoriasi. N-avea cum sa-i asculte Cel de Sus, a vazut ca cel rau isi baga coada citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.