Politică

VIDEO!!! Oprişan nu le-a dat bani primarilor care nu au trecut la PSD

Mihai Boicu
15 oct 2014 5063 vizualizări
Situţie incredibilă la Consiliu Judeţean Vrancea: 16 primari PNL şi PDL nu au văzut niciun ban la rectificare pentru că nu au trecut la PSD.Doi primari PDL au confirmat trecerea la social - democraţi, în timp ce la PNL sunt patru aleşi asupra cărora planează semne de întrebare.Primarul de la Bordeşti spune că i s-a promis repararea unui drum judeţean care trece prin comună.Trei consilieri judeţeni au trecut oficial de partea puterii

Marian Oprişan nu le-a dat niciun leu sau le-a dat foarte puţini bani primarilor care au refuzat să treacă la PSD, ca urmare a ordonanţei care a dat liber la transferurile politice în randul aleşilor locali. Nu mai puţin de 16 primari de la PNL şi PDL nu au văzut niciun ban la rectificarea bugetară de ieri. Guvernul Ponta a aprobat pentru pentru Vrancea suma de 2,155 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale, din care 2,090 milioane lei din TVA şi 65.000 lei pe anul 2014. În afara celor 16 primari, Slobozia Bradului (PNL) a primit o sumă foarte mică, de 15.000 lei, iar Moviliţa (PNL) 27.000 lei. În rest, este foarte posibil ca primarii opoziţiei să fie acum la putere, întrucat aceştia au primit 35.000 lei sau 40.000 lei, la fel ca localităţile conduse de primari social – democraţi, în condiţiile în care suma maximă primită de primarii din rural a fost de 59.000 lei. În ceea ce priveşte oraşele, Panciu şi Odobeşti, care au primari PSD, acestea au primit cate 60.000 lei, iar Mărăşeştiul, condus de edilul liberal Valerică Chitic, a obţinut 55.000 lei. Situaţia ar fi fost mai grea pentru primării, dacă nu le-ar veni bani şi de la Finanţe, unde suma este mai mare, de 9,575 milioane lei. Aici, repartizarea nu ţine cont de politic, ci de o formulă de calcul.

“Cu sumele stranse de la cetăţeni luaţi primari la PSD”
 

Şedinţa CJ a început cu schimbarea anexei cu primăriile care au primit bani, deoarece aceasta fusese întocmită greşit. Doi primari PDL care au făcut pasul la PSD, de la Bordeşti şi Gura Caliţei, au fost trecuţi iniţial că nu primesc bani, după care au apărut cu 35.000 lei fiecare. Marian Oprişan a refuzat să dea explicaţii ieri în CJ de ce nu a dat niciun ban primarilor din opoziţie, după o şedinţă în care a fost extrem de nervos şi în care s-a certat pe aproape tot parcursul ei cu consilierii PDL şi PNL, în special cu democrat – liberalul Cornel Negru, dar şi cu colegul său Emilian Diaconu. Acesta din urmă a acuzat că proiectele de rectificare nu au putut fi discutate în comisiile de specialitate deoarece au venit foarte tarziu. Emilian Diaconu l-a acuzat pe Oprişan că a împărţit politic cele peste 2 milioane de lei provenind din TVA, în condiţiile în care toată lumea plăteşte TVA, indiferent de culoarea politică a primarilor. “Dumneavoastră propuneţi defalcarea politică a acestor sume. Nicio localitate cu primari PDL nu a primit bani. Pot să afirm că aţi făcut presiuni în ultimele ore pentru a-i atrage pe primarii de la Bordeşti şi de la Gura Caliţei. Aceştia aveau zero lei şi acum au cate 35.000 lei. Se folosesc  aceste sume stranse de la cetăţeni din localităţi cu primari PDL pentru comune cu primari PSD sau pentru atragarea unor primari PDL”, a acuzat Emilian Diaconu. Marian Oprişan a replicat cu o diversiune, în sensul că a arătat că localităţile respective au primit bani, numai că aceştia proveneau de la Finanţe.
 

Primarii au trecut la PSD pentru asfalt şi “buna colaborare”
 

Aşa cum s-a spus în şedinţa de ieri de la CJ, primarii PDL de la Bordeşti şi Gura Caliţei au confirmat că au trecut direct la PSD. Gheorghe Tătaru, primarul Bordeştiului, ne-a spus deschis că a schimbat partidul pentru promisiunea asfaltării drumului judeţean care face legătura dintre Bordeştii de Jos şi Tîmboieşti, cel mai important drum din localitate, pentru că face legătura cu proprietăţile agricole ale oamenilor. “Am trecut pentru promisiunea că se va asfalta drumul judeţean care face legătura între Bordeştii de Jos şi Tîmboieşti. Eu nu fac politică, eu fac administraţie. Fac tot ceea ce posibil ca să rezolv problemele comunităţii, să o ducă mai bine, iar oamenii să meargă pe un drum bun. Marian Oprişan s-a ţinut de cuvant cu tot ce mi-a promis cat am fost la ei”, a spus Gheorghe Tătaru. Acesta a fost primar PSD între 2000 şi 2006, după care a trecut la PNL. În 2012, Tătaru a caştigat un nou mandat, reprezentand PSD. Nicolae Ţandără, de la Gura Caliţei, spune că nu a condiţionat trecerea la PSD de primirea unor avantaje. “Eu am găsit înţelegere pentru toate problemele pe care le-am avut. Modul în care am colaborat de la început şi pană în prezent m-a făcut să am încredere că voi colabora şi pe viitor. Nu a fost problemă la care să nu găsesc înţelegere, m-au sprijinit cu tot ce au putut. Din acest motiv nu am condiţionat trecerea de primirea unor avantaje”, a susţinut Nicolae Ţandără. Primarul spune că la alegeri a fost votat şi de electoratul PSD.


Săpunaru a pierdut Valea Milcovului
 

La PNL există semne de întrebare la mai mulţi primari care au primit bani la fel de mulţi sau chiar mai mulţi decat omologii de la PSD. La Băleşti, comună condusă de Stancu Bălescu, CJ, prin pixul lui Marian Oprişan, a dat 35.000 lei. Broşteniul a primit 40.000 lei, Mera 39.0000 lei, iar Reghiu 40.000 lei. Se poate spune că Nini Săpunaru a pierdut Valea Milcovului, aflată în colegiul său, unde PNL a rămas doar cu Andreiaşu, care nu a văzut un leu de la CJ. În rest, primarii opoziţiei au rămas pe poziţii, chiar dacă nu a primit niciun leu. În cea mai ingrată situaţie se află Năruja (PDL), primărie intrată în insolvenţă, care nu a primit niciun ban.
 

PSD are oficial încă trei voturi
 

Şedinţa de ieri a marcat trecerea în sfera puterii a trei consilieri judeţeni. Constantina Negoiţă a trecut de la PDL la PC, în timp ce Valerică Panciu a ales să fie independent. “Am decis să plec pentru că partidul nu mai este, s-a dizolvat. Eu am depus adeziunea la PDL”, a spus Panciu. De asemenea, Ticu Lazăr a trecut de la PP-DD la UNPR. Cei trei aleşi migratori au votat tot timpul alături de PSD, la proiectele de hotărari cu miză. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
un contribuabil, acum 3479 zile, 2 ore, 37 minute, 7 secunde
acesti primari migratori care se dau mari iubitori ai comunitatilor din care fac parte in fapt ascund tot felul de potlogarii care vor fi instrumentate de DNA.bani bagati prin buzunare si alte cele.eu citeste integral
Cecilia, acum 3479 zile, 10 ore, 31 minute, 34 secunde
Asa va fi mereu, atat timp cat in fruntea opozitiei vrancene se va afla un maimutoi ca Nini Palmolive! Isi merita soarta dreapta vranceana pentru ca nu este capabila sa-si aleaga lideri valorosi. Doar citeste integral
iuli, acum 3479 zile, 10 ore, 38 minute, 34 secunde
Invidiosilor , a impartit Oprisan tainul si nu au fost chemati toti la masa , in rest despre primarii care au plecat nu pot spune decat ca nu valoreaza mai mult decat centuristele Focsaniului , sau citeste integral
marean opresan, acum 3479 zile, 20 ore, 20 minute, 54 secunde
Uite ca Mitrea , nasicul psd Vrancea, s-a dus inainte sa-i incalzeasca patutul...
ion , acum 3479 zile, 20 ore, 42 minute, 23 secunde
OPRISAN TREBUIE IMPUSCAT SAU ASASINAT ! VRANCEA TREBUIE SA SCAPE DE GUNOIUL ASTA .
gogu, acum 3479 zile, 20 ore, 58 minute, 1 secunda
"primarilor care nu A trecut" sau " nu AU trecut" ? Primarii "este multi" , saracii........!!!!
danb, acum 3479 zile, 21 ore, 11 secunde
Vi se pare in regula titlul si textul de sub poza ? Graba, graba, dar totusi chiar in titlu, ori ati primit-o pe EBA in practica ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.