Politică

Primul vrancean judecat pentru vot multiplu la Europarlamentare

Gabriel Sava
18 aug 2014 2072 vizualizări
Bărbatul de 66 de ani a mers şi a votat de două ori, în secţii diferite

Ion Ciobanu, un străonean de 66 de ani va da socoteală judecătorilor după ce a votat de două ori la alegerile europarlementare din 25 mai, de anul acesta. Conform anchetatorilor care l-au trimis în judecată zilele trecute, bărbatul s-a trezit de dimineaţă pentru a-şi face datoria de cetăţean.  A mers la secţia 284 din comuna Străoane, sat Muncelu, unde a votat şi i-a fost aplicată, pe actul de identitate, ştampila cu menţiunea “Votat”. La ceva vreme distanţă, s-a întalnit cu un martor care se deplasa cu maşina către Răcoasa, pentru a vota pe raza secţiei în care îşi are domiciliul. Străoneanul s-a arătat interesat să-şi însoţească prietenul. Martorul a intrat pentru a vota la secţia 254 din Varniţa unde Ion Ciobanu a intrat pentru a-şi exercita un nou drept de vot. În urma căruia a primit o nouă ştampilă cu menţiunea “Votat” pe actul de identitate. La circa o lună după acest moment, poliţiştii s-au autosesizat legat de votul multiplu şi l-au chemat pe bărbat la audieri. La aproape două luni, Ion Ciobanu a devenit suspect, după care inculpat în acest dosar, unde a fost în prezent trimis în judecată pentru fraudă la vot. Străoneanul, care este şi recidivist, a recunoscut faptele. Nu le-a şi explicat însă, cel mai probabil, o va face în faţa instanţei. Fapta este prevăzută în art. 387 din noul Cod Penal, care defineşte frauda la vot drept fapta persoanei care “votează fără a avea acest drept, de două sau de mai multe ori, prin introducerea în urma a mai multor buletine de vot decat are un alegător”. Conform legiuitorului, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Anterior, în Vrancea, au mai existat persoane cercetate penal pentru comiterea aceleeaşi infracţiuni, prevăzută şi în vechiul Cod Penal, fără însă ca vreunul dintre cazuri să primească vreo condamnare. Conform portalului instanţelor de judecată, anul acesta au fost înregistrate, ca urmare a unor sesizări privind comiterea acestei fapte, opt dosare pe rolul instanţelor din întreaga ţară, printre care se numără: doua dosare la Satu Mare, unul la Targu Cărbuneşti, Făget, Carei, Baia de Aramă, Făgăraş şi Panciu. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
prostia costa, acum 3530 zile, 17 ore, 54 minute, 18 secunde
alaturi de slugarnicia invatata din vremurile tulburi ale comunismului si din intelepciunea populara ("(pe) capul plecat, sabia nu-l taie!"). La mai multi, pentru ca sunt p_r-0sti dar au o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.